Билися в конвульсіях: Чотири тварини загинули у Менському зоопарку

Є підозра на отруєння.

У зоопарку на Чернігівщині загинули тварини. Фото: "Фейсбук"За 20 днів, з 11 по 30 листопада, у Менському зоопарку загинули бізон, верблюд, кенгуру, благородний олень. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-слуюбу поліції Чернігова, продовжуючи:

До цього помер іще один кенгуру. Серед версій падежу, отриманих за результатами розтину, — отруєння невідомою речовиною. Директор зоопарку 57-річна Зінаїда Максименко 2 грудня звернулася у поліцію. Завідувачку секції копитних 53-річну Ніну Аскерову перевела у робочі.

Ватусі врятували

— Бичок ватусі захворів. Червоний, з довгими рогами, — говорить Зінаїда Максименко.

— Я підходжу, а у нього сльози з очей ллються. Мабуть, дуже жити хотів. Дивиться на мене і плаче. Жуйки не жує. Викликали лікарів з району. Один лікар у нас у зоопарку — це, звичайно, мало.

Спочатку укололи ліки. Температуру поміряли — підвищена. І на другий день температура була. Поставили крапельницю. Два дні ставили. Почав жуйку жувати. По-любому, щось було із шлунком.

Решту тварин не змогли врятувати. Олень загинув 30 листопада, кенгуру (другий із пари) — 24 листопада. Кров пішла із заднього проходу.

У протоколах розтинів оленя та кенгуру написано, що причина захворюваності — можлива наявність хвороботворного агента або отруйної речовини у кормі. Причина загибелі: параліч дихального центру внаслідок інтоксикації організму, спричиненої плевроперитонітом (запалення оболонок, які вистилають легені, грудну клітку та очеревину).

Верблюд загинув 12 листопада від хронічного перитоніту, тобто від тривалого запалення очеревини. Розтин показав гіперемію (почервоніння) шлунково-кишкового тракту, абсцеси (гнійники) та спайки. До цього у липні у тварини був пронос, а у червні гнійна рана під коліном правої ноги.

Бізона дорізали 11 листопада. Бився у конвульсіях. Пробували уколи робить, не помогло. Розтин показав, що збудника сибірки та харчових токсикоінфекцій не виявлено. М’ясо можна згодовувати звірям, після проварювання. Так і робили.

Усі звірі відносно молоді, за винятком верблюда.

Чому пропали тварини

Версія 1. Отрута.

— Кенгуру і олень — дуже на отруту схоже, — говорить Зінаїда Масименко. — Зранку приходим, а воно лежить... Отрут цих, кажуть, до 400 видів. Серед них є зоокумарини та бактокумарини. Зоокумарин діє на кров. Вона не згортається, і все. Виникає внутрішня кровотеча. Так було у оленя і кенгуру.

У ветаптеку ходила, запитувала: може, хтось купував останнім часом? Кажуть, цих речовин у відкритому продажу нема. Може, у кого старі запаси. (Зоокумарини застосовуються, щоб труїти гризунів, отруту можна купити в Інтернеті. — Авт.). І соляна кислота відкрито не продається. її зовсім небагато треба, щоб зашкодити тварині. Десь хтось міг кинути у корм, у мішку могло потрапити — і нічого не зробиш. Кислота викликає почервоніння та запалення шлунка, кишківника.

— Хтось із персоналу міг отруту підкинути?

— Не знаю.

— Є у вас вороги?

— Може, мене хтось і недолюблює, це ж таке. Все може бути.

— Теоретично і відвідувачі можуть нашкодити.

— Не буду грішити на відвідувачів. Це сталося, коли відвідувачів зовсім мало у зоопарку. А кенгуру взагалі був закритий. Ми його тільки перевели з літнього у тепле приміщення.

Версія 2. Сіно.

— Може, обробляли кукурудзу чи соняшник отрутохімікатами, а попало на луки.

