Грав на стороні Путіна: Медведчук не допускав Кучму до секретних документів, приховуючи потенційну російську загрозу, - екс-розвідник

Конфлікт навколо острова Тузла у 2003 році був першою спробою Кремля реально "натиснути" на українське керівництво, використовуючи для цього неврегульованість прикордонних питань.

Медведчук і Кучма. Ілюстрація:http://kievvlast.com.ua/

Кум глави РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук, будучи на посаді глави Адміністрації президента, не допускав Леоніда Кучму до секретних документів, які могли б дозволити йому розглядати Росію як потенційну загрозу. Про це в інтерв'ю виданню Гордон розповів колишній в.о. начальника Головного управління розвідки СБУ генерал-майор Петро Копка, передають Патріоти України.

"В кінці року (не пам'ятаю точно, якого) до нас з Адміністрації Президента повернулося кілька сот документів, адресованих главі держави, з грифом "Цілком Таємно" і обмежувальними написами "Особисто" і "Підлягає Поверненню". На всіх документах стояв підпис тодішнього глави президентської адміністрації Віктора Медведчука. І жодного підпису українського президента", - розповів він.

За словами генерал-майора, це означало, що Кучма не бачив секретних документів від розвідки, що призначалися йому особисто, оскільки все проходило тільки через Медведчука: "він ставив автограф і повертав аналітику назад".

Як пояснив Копка, одним із прикладів того, як це впливало на тодішні українсько-російські відносини, є конфлікт навколо острова Тузла в 2003 році.

"Це була перша проба пера Кремля реально "натиснути" на українське керівництво, використовуючи для цього неврегульованість прикордонних питань. Нинішній Донбас - продовження "безмежної "епопеї", - вважає він.

Екс-розвідник нагадав, що тоді після термінової розмови Кучми з Путіним конфлікт зам'яли, оскільки українська влада не вважала Росію потенційною загрозою, що було помилкою.

"Ну трапився конфуз з Тузлою, з ким не буває? Ми ж майже брати, однієї крові ... Якби тоді, в 2003-му, Україна по-справжньому жорстко виступила з вимогою до Москви пояснити таку поведінку, здавалося б, дружньої держави, звернулася б в міжнародні організації з проханням звернути увагу на цей недружній акт, поступово і демонстративно почала б міняти точку зору на українсько-російські відносини в цілому - багато тепер було б по-іншому", - підкреслив він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна посунула ще далі "червону лінію" Кремля, - Петро Олещук

вівторок, 23 квітень 2024, 12:29

"Отже, Зеленський повідомив, що за підсумками розмови з Байденом є рішення про постачання ракет ATACMS до України. Чергова «червона лінія» подолана. Вважаю, що це має прямий зв’язок з демонстрацією гнучкості цих самих «червоних ліній», яке останнім час...

Ситуація навколо Очеретиного важка і може погіршитися. Чим небезпечне просування ворога - Михайло Жирохов

вівторок, 23 квітень 2024, 11:59

Військовий експерт Михайло Жирохов прокоментував в ефірі Radio NV, яка ситуація навколо селища Очеретине, де, як повідомляється, є просування росіян, передають Патріоти України. «На жаль, ситуація навколо Очеретиного дуже важка і вона має схильність до...