Чого чекати від нового уряду із Гройсманом на чолі, - політолог

Те, що Гройсман домігся своєї людини на посаді міністра Кабінету міністрів (Олександра Саєнка), означає, що він буде досить самостійним прем'єром, вважає Володимир Фесенко.

Володимир Гройсман. Фото: www.5.ua.

Сьогодні Верховна Рада призначила прем'єром Володимира Гройсмана. Про це нагадує в своєму блозі на Новом времени політолог Володимир Фесенко, інформують Патріоти України.

Затримка з голосуванням, на мою думку, була викликана не повноцінним конфліктом, а просто боротьбою за вплив. Гройсман боровся за свої кадрові інтереси, це була тактична, але дуже жорстка боротьба. І для тих, хто не дуже розумів, хто такий Гройсман, це стало несподіванкою, оскільки всі вважали, що він – банальна маріонетка Порошенка. Але він показав характер, як і те, що є самостійною фігурою. Думаю, це ми побачимо і на посту голови уряду.

Те, що Гройсман домігся своєї людини на посаді міністра Кабінету міністрів (Олександра Саєнка), означає, що він буде досить самостійним прем'єром. Він не конфліктуватиме з Порошенком, але свої інтереси буде відстоювати жорстко і працювати на власні рейтинг і політичні перспективи.

Що стосується складу Кабміну – коли в минулому уряді призначали Айвараса Абромавічуса і Наталію Яресько, Андрія Пивоварського, ми теж не знали, що це за люди і чого від них чекати. Подивимося: поспішати не варто.

Думаю, головним реформатором в уряді буде сам прем'єр – у нього, як видно, є смак до реформ. Інша справа – що він буде обережним реформатором. Він не проводитиме надто лібертаріанські реформи, але, тим не менш, реформуванням займатиметься.

Проблема в тому, що озвучений Кабмін злегка дірчастий і різнорідний. Те, що в ньому надто значе число віце-прем'єрів – ненормально; це була плата за компроміс під час створення уряду. До того ж, у Кабмін увійшли дуже різні люди, і Гройсманові ще належить сформувати з них якусь подобу єдиної команди.

Що стосується міністрів – хто чого вартий, покаже практика. Адже ми можемо давати аванси, які згодом не виправдовуються, і навпаки. Проте, є люди з непоганим реформаторським потенціалом – наприклад, Лілія Гриневич, нова міністерка освіти. За іншими напрямками – подивимося. Наприклад, в міністерстві економіки головну роль гратимуть заступники і, швидше за все, буде продовжена політика, розпочата Абромавічусом.

Скільки часу має новий уряд – сказати складно. Гройсманові зараз потрібно показати не результат – зробити це оперативно просто неможливо – але позитивні тенденції щодо економічного зростання, відносну соціальну стабілізацію і, можливо, просування по деяким реформам, зокрема, з питань податкової та реформи дерегуляції.

Думаю, восени на Гройсмана вже розпочнуться серйозні атаки, тому до кінця року йому необхідно показати явні позитивні тенденції. Якщо це не вдасться – його становище буде набагато складнішим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...