До Антарктиди: На станцію академік Вернадський вирушає черговий десант українців

Полярники будуть досліджувати флору та фауну, а також зміни клімату.

Станція Академік Вернадський. Фото: НВ

До Антарктиди на станцію Академік Вернадський вирушає 23-тя експедиція українських полярників, повідомляють Патріоти України з посиланням на НВ.

"12 науковців під керівництвом метеоролога Віктора Ситова цьогоріч займуться новими дослідженнями. Започаткують фотокаталоги китів, вивчатимуть життя мікроорганізмів у ґрунтах Антарктиди, а також забруднення навколишнього середовища.

Україна - одна з 33 країн, що мають власні станції на Антарктиді. Після розпаду СРСР Росія оголосила себе єдиною правонаступницею усіх полярних станцій, і Києву не дісталося жодної. Утім, Україна схвалила документи щодо приєднання до Антарктичного договору й оголосила про наміри продовжувати дослідження у південному Заполяр’ї. Саме тоді Велика Британія була готова передати одній з країн станцію Фарадей, оскільки Лондон планував побудувати в Антарктиді новий дослідницький пункт. Перемогла Україна.

“Було багато країн, які бажали за 1 фунт стерлінгів купити станцію, тобто отримати подарунок. Але перемогла саме Україна, оскільки продемонструвала наявність потужного наукового флоту. Пазл складався: нам дають станцію, а в нас був експедиційний флот, який разом з нею працюватиме”, - розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Рік досліджень на Антарктиді коштує державі 72 мільйони гривень. Були випадки, коли ситуація із фінансуванням була катастрофічною. Одного разу під час стрибків курсу полярники лишилися майже без фінансування - виділені гроші конвертуються в євро, тому сума, що лишалася до кінця експедиції, майже розтанула. Зараз зарплатню полярники отримують як і звичайні науковці - невелику. Утім мають гідні добові.

“За нинішнім курсом люди там заробляють, увага, 600 євро на місяць. Тобто це така собі середня зарплата, яку можна заробити в київському офісі”, - розповів Євген Дикий.

Також полярникам пообіцяли цього року прискорити Інтернет-зв’язок. Тривалий час якість зв’язку із Вернадським лишалася на рівні кінця XX століття. Передача відео між станцією і великою землею все ще буде проблематична, але вже з наступної експедиції українські полярники зможуть встановити веб-камери і транслювати життя на Антарктиді на весь світ.

Крім іншого, майбутня 24-та експедиція нарешті включатиме в себе жінок, розповідає Дикий. А відрядження цього року - останнє, в якому беруть участь лише чоловіки: “Це остання зимівля, дивіться, запам'ятовуйте, такої більше не буде, яка складається виключно з козаків, ми повертаємо практику гендерної рівності”.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...