Як обирати молоко у серпневу спеку

​Питання вибору молока актуальне в будь-яку погоду, але в спекотний сезон треба бути особливо обережними.

Молочне досьє: як обрати якісне молокоТут і люди-то витримують насилу, а молоко — продукт вкрай ніжний, для нього спека убивча. Де ж вихід? Взагалі відмовлятися від молока влітку? Звичайно, ні, зауважують Патріоти України!

Молоко повинно відповідати кільком найважливішим вимогам: бути корисним, безпечним, а влітку — ще й обов'язково захищеним від впливу температури.

Домашнє, парне...

Спочатку природа, звичайно, не розраховувала на тривале зберігання цього продукту — передбачалося, що він безпосередньо потрапляє від мами до дитинчати у найсвіжішому вигляді. Саме свіжевидоєне молоко — найкорисніше. Але його унікальні бактерицидні властивості зберігаються не довше двох годин, а в таку спеку — і того менше. Вже через пару годин бактерицидний фермент руйнується, і молоко перетворюється на ідеальне живильне середовище для розмноження бактерій. А значить, купувати і використовувати молоко «від домашньої корівки» потрібно на надзвуковій швидкості, в перші пару годин після доїння.

Але і це ще не все. Крім швидкості і огляду на спеку, доведеться хвилюватися про те, де паслася напередодні дана конкретна корова, що вона їла, чи проходила хоч раз в житті огляд у ветеринара, чи не хвора на ящур або туберкульоз, як саме її молоко потрапило на ринок, скільки часу провело в дорозі, в якій тарі їхало... Якщо у вас раптом є відповіді на всі ці питання, і ці відповіді вас влаштовують — можете ризикнути і пригоститися домашнім молочком. Але дітей все ж побережіть.

Прокип'ятити - і молоко стане безпечним?

Це можна. Правда, якщо молоко хоч трохи почало скисати (а в спеку це відбувається миттєво) — воно «згорнеться». Але припустимо, що вам вдалося доставити його до плити і каструлі свіжим. Кип'ятити молоко обов'язково в емальованому або нержавіючому посуді, попередньо процідивши, щоб очистити від великих домішок. Отже, прокип'ятити — і позбудемося шкідливих бактерій.

Тільки врахуйте, що при кип'ятінні ви заодно змінили хімічний склад молочного білка казеїну, зруйнували альбумін, знищили вітамін С, а кальцій і фосфор перейшли в нерозчинні сполуки, які не засвоюються організмом людини. Тобто продукт можна безбоязно пити, але його користь знижена багаторазово. Для дітей вже точно варто пошукати більш вітамінний і корисний продукт.

«Магазинне» — надійніше

Як мінімум, виробники «з ім'ям» відповідають за якість продукції, тому сировину купують тільки в сертифікованих фермерських господарствах. Це означає, що корови, які там проживають, регулярно проходять огляд у ветеринара, а не «та точно здорові, по очах же видно». Відразу після доїння молоко охолоджують до температури 4-5°С, а потім його доставляють на виробництво молоковози, оснащені холодильними установками. Зразок кожної партії молока відправляється в лабораторію, де продукт оцінюють за найрізноманітнішими критеріями, і якщо хоч щось не так — вся партія вилучається і знищується. І тільки якісне молоко піддається подальшій обробці — пастеризації або ультрапастеризації.

Пастеризоване, ультрапастеризоване

В чому різниця? Пастеризоване — це молоко, одноразово нагріте до температури від 75 до 85 градусів (в будь-якому випадку нижче ста градусів). При пастеризації гинуть хвороботворні бактерії, але виживають їх спори. Таким чином оброблене молоко може безпечно зберігатися в холодильнику від трьох днів до двох тижнів. Але тільки за умови, що температуру підтримували в діапазоні 0-4 °С з моменту завершення термообробки до покупки молока в торговій точці. Читайте текст на упаковці і, звичайно, обов'язково перевіряйте дату виробництва і кінцевої реалізації.

Більш сучасна «розумна» технологія — ультрапастеризація молока, тобто одноразове швидке нагрівання до температури 135-140 °С і потім миттєве охолодження. Весь процес триває 4 секунди. Така технологія дозволяє максимально зберегти вітаміни і структуру молока, але знищити і шкідливі бактерії, і їх спори. Інститут харчових технологій США назвав ультрапастеризацію «найбільшим досягненням харчових технологій ХХ століття», і з ним важко посперечатися: адже ультрапастеризоване молоко залишається максимально корисним, при цьому під час відсутності бактерій може зберігатися значно довше навіть поза холодильником, при звичайній кімнатній температурі.

Факти про тару

— Пластикові пляшки по технології повинні бути одноразовими, їх не дозволяється мити і використовувати повторно. Так що домашнє молоко, налите в пластик, — це завжди потенційна небезпека.

— Скляні пляшки надійні, легко піддаються стерилізації, але не захищають молоко від потрапляння прямих сонячних променів, що в спекотний сезон може бути згубним.

— Багатошаровий пакет Tetra Pak - ровесник методу ультрапастеризації, обидва з'явилися в середині ХХ століття. Така багатошарова тара (картон, фольга, поліетилен та ін.), з одного боку, захищає молоко від перегріву і влучення прямих сонячних променів, а з іншого, дуже зручна: відкрутив кришку, випив (кип'ятіння не потрібно), закрутив і зберігаєш до наступного застосування.

Для дитини — найкраще

Для дитини найкраще взяти не просто ультрапастеризоване, а спеціальне «дитяче» молоко, на якому вказано, з якого віку дитині рекомендований цей продукт (як правило, з 9 місяців). Для виготовлення такого молока завжди беруть тільки високоякісну сировину і тільки зі спеціальних сировинних зон. Крім того, зручно, що упаковки Tetra Pak для дітей, можна знайти і в півлітровому форматі: таку коробочку легше взяти з собою, та й вип'є вона її швидше.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...