— Сіно купуємо у господарства, яке косить на лузі біля Десни. Попросили сіна у сільськогосподарському кооперативі «Куковицькому», щоб підмінити. Якщо це було від сіна, інші звірі постраждали б. Біопробу на кроликах будуть робити щодо токсичності сіна, — показує пакет із сіном, відібраним для аналізу. Я нюхаю, пахне приємно. — У нас є кролики, вони їдять це сіно, і нічого. На щурах роблять біопробу. Щури у нас є, вони теж їдять, і нічого. Кенгуру загинув, він сіна взагалі мало їсть. Капусточка, морквочка, бурячок на підносику. Батончик, комбікорм. Жменька зеленої травички, її самі вирощуємо.

Версія 3. Хвороба.

— Може, й хвороба, — не виключає директор. — Диких голубів у цьому році було дуже багато. Ніколи ще стільки мертвих голубів не збирали на своїй території. Може, занесли інфекцію. Може, кліщова хвороба — піроплазмоз. Паразитарне захворювання, руйнує еритроцити (компоненти крові). Його важко виявити. Хоча лікарі кажуть, що при кліщовій хворобі не буває такого запалення шлунка та кишківника.

Версія 4. Голод.

— Ви ж бачили, що у зоопарку звірі вгодовані, — категорично відкидає цю версію Зінаїда Максименко. — У верблюда горбики стоять. Ось написано, — показує протоколи розтину загиблих звірів, — середня і вище середньої вгодованість. Це ж не я акти пишу. Нема жодної тваринки худої. А занадто товстими вони і не повинні бути.

— Фінансування зоопарку достатнє?

— Достатнє. Область фінансує. Більше мільйона гривень тільки на харчі. Якщо щось термінове — чи ремонт, чи поломка, — звертаюся в облдержадміністрацію, дають кошти. І зарплата вчасна.

Збитки: хто відшкодовує вартість?

Звірі, які загинули, коштують грошей. Збитки від загибелі одного кенгуру оцінюються у 4950 гривень, другого — 15000 гривень, верблюда — 17391 гривня. Це сума, за яку купили тварин. Кенгуру і верблюд застраховані. Збитки відшкодовує страхова компанія.

Олень оцінюється у 8000 гривень.

— Щоб у зоопарку була доросла пара оленів, поміняємо на якусь тваринку, — міркує Зінаїда Максименко. — У цьому році двоє оленят народилося, муфлончик (баран азійський), ослик, дві вівці.

Бізона колись купили за 1591 гривню.

— Трохи компенсували, шкуру продали, — говорить директор. — А то доплачувала завідувачка секції копитних Ніна Аскерова.

За 2016 рік мінус 10 голів

— За кількістю це небагато, — каже Зінаїда Максименко. — У минулому році 11 загинуло. У нас до тисячі голів тварин. Три відділи: копитних, хижаків, птахів та приматів. Але щоб протягом двох місяців гинули копитні, і у всіх кишечники...

— Штат укомплектований?

— Не вистачає двох працівників. На біржу дали заявку. Потрібно два ветеринари, а не один, як за штатним розкладом. І порадитися, і копита підрізати, і профілактичні заходи проводити. Шприцомет у нас є. Думаємо купити термоградусник.

Щоб на відстані температуру міряти.

* * *

— Отруєння підозрюється щодо трьох тварин: двох кенгуру і оленя, — говорить представник Головного управління Нацполіції у Чернігівській області Борис Коновченко. — Триває перевірка. Зразки кормів направлені на експертизу у Київ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...

Колись росія жахнеться своїх втрат: "Из сотни бойцов - 10 сбежало, остальные погибли", - полонений загарбник про свій підрозділ та про себе (відео)

середа, 24 квітень 2024, 6:15

Гурянов Євген родом з Курганської області. На війну росіянину порадили піти люди з органів опіки. Пообіцяли сина до інтернату не забирати. Росіянин у полон потрапив випадково. Каже, взагалі йшов до своїх, а знайшов українських бійців. Найбільше на тере...