Буддійський ченець-банкір дає свої поради, як стати щасливим

У 1963 році 22-річний Майкл Доббс-Хіггінсон був прийнятий в буддистські монахи в засніжених горах Японії. Пізніше він очолить Merrill Lynch Asia Pacific - відділення найбільшого інвестбанку світу.

Доббс-Хіггінсон. Фото: Clara Molden, The TelegraphВін став першою західною людиною, прийнятою в монастирі на горі Коя за його 1200-річну історію. Доббс-Хіггінсон витратив більшу частину свого життя на пошуки своїх відповідей на хороші й погані ситуації, усунення свого его й установку пріоритету внутрішньої рівноваги над гордістю, жадібністю, передають Патріоти України з посиланням на The Telegraph .

На питання про те, як він примирив свої чернечі принципи з банківською діяльністю - найбільш егоїстичною, корисливою професією - він каже: "Якби я приєднався до мафії, що займається контрабандою наркотиків, це було б моральне питання, але, приєднавшись до інвестиційного банкінгу, я дійсно робив щось хороше. Я відчував, що надаю можливості людям, які могли їх і не мати".

Його особиста доктрина, накопичена за багато років, заснована на буддійських принципах з часткою західної моралі. Доббс-Хіггінсон каже, що вона є ключем до забезпечення рівноваги, а не щастя, якого ніколи не слід прагнути, і допомагає йому зберегти розслабленість і впевненість у всьому.

"Я не шукаю щастя. Пошуки щастя дуже ефемерні. Якщо ви і навколишній світ перебуваєте в рівновазі, ви природно спокійні. Спокій - це головне, а щастя - це банально", - говорить він.

Доббс-Хіггінсон вважає, що є три ключові принципи, які допоможуть жити ідеальним життям: мінімізація его, заохочення цікавості й зосередження уваги на суті, а не на формі.

Его обмежує занадто багато наших рішень, каже він. "Его живиться енергією, подібно до того, як 55-річний Rolls Royce проїжджає одну милю на галоні бензину", - говорить Доббс-Хіггінсон, який носить зелений саронг з білою сорочкою. Він порівнює свободу відділення самого себе від его з оголенням в кімнаті, повній незнайомців: "Якщо ви розслаблені, й его не задіяне, ви можете це зробити. Що вам втрачати?"

По-друге, ми повинні приділяти першочергову увагу і розвивати наше природне почуття цікавості, необхідний навігатор до пригод і знань. На горі Коя Доббс-Хіггінсон був зайнятий навчанням не відчувати самотності. Він приїхав сюди, знаючи одне слово по-японськи - "sayonara" (до побачення). На горі не було електрики, температура -4, з їжі - водянистий рис і мариновані коренеплоди.

Доббс-Хіггінсон у ЯпоніїВін протримався три місяці й не вимовив практично жодного слова: "Мені просто потрібно було вижити. У той час я був неймовірно самотній, тому що все було чуже. Мені вдалося зробити самотність моїм найближчим другом, зіткнувшись з моїм одиноким станом і прийнявши його як перевагу, а не проблему. З тих пір я ніколи не був самотній".

Остання ідея його доктрини - зосередження уваги на суті - була закладена в ньому його матір'ю, яка сильно вплинула на нього. Доббс-Хіггінсон народився на фермі в Родезії та виріс поруч зі "слонами в городі, леопардами на ганку й кобрами у ванній". "Мама говорила, що форма - це те, на що найбільше звертають увагу люди. Але у вас буде набагато багатше життя, якщо ви зробите більш складну річ: зосередитеся на суті - всім, що знаходиться під поверхнею".

Припинити турбуватися про те, "чи носить хтось сумочку Gucci або має останній Aston Martin" - це ключовий момент, каже буддійський монах, який очолив Merrill Lynch Asia Pacific.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - Олексій Гетьман

субота, 20 квітень 2024, 15:31

Олексій Гетьман, майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни, зазначив, що не варто очікувати, що у нас є час до 1 червня, бо наступальні дії росіян вже почалися і будуть тільки підсилюватися, повідомляють Патріоти України. "Противник буде на...

"В мене таке відчуття": Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп Железняк

субота, 20 квітень 2024, 14:52

Наступний тиждень буде пленарним (23-25/04) і …кадровим. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, передають Патріоти України. "Не так гучно, як ви того очікували, але дуже скоро ви побачите парад відставок "за власним бажанням". Т...