"Якщо любов Туреччини з Росією зайде далеко, загрозою стануть не потоки біженців, а дестабілізація південного флангу НАТО", - відомий дипломат про переговори у Петербурзі

Зустріч Путіна й Ердогана – подія серйозна. Мова не тільки про турецькі помідори та російських туристів під Кемером. Якщо тенденція на зближення реалізується, серйозно зміниться геополітична ситуація в районі Середземномор'я і на Близькому Сході.

Путін та Ердоган. Фото google.com

Ситуація щодо відродженої любові між Росією і Туреччиною як мінімум насторожує, зазначає у своєму блозі на "Новому часі" колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, передають Патріоти України. Поки вона не є критичною, але заяви окремих наших політологів у дусі "нічого страшного, нехай собі пораються" не до кінця відображають ступінь можливої загрози занадто інтенсивного зближення між цими країнами.

Чому? Очевидно, що в Туреччині зараз почався процес відходу від проєвропейських стандартів, на яких країна стояла протягом десятиліть. Це вже саме по собі є небезпечною тенденцією.

До того ж, Туреччина не тільки стукає в двері Євросоюзу (хоч поки і безрезультатно) – вона є членом НАТО. І, якщо любов Туреччини з Росією зайде надто далеко, найсерйознішою загрозою стануть не потоки біженців, про яких в Європі зараз намагаються не згадувати, а дестабілізація південного флангу НАТО.

У випадку нових рухів Туреччини це стане серйозною проблемою для всього Північноатлантичного альянсу, особливо на тлі того, що Крим зараз перетворений на "непотоплюваний авіаносець". Кількість озброєнь на півострові продовжує збільшуватися, є інформація і про ядерні озброєння.

Оскільки Болгарія і Румунія (члени НАТО в Чорноморському басейні) не володіють істотним військовим потенціалом, а американські кораблі заходять туди раз на півроку, позиція Туреччини може вплинути не тільки на тактичну, а й стратегічну ситуацію як у Чорному, так і в Середземному морях. Особливо з урахуванням прохолодних відносин Туреччини та Греції. Якщо подивитися на карту, ми побачимо, що від цього крену весь середземноморський басейн виявляється зовсім в іншому становищі; якщо піде собі геть, на Близький Схід, то ми побачимо, що зміниться баланс сил і в цьому вельми нестабільному регіоні.

Тому зустріч Путіна й Ердогана – подія серйозна. Мова не тільки про турецькі помідори та російських туристів під Кемером. Якщо тенденція на зближення реалізується, серйозно зміниться геополітична ситуація в районі Середземномор'я і на Близькому Сході. Так що мислителям НАТО, а також деяким керівникам країн-членів Альянсу вже потрібно починати думати над варіантами дій і розробляти можливі моделі поведінки.

І, зрозуміло, ставити прямі запитання турецькому керівництву. Оскільки заяви, які прозвучали недавно з Німеччини – про те, що Туреччині і РФ потрібно "знайти спільну мову" – викликають питання. А саме, на якій основі буде знайдена ця спільна мова – протистояння Євросоюзові або ж ефемерна боротьба з тероризмом.

Дружба Росії з Туреччиною може негативно вплинути на стабільність НАТО. А це велика загроза не тільки для самого альянсу, але також і для ЄС та України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як ''...праля'' пробивається між люди

субота, 4 травень 2024, 0:55

Доля книжки. Дарований кінь, як на мене, істота потішна. І для уважних людей завжди приносить прибуток… насамперед, до розряду цікавих історій. Як і сталося з моїм зовсім ще юним романом ’’Монастирська праля’’. Я, через поголовне письменницьке бідацтв...

Всім прихильниками казок ОП, що гроші росіян в Європі от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри, - Борислав Береза

субота, 4 травень 2024, 0:30

"У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в поглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конф...