Асад - російська маріонетка. Путін запускає таких пішаків у стратегічній грі, або Чи можливе зіткнення військ США і Росії в Сирії, - політолог

Коли РФ не виведе свої війська, наперед знаючи про можливе пряме зіткнення зі США, то ситуація в Сирії здатна перерости в локальний конфлікт між країнами. Який загрожує переростанням в силове протистояння між цими державами вже на глобальному рівні.

Ілюстрація:viktorkaspruk.wordpress.com

"Президент Сирії Башар Асад заявив про можливий конфлікт з американськими військовими силами, якщо вони не вийдуть з країни найближчим часом. Він пообіцяв повернути під свій контроль територію Сирії, на якій перебувають війська Сполучених Штатів, погрожуючи вигнати американські сили." Про це пише у своєму блозі Віктор Каспрук, передають Патріоти України, продовжуючи:

"Це перший варіант, – наголосив Асад, – якщо ні, то ми будемо вдаватися до звільнення цих районів силою, у нас немає інших варіантів, з американцями чи без американців". Що в перекладі на нормальну мову слів політичного васала Москви Башара Асада означає, що Кремль намагається цим надіслати меседж Америці – залиште сирійський режим в спокої і дайте йому можливість робити в Сирії все, що він хоче.

А це "робити що він хоче" вже вилилося в 500 тисяч убитих мирних жителів під час громадянської війни, яку розв’язав диктатор.

Заява Асада щодо виведення американських і союзницьких військ з Сирії є його стратегічною помилкою. І тут він явно переоцінив не тільки свої можливості, а й можливості Москви. Яка вже одного разу пробувала воювати з американцями в Сирії, що призвело до повного розгрому бойовиків з приватної військової компанії "Вагнер". То що, Кремлю не терпиться ще раз спробувати?

Якщо сирійський режим наважиться використати хімічну зброю проти американських військ, як це він вже неодноразово робив щодо повстанців і курдів, то на цьому асадівське правління може закінчитися остаточно. Бо тут політична партія для Асада переходить в зовсім іншу площину і він вже не зможе більше прикриватися Росією.

Коли ж Російська Федерація не виведе свої війська, наперед знаючи, що можливе пряме зіткнення з американцями, то ситуація в Сирії здатна перерости в локальний конфлікт між Росією і США на сирійській території. Який загрожує переростанням в силове протистояння між цими державами вже на глобальному рівні. А це вже зовсім інша геополітична гра.

Асад – російська маріонетка. Путін запускає таких пішаків у стратегічній грі, щоб створити якомога більше проблем для Америки.

Адже він чудово розуміє, що у нього немає жодних шансів виграти будь-яку гру в США. Путін – це обізлений і ображений програвший, і тому це потрібно враховувати під час протистояння з Росією.

Після семи років війни Асада проти свого народу, він вже давно втратив усі повноваження керувати легітимно Сирією.

При цьому Росія, як і Китай, які підтримують асадівський режим військово, економічно і політично в ООН, самі стали порушниками міжнародного права. Без них він би давно був викинутий з президентського крісла. Оскільки існує нульова ймовірність того, що Асад зможе вижити без прямої військової підтримки Росії і Ірану.

Цілком ймовірно, що сучасна Російська Федерація витратила вже більше коштів на фінансування державного тероризму в Сирії, ніж СРСР під час Холодної війни на роздмухування конфліктів в Анголі і Мозамбіку.

Не говорячи вже про таке ганебне таємне породження спецслужб Москви, як Ісламська держава, що є терористичною версією варіанту монстра Франкенштейна.

Путін став не ким іншим, як військовим злочинцем, який підтримує іншого військового злочинця – Башара Асада. Тому що не було нічого нереалістичного у вимогах сирійського народу, щоб Асад відмовився від влади.

Але, оскільки це не входило в плани Кремля, Росія готова до того, що Асад покладе на вівтар свого президенства ще мільйон життів сирійців, але не піде добровільно з посади.

Чи можливе зіткнення військ США і Росії в Сирії? І до чого це може призвести?

Якщо Башар Асад дійсно наважиться на відкритий військовий конфлікт в Сирії з американцями, то не можна виключати того, що США вирішать здійснити те, чого не було зроблено в 2011 році. Направити на командний пункт військ режиму і місце знаходження диктатора декілька цілеспрямованих крилатих ракет, щоб нарешті припинити вбивство мирного сирійського населення.

Своїми непродуманими заявами тиранічний вбивця Башар Асад лише вкотре підтверджує те, що з тоталітарними диктаторами домовиться неможливо.

І як справедливо зазначив керівник відділення Близького Сходу Інституту світової політики (Нью-Йорк) професор Алон Бен-Меїр: "США, незалежно від своїх глобальних геостратегічних національних інтересів, не можуть брати участь у кожному конфлікті. Тим не менш, США не повинні бути паралізовані минулою помилковою політикою. У США є моральні і практичні зобов’язання ретельно вивчити кожен конфлікт сам по собі і визначити його довгострокові і короткострокові наслідки, якщо ми будемо діяти, і що станеться, якщо ми не будемо.

США не можуть вплинути на розвиток подій в Сирії без надійних і сильних військових сил, задіяних для стримування будь-якого противника від дій, які будуть в будь-якому випадку вважаються несумісними з інтересами США і наших союзників.

Поки Америка залишається на правильній стороні історії і відстоює свої моральні зобов’язання, вона має відновити свою роль глобального лідера, якої дуже не вистачає.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...