"Если хотим жить, нужно ядерное оружие​. Да, отовсюду услышим стоны. Ничего. Затыкаются кляпом из Будапештского меморандума" - Муждабаєв

Україні необхідно відновити ядерний статус, щоб з об'єкта світової політики стати суб'єктом, вважає журналіст.

Айдер Муждабаєв. Фото:Z-City

Україні необхідно відновити ядерну зброю, якої вона позбулася в обмін на гарантії безпеки Будапештського меморандуму. Таку думку висловив журналіст, публіцист, заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв у своєму Facebook, передають Патріоти України.

"Одна логика, без эмоций. Будапештского меморандума нет. Гарантий безопасности — ни с чьей стороны — нет. В любой момент можем остаться лицом к лицу. Значит, если просто хотим жить, нужно ядерное оружие", - пояснив він.

Журналіст зазначив, що тоді країні не буде загрожувати ні президент РФ Володимир Путін, ні глава США Дональд Трамп, і їй не буде настільки важливо, хто прийде до влади в Євросоюзі.

"И чтобы Путин, и чтобы Трамп, не говоря обо всяких ле пен... Вы меня поняли. Да, отовсюду услышим стоны. Ничего. Затыкаются кляпом из Будапештского меморандума. Из объекта мы должны стать субъектом. С ядерной страной говорят и поступают иначе.

Можно назвать меня сумасшедшим, но спустя время, если не изменится к лучшему, а признаков пока нет, на это пойти придется. И тут чем раньше быть готовым, тем лучше", - підсумував він.

Як відомо, 24 жовтня 1991 було прийнято постанову Верховної Ради про без'ядерний статус України. У документі сказано, що Україна буде проводити політику, спрямовану на повне знищення ядерної зброї і компонентів її базування. Зазначалося, що наявність на території України ядерної зброї колишнього СРСР є тимчасовою, а позбавлення від неї станеться "в мінімальні терміни".

Майже через три роки, 5 грудня 1994 року, був підписаний Будапештський меморандум. Згідно з документом, Україна відмовилася від свого ядерного статусу, а країни-підписанти - Великобританія, Росія і США - зобов'язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти України будь-якої зброї, не тільки ядерної.

Крім того, підписанти обіцяли не використовувати проти Києва економічний тиск. Під меморандумом поставили свої підписи президент України Леонід Кучма, президент РФ Борис Єльцин, президент США Білл Клінтон і прем'єр Великобританії Джон Мейджор.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...

"Репліки зі змістом "та в носі ми бачили, що подумає Путін" означають, що вже сформований фундамент для цілого масиву рішень", - Голобуцький

четвер, 9 травень 2024, 0:15

"Дві практично одночасних новини", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Міністр внутрішніх справ Великої Британії прокоментував висилку російського аташе з пита...