"Які ж безнадійні і небезпечні ідіоти правлять Росією!", - Портніков

Угоди про асоціацію ніяк не зачіпають економічних інтересів Москви. Шкода, що Улюкаєву заборонили користуватися інтернетом і він не може про це дізнатися.

Янукович дарма пручався? Ілюстрація: Еспресо ТБ.

"Відмова Росії від торговельних угод з Україною через Зону вільної торгівлі з ЄС була продиктована виключно політичними міркуваннями. Російська газета "Коммерсантъ" повідомляє про серйозну зміну у позиції Москви, яка сталася під час останнього раунду російсько-молдавських переговорів", - пише оглядач Віталій Портніков у статті для espreso.tv, передають Патріоти України.

"План дій з розвитку російсько-молдавських торгово-економічних відносин на 2016-2017 роки", який був схвалений учасниками консультацій, передбачає добитися "зниження торгових бар'єрів в російсько-молдавських торгово-економічних відносинах в умовах одночасної участі Молдови в режимах вільної торгівлі з ЄС і СНД ".

Ще вчора позиція Кремля була прямо протилежною. Російська сторона наполягала, що підписання колишніми радянськими республіками угод про асоціацію з Європейським Союзом - а зона вільної торгівлі є невід'ємною частиною цього документа - автоматично означає відмову від будь-яких преференцій у торгівлі на пострадянському просторі.

Саме цією російською позицією керівництво України у 2013 році мотивувало своє рішення відмовитися від підписання угоди про асоціацію. І президент Віктор Янукович, і прем'єр Микола Азаров запевняли нас, що підписання угоди про асоціацію призвело б до скасування діючих торгових угод з Росією і іншими країнами СНД - а значить, до серйозних втрат для тієї частини української економіки, яка зорієнтована на схід. Янукович повторив цю ж тезу під час останніх появ на публіці.

Російське керівництво давало всі підстави для висунення цієї тези. Режим торгової блокади був задіяний не тільки проти України, але і проти Молдови. Всі переговори про гармонізацію торгових відносин, які проводилися між Москвою, Києвом і Брюсселем після підписання нашою країною угоди про асоціацію з Європейським Союзом, приводили до демонстративної обструкції з боку Кремля.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв, який зараз чекає вирішення своєї долі під домашнім арештом, кваліфіковано пояснював, чому зона вільної торгівлі з ЄС означає неможливість збереження аналогічного режиму з Росією. І ось тепер виявилося, що всі ці докази - як і слід було було очікувати - були не більше ніж струсом повітря.

Причому цікаво, що параметри плану, які, по суті, означають повну відмову Росії від її колишніх позицій, погоджував не якийсь там "ліберал" Улюкаєв, а завзятий "яструб" Дмитро Рогозін, який відповідає перед Путіним за розвиток відносин з Молдовою і врегулювання придністровського конфлікту. Так що це - не помилка, а узгоджений курс.

Курс, який ще раз доводить, що всі заперечення Росії щодо відмови від торгових угод з Україною чи Молдовою були продиктовані виключно політичними міркуваннями. Російські коментатори, власне, і пояснюють їх політикою. Тим, що Москва хоче таким чином проявити свою прихильність до нового президента Молдови Ігоря Додона, який виступає за поліпшення відносин з Москвою. Або допомогти Придністров'ю, залишки економіки якого буквально завмерли після того, як було підписано угоду про асоціацію.

Але все це - політичні, а не економічні міркування. Угоди про асоціацію ніяк не зачіпають економічних інтересів Москви. Шкода, що Улюкаєву заборонили користуватися інтернетом і він не може про це дізнатися.

Російсько-молдавські домовленості, до речі, демонструють, як буде вести себе Москва в разі, якщо їй вдасться домогтися лояльності від української влади. Не буде ніякої відмови від європейської асоціації - просто тому, що у Росії немає і не передбачається коштів для підтримки економік пострадянського простору.

Швидше за все, відбудеться точно таке ж, як із молдаванами засідання, під час якого буде вирішено домогтися "зниження торгових бар'єрів в російсько-українських торгово-економічних відносинах в умовах одночасної участі України в режимах вільної торгівлі з ЄС і СНД".

Виникає, однак, дуже просте запитання: а навіщо тоді все це було? Навіщо потрібна була анексія Криму, війна на Донбасі, загибель тисяч людей, зруйновані будинки, мільйони біженців? Тільки для того, щоб через деякий час ухвалити просте і логічне рішення, про яке можна було, між іншим, домовитися ще з Віктором Януковичем? Які все ж безнадійні і небезпечні ідіоти правлять Росією.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...