Дочекаємось, що кримських татар почнуть завантажувати у вагони і розстрілювати, - Муждабаєв

Непристойні для європейської України дискусії щодо того, чи утискує влада Росії кримських татар за національною ознакою, пора припинити, зважаючи на достатні докази й не чекаючи брутальніших подій.

Кримські татари. Фото: korrespondent.net.

"Мені здавалося, розмови про те, що в Криму "немає репресій проти кримськотатарського народу", а є тільки "загальнополітичні репресії", в українському пристойному суспільстві мали б зійти нанівець. Принаймні після резолюції Європарламенту. Але, як з'ясувалося, Європа в Україні далеко не для всіх/не в усьому "указ", зокрема для низки (умовно) ліберально-проєвропейських журналістів й аналітиків із кримської тематики. Не "допомогли" і спершу козачі облави в селищах кримських татар, потім ‒ масові обшуки й арешти. Навіть презентована українськими правозахисниками в Брюсселі інтерактивна карта репресій у Криму "не переконала", - пише Айдер Муждабаєв для Крим.Реалії, передають Патріоти України.

Хоча, за її даними, кримських татар влада Росії переслідує більше, ніж інших кримчан, в абсолютних цифрах (при тому, що їх - менше 15% населення), а у відносних - різниця взагалі в рази. Це підтвердила й доповідь Amnesty International. Не знаю, чи варто повторювати про неминучу "заборону" Меджлісу, яка остаточно відкриє шлюз для хвилі національних репресій під виглядом "боротьби з тероризмом і екстремізмом".

Таким чином, на мій погляд, маємо ситуацію, коли всім зацікавленим персоналіям усе відомо й показано з усією очевидністю. Ну, хіба що в Росії не видали "расового закону", згідно з яким особи кримськотатарської національності офіційно оголошені людьми другого сорту. Можливо, саме цього "чекає" низка журналістів і експертів, щоб "остаточно переконатися". Чи моменту, коли селища кримських татар обнесуть колючим дротом, снайперами й собаками (так вже роблять у дні трауру і свят).

Або кримських татар почнуть завантажувати у вагони, або розстрілювати на краю яру. Не знаю. Та і не хочу знати. Оскільки толерантно ставлюся до клінічних ідіотів, але не люблю, коли ідіотами, з різних причин, прикидаються здорові люди. Здорові, але, судячи з небажання помічати чужі страждання, - погані. Це - у звичайному житті. А коли йдеться про свободу, здоров'я й життя інших людей, таку поведінку я називаю підлістю. Втім, мова тут не про мораль, а про пристойність: правила поведінки в громадському місці.

Я не можу і не хочу нікого "перевиховувати", але пропоную колегам ввести в українських ЗМІ і взагалі в публічному просторі мораторій на "розмови негідників", як я означив для себе це явище. Вважаю, що непристойні для європейської України дискусії щодо того, чи утискує влада Росії кримських татар за національною ознакою, пора припинити, зважаючи на достатні докази й не чекаючи брутальніших подій. Які, до речі, на думку російських адвокатів Савченко і Чийгоза, чекають на Крим у найближчому майбутньому.

Крім усього іншого, це громадське "табу" врятує і репутацію тих, хто не може зупинитися й продовжує повторювати "загальнополітичну" версію, що все сильніше віддає ксенофобією щодо кримських татар. Пані й панове, спробуйте самі замислитися, як/ким ви ризикуєте виглядати завтра, якщо сьогодні не cтанете нехай не захисниками кримських татар (для цього потрібно реальне співчуття), а хоча б стриманими в оцінках їх становища.

Небайдужим людям, яких в Україні величезна більшість, ‒ я хочу і від себе особисто, і від кримських татар подякувати за підтримку й розуміння. А тих, хто вважає за можливе продовжувати "розмови негідників" ‒ в інтерв'ю, публікаціях, на ток-шоу, в той час, коли кримські татари живуть у страху, який нелегко передати словами ‒ простіше відчути шкірою, хочу попередити заздалегідь. Я називатиму це так, як вважаю чесним і правильним: ксенофобією, підлістю і зрадою кримськотатарського народу. І впевнений, що багато хто в Україні мене підтримає.

Час "напівтонів" минув, і ні я, ні кримські татари тут ні до чого: його завершує сама Росія. Тому вибір для публічної людини простий: або стати маргіналом на кшталт тих, хто досі "сумнівається" щодо Холокосту і "розмірковує" про мотиви масових депортацій - або залишитися в очах суспільства цивілізованою людиною. Третього вже не вийде.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Спершу не хотіла підіймати слухавки": Ексдружина Дзідзьо розповіла про їхнє спілкування після розлучення

четвер, 18 квітень 2024, 19:51

Колишня дружина українського співака Дзідзьо – виконавиця SLAVIA – розповіла про їхнє спілкування після розриву, передають Патріоти України. Артистка запевнила, що після розлучення їм вдалося зберегти теплі стосунки. Зокрема, вони продовжують вітати од...

"Деградувала до рівня Потапа": Настя Каменських відповіла хейтерам, але обурила їх ще більше (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 19:39

Напередодні в соцмережах співачку розкритикували за пісню іспанською та англійською мовами. Каменських опублікувала в Instagram відео, в якому зібрала негативні коментарі фоловерів, але знову нарвалася на хейт, передають Патріоти України. «Не дотепно… ...