Чому Путін не наважився бомбити Київ

Весною 2014-го року дехто жив у страшному очікуванні російських літаків над головою, але все обійшлося. І ось чому.

Спостерігаючи з екранів своїх моніторів та телевізорів за тим, як російська авіація в Сирії бомбить гуманітарні конвої і цілі міста, особливо допитливі люди задаються питанням: "А що завадило росіянам бомбити українські міста, зокрема Київ, починаючи з весни 2014-го року?".

Найбільш поширеною версією того, чому Путін не віддав такий наказ, є фактор тиску на нього з боку світової спільноти – мовляв, США і країни Західної Європи не пробачили б йому такого кроку і наслідки для нього могли бути більш глобальними, аніж економічні санкції.

Інша версія говорить про те, що Путіну не потрібен був ані Київ, ані Україна в цілому – головною його метою було відволікти країну, яка нарешті скинула кайдани бандитського режиму Януковича і збиралась приєднатись до сім'ї вільних європейських народів, примусивши її замість розвитку думати про вирішення штучно-створеної проблеми донбаського сепаратизму.

Але найцікавішою є третя версія, згідно якої Путіна зупинила наявність в України відлагодженої до автоматизму і однієї з найбільш потужних у Європі систем проти-повітряної оборони (ППО). Детально про цю систему ППО нещодавно написали волонтери з проекту "Повернись живим".

"Неймовірно але факт, ще з 2012 (!) року в країні розгорнута система "Віраж". Не заглиблюючись в цифри і технічні викладки – це об'єднана система управління, що включає в себе як системи виявлення, так і пускові установки по всій країні. Наші радари переглядають територію Росії на 200 км далі кордону і бачать, що там відбувається. Системи "дорослого" ракетного ППО розгорнуті по всій країні і стоять на бойовому чергуванні, готові відкрити вогонь. Об'єднана система ППО це грубо кажучи "своєрідний інтернет", мережа обміну даними, яка дозволяє наводити ракети з під Києва на літаки, помічені радаром десь біля Сумської області.

Система багато в чому секретна, але ми знаємо що вона є, і панове росіяни, мабуть ще краще нас смертних, знають що вона працює. Саме тому і лише тому, зіткнувшись з ймовірністю критичних втрат при перших же спробах авіаударів, ВКС РФ ганяє по морю старий авіаносець, бомбить лікарні в місті Алеппо, але не сунеться в Україну" – пишуть волонтери.

Що ж це за засекречена і крута система "Віраж" така? Адже, погодьтесь, звучить все це досить фантастично – в той час як бандитський режим Януковича цілеспрямовано знищував Збройні сили України, система ППО якимось дивним чином не лише уціліла, але й збереглась у стані "одна з найкращих у Європі". І якщо це навіть так, тоді виникає цілком логічне питання: де була ця система ППО, коли росіяни перекидали в Крим військовими вертольотами свої "зелених чоловічків" в березні 2014-го?

Як вдалося з'ясувати, насправді не все так радісно та оптимістично у цій царині, хоч війська ППО й справді традиційно серед усіх інших завжди мали найкраще фінансування береглися, наскільки це було можливо.

Так, волонтер Марина Комарова ще в січні цього року писала, що наразі ми маємо морально застарілу існуючу систему управління і оповіщення підрозділів.

"Пункти управління ППО бригад, командні пункти (КП) дивізіонів і батарейні командні пункти часто виходять з ладу (їх радіоелектронна апаратура фізично застаріла, її ремонт не раціональний) і не відповідають сучасним вимогам організації і ведення ППО. А саме: час передачі інформації з вищого КП (будь то цілевказування або управління бойової роботою) занадто великий. А з огляду на сучасні засоби повітряного нападу РФ, наша бойова машина в таких умовах отримає цілевказування вже ПІСЛЯ завершення авіаудару противником" – описала Марина сучасний стан українських ППО.

