"Газпром" платити штраф і пеню, звичайно, відмовиться, але прецедент створено, - Олексій Голобуцький

Український політтехнолог та незалежний експерт вважає, що напередодні допиту експертів у справі "Нафтогазу" і "Газпрому", яку зараз розглядає Стокгольмський арбітраж, рішення Госпсуду Києва дуже нам на руку.

"Газпром" повинен сплатити Україні більше 6 мільярдів доларів. Ілюстрація: РИА Новости.

Госпсуд Києва прийняв рішення стягнути з "Газпрому" штраф і пеню "за несвоєчасну оплату штрафу" в загальному розмірі 172 млрд грн (більше 6 млрд доларів - п'ята частина суми від "бери або плати", за яку борються Україна і "Газпром" в Стокгольмському арбітражі). Позов подав Антимонопольний комітет "за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту через українську ГТС в 2009-2015 рр" і виграв його ще 22 січня - про що і повідомили "Газпрому" офіційно 12 лютого. Ось з того часу і почала капати пеня. Так пише Алексей ГОЛОБУЦКИЙ для UAINFO, передають Патріоти України.

Взагалі-то сума повинна була бути в раза два більше: там пені АМКУ нарахував за 140 днів прострочення 180,5 млрд. Але наше законодавство гуманне: пеня не може бути більше суми штрафу. Тому позов був не так на 172 + 180,5 млрд (приблизно на 13 мільярдів доларів), а тільки 85,966 + 85,966 млрд штраф + пеня. Порівну якраз.

Що цікаво, у вересні "Газпром" намагався відібрати позов у Києва і відправити в Стокгольм. У чому Верховний Суд України їм благополучно відмовив. Так що на сьогодні "Газпром" таки сильно винен Україні - притому незалежно від того, що вирішить Стокгольмський арбітраж щодо правомірності або неправомірності формули "бери або плати" і в цілому щодо політичної складової в газпромівських цінах на газ для України.

А Стокгольмський арбітраж якраз вчора, 5 грудня, завершив усні слухання у справі "Нафтогаз" проти "Газпрому": тепер буде два тижні слухати радників, свідків і експертів у справі. І на цьому етапі Україна якраз дуже стане в нагоді і остаточне рішення про справедливість претензій Антимонопольного комітету ("так, ваша честь, вони ще й монополією зловживали - ось такі незаконослухняні!"), І фіксування злісного ухилення від виплати штрафу ("так точно, ваша честь, - хронічно не поважають суд як соціальний інститут і ігнорують рішення! Майте на увазі при формулюванні максимально жорсткого вироку і виборі інструментів гарантування виплати "Газпромом" компенсацій! ").

Грудень для РФ вийшов нефартовим місяцем: "Прогрес", "Кузя", штраф від АМКУ, "Гром" - але ж ще й перший тиждень не закінчилася! Втім, для РФ все місяці нефартові з моменту нападу на Україну.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...