​Діма-Володя, де гроші? У Росії зникли десятки мільярдів «китайських» доларів за майбутню нафту

Те, що гроші Роснефті від Китаю приходили - це факт. Те, що цих грошей немає в наявності - теж факт, інакше не довелося б продавати акції компанії.

Старший аналітик Sberbank CIB по ринку боргових інструментів з фіксованою прибутковістю Олексій Булгаков у своєму коментарі Блумбергу зауважив, що Роснефть ймовірно отримала від CNPC передоплату у розмірі приблизно $35 млрд. Хоча Булгаков і використовував слово «ймовірно» (probably) воно відноситься не до самого факту платежу , а до суми в $35 млрд, зазначають Патріоти України.

Зрозуміло, ця сума не взята зі стелі, вона обгрунтована інформацією, що є у розпорядженні Sberbank CIB. Навряд чи вона точно дорівнює 35 мільярдам, але порядок суми повинен бути саме такий, це може бути і 28, і 38 млрд, але в кожному разі ніякого сліду цих коштів у звітах Роснафти фахівцям Блумберга знайти не вдалося.

У прес-службі Роснафти відмовилися повідомити розмір передоплати, отриманої від CNPC. Представник CNPC відповів, що компанія не може оперативно прокоментувати цю інформацію.

У кожному разі аналітики сходяться на тому, що Китай оплатив від 30 до 50 відсотків обсягу від майбутньої поставки нафти. І виконання цього зобов'язання ляже тяжким вантажем на уряд майбутньої Росії або держави, яка стане її правонаступником.

Приблизно тиждень тому повідомлялося, що угода про уникнення подвійного оподаткування між Росією і Китаєм було підписано з метою налагодити невідсліжуване виведення валюти з Росії за кордон. І ось сьогодні від Блумберга прийшло підтвердження цього припущення.

Блумберг звернув увагу на те, що Контракт між ВАТ «Роснафта» і China National Petroleum Corp. на постачання російської нафти до Китаю протягом 25 років передбачає передоплату відразу половини обсягу поставок.

Така схема була в той момент вигідна обом сторонам, Роснафта отримувала фінансування для створення інфраструктури поставок без необхідності брати кредит, а Китай отримував гарантований обсяг поставок за фіксованою ціною.

Відразу після підписання контракту Роснафта підтвердила отримання двох траншів передоплати, не розкриваючи їх суми.

Проте вже через рік в уряді Росії заявили про необхідність продажу великого пакета акцій Роснафта для покриття витрат на будівництво газопроводу, хоча грошей, перерахованих Китаєм в якості передоплати, повинно було вистачити для покриття цих витрат з надлишком.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 5 травня. З'їжте сирої цибулі. Кому не можна стригти волосся і нігті,

неділя, 5 травень 2024, 7:05

Православна церква України вшановує пам'ять великомучениці Ірини та ікони Богоматері "Невипивана чаша". За старим стилем у свято сьогодні вшановують євангеліста Луку, одного з 70 апостолів, учня апостола Павла. . 5 травня наші предки займалися посівам...

Нова РЕБ-технологія стане геймченджером на фронті: Українське підприємство обіцяє за місяць показати новітню зброю, проти якої не встоять навіть дрони з ШІ та найновітньою прошивкою

неділя, 5 травень 2024, 6:15

Репортаж видання dev.ua з полігону виробника РЕБ/РЕР систем Kvertus. «Спроможності нашого підприємства — від 5000 засобів щомісяця», — каже Сергій Скорик, комерційний директор підприємства Kvertus. Ці слова звучать під час виступу перед журналістам, як...