"Тому і була прийнята на озброєння автоматична система оповіщення "Віраж – Планшет". Система "Віраж" заведена на пункт управління ППО бригад і, в кращому випадку, КП дивізіонів. Оповіщення, управління і цілевказування батареям і взводам, окремим бойовим машинам, стрільцям-зенітникам як і раніше проводиться тільки по радіо або дротового зв'язку. Але в цьому випадку переносні радіостанції не покривають відстань управління. Для вирішення цієї проблеми розробниками "Віраж" запропонована новітня система управління і оповіщення, а саме: забезпечення ланки від командира взводу до командира бойової машини, зенітного відділення, відділення стрільців-зенітників радіомодемом типу Рута-ДМ_2400 мод А, які передають інформацію на відстань до 5 км (польові випробування проведені) на планшетний комп'ютер. При цьому отримуємо компактне, високомобільне, швидкісне інформаційне робоче місце як стрілка-зенітника, так і командира будь-якої ланки. І все – система ППО розгорнута, налагоджена і працює з ефективністю 100%" – пояснювала Марина Комарова на свій сторінці у мережі Facebook.

Також вдалося знайти статтю головного редактора журналу Defense Express Сергія Згурця, датовану 2009-м роком. В ній пан Згурець пише, що практично всі ЗРК (зенітно-ракетні комплекси), що знаходяться на озброєнні української армії, відпрацювали встановлені терміни до проведення капітального ремонту, а підприємств-розробників, виробників або ремонтних підприємств, які могли б здійснювати ремонт зенітного ракетного озброєння нового парку із замкнутим циклом виробництва, після розпаду Радянського Союзу в Україні не залишилося.

В таких умовах військове керівництво України вирішило, що найбільш оптимальний шлях для підтримки боєздатності зенітно-ракетного озброєння – це освоїти на вітчизняних потужностях відновлювальний ремонт і модернізацію ЗРК С-300П. Інтегратором цієї діяльності виступало держпідприємство "Укроборонсервіс", яке в кооперації з підприємствами оборонного відомства здатне було за рік відновити боєздатність чотирьох дивізіонів ЗРК С-300, однак на момент написання статті відновила лише три: два для української армії, а третій – на продаж в Казахстан. Причина банальна для тих часів – у оборонного відомства не було грошей на оплату цих робіт.

Також пан Згурець зазначає, що всепогодна мобільна зенітна ракетна система середньої дальності С-300 була створена в 80-і роки для захисту найважливіших адміністративних, промислових і військових об'єктів від засобів повітряного нападу противника, в тому числі – від ударів крилатими ракетами і балістичними оперативно-тактичними ракетами. Комплекс мав рекордно короткий і на момент написання статті найкращий час розгортання в своєму класі – 5 хвилин. Також мав перевагу у мобільності і можливості вийти з-під удару "перед самим носом" супротивника і швидко приготуватись до бою на новій позиції. Самохідний же комплекс С-300ПС був прийнятий на озброєння в 1982-му році і був оснащений ракетами типу 5В55Р, що дозволяло знищувати літаки тактичної авіації противника на відстані до 70-75 км.

"Саме ЗРК С-300ПС, найсучасніші системи у радянській протиповітряній парасольці, переважно надходили на озброєння частин ППО, дислокованих на території України" – зазначає Сергій Згурець.

Враховуючи все це, можна припустити, що в плані "заліза" Україна й справді успадкувала чи не найкращу систему ППО у Європі свого часу і, як мінімум станом на 2009-й рік не "розбазарила" її. А в плані "програмного забезпечення", здатного керувати цим "залізом" відповідаючи вимогам сьогодення, відносно нещодавно була прийнята на озброєння автоматична система оповіщення "Віраж". Тому, наче як все сходиться.

Однак, знову ж таки, залишається без відповіді запитання щодо Криму під час подій буремної весни 2014-го. Однією з найпоширеніших версій тут є відсутність політичної волі у тогочасного керівництва держави. Хоча, як воно було насправді ми, цілком може бути, ніколи не дізнаємось – будь-яка інформація, яка стосується системи ППО, є традиційно засекреченою і просочується у відкритий доступ у дуже мізерних об'ємах.
Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...