Американці допоможуть добити: Аналітики пророкують крах "Газпрому"

Поставки російського газу в ЄС до 2040 року скоротяться приблизно на чверть.

"Газпром" очікують важкі часи? Ілюстрація: Укрінформ.

Плани Росії щодо збільшення поставок газу в Європу навряд чи стануть реальністю: частка «Газпрому» на європейському ринку досягла піку і в найближчі 20 років буде тільки падати. Такий прогноз дає Міжнародне енергетичне агентство в щорічному World Energy Outlook 2017, передають Патріоти України із посиланням на російські ЗМІ.

Згідно оцінкам МЕА, поставки російського газу в ЄС до 2040 року скоротяться приблизно на чверть: в минулому році «Газпром» відправив на свій ключовий ринок 176 млрд кубометрів, а в цьому, за прогнозом глави «Газпром експорту» Олени Бурмістрової, вийде на рекордні 190 млрд кубів.

Як вважають в МЕА, цей показник може стати граничним. Експорт в ЄС поступово почне падати і зафіксується на рівні 150 млрд кубометрів на рік аж до початку 2040-х років. І хоча в цілому в світі попит на газ до цього періоду виросте майже в 1,5 рази, в Європі цей процес уже дійшов до кінця, вважають в агентстві: споживання з 463 млрд кубометрів в минулому році впаде до 454 - в 2040-му.
Власний видобуток, однак, буде скорочуватися через виснаження родовищ в Норвегії і Північному морі, в результаті попит на імпортний газ в Європі зросте з 330 до 390 млрд кубометрів на рік. Але покривати його ЄС буде не російськими ресурсами, вважає МЕА: з 2020-го року запрацює «Південний газовий коридор», по якому щорічно буде приходити 10 млрд кубометрів з азербайджанського родовища Шах-Деніз в Каспійському морі.
Крім того, в 160 разів збільшаться поставки в Європу американського скрапленого газу: до 2040-го року щорічно ЄС буде купувати 84 млрд кубометрів СПГ, або 22% від усього імпорту. При бажанні «Газпром» може вступити в цінову війну з американськими СПГ-конкурентами, визнають експерти МЕР. Собівартість його газу поки значно нижче - критичний рівень ціни 106 доларів за тисячу кубометрів, говорить аналітик Fitch Дмитро Мариниченко.
Зараз же газ продається по 188 в середньому, а до 2021 року ціни можуть вирости до 210 доларів, прогнозує він. Але така війна буде болюча і для самого «Газпрому» і для російського бюджету, попереджає МЕА. Компанія буде втрачати валютну виручку, життєво необхідну російській економіці для оплати імпорту, а бюджет - податки, з яких нафтогазові дають більше 50% всіх надходжень.
Як вважають в агентстві, скраплений газ буде поступово витісняти трубопровідний: якщо 2016 року світова торгівля газом склала 706 млрд кубометрів, з них 39% було поставлено в формі СПГ, то до 2040-го з 1,23 трлн кубів проданого газу 59% вже буде СПГ.
Кількість заводів з виробництва СПГ збільшиться в 2 рази за 20 років. Основна частина нових обсягів надійде з США, Австралії, Росії, Катару, Мозамбіку і Канади. «Зростаюча частка СПГ в світовій торгівлі газом змінить систему ціноутворення - велика частина контрактів буде прив'язана до хабів, а значення міжпаливної конкуренції при формуванні вартості газу знизиться. Система торгівлі газом стане більш гнучкою і надійною», - йдеться в прогнозі МЕА.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...