"Єжов - це дрібниця. Вдумайтеся тільки: йде четвертий рік війни, а в центральному апараті Служби безпеки спокійнісінько працюють кроти" - генерал

За словами екс-нардепа, ще за президентства Януковича в апараті СБУ з'явилася філія ФСБ.

Григорій Омельченко. Фото:Гордон

Генерал-лейтенант СБУ Григорій Омельченко розповів про важливий факт у "шпигунських пристрастях" у Кабінеті міністрів та про російську ФСБ, яка має картотеку на всіх співробітників Служби безпеки. Про це колишній народний депутат і член ПАРЄ розповів в інтерв'ю виданню Фокус, передають Патріоти України.

Співробітники СБУ вчинили правильно, влаштувавши показове шоу з затриманням "агента Кремля" в уряді – перекладача прем'єра Станіслава Єжова, чи варто було це робити без шуму і пилу?

– Я вважаю, що керівництво СБУ в даному випадку надійшло, м'яко кажучи, неправильно. Чим вони керувалися і які цілі переслідували, сказати складно, однак я не пам'ятаю в історії спецслужб за 15-20 років незалежності України, щоб агента іноземних спецслужб затримували з таким піаром і показухою. Як потрібно було вчинити в цій ситуації? Його затримували в робочому кабінеті. Машина повинна була стояти у дворі будівлі уряду, де немає сторонніх осіб.

Ведете його в наручниках? Добре, але прикрийте курткою або плащем, щоб цього не було видно, і везіть до слідчого ізолятора. Там не повинні були звучати ніякі коментарі, не повинні були звучати прізвища, тим більше керівника контррозвідки, тому що це оперативний працівник і ніхто не повинен знати його ім'я, звання, щоб ніхто не міг ідентифікувати його зовнішній вигляд, голос і так далі.

А ось коли б уже був вирок, можна було б скликати брифінг і розповісти, мовляв, такий-то такий завербований російськими спецслужбами. Зрозумійте важливу деталь: робота спецслужби оцінюється не по таких показових піар-акціях, яку ми спостерігали днями.

Хто може стояти за цим, як ви говорите піар-затриманням, і які цілі переслідувалися?

– Скажу як колишній начальник відділення військової контррозвідки СБУ: в цій історії не те, що вуха стирчать, а й хвіст, ноги і руки. Очевидно, що була домовленість, і один з телеканалів виявився там невипадково. Але ця операція була зроблена настільки непрофесійно, що навіть якось ніяково за участь в ній представників СБУ.

Якою була б реакція в будь-який із західних країн, якби з'ясувалося, що перекладач, який працює з прем'єр-міністром, кілька років є агентом іноземних спецслужб? З упевненістю можу сказати, що після розтину цього факту стовідсотково пішла б відставка глави уряду. З морально-етичної точки зору вся ця історія однозначно вдарила по Гройсману. Прем'єр-міністр пояснив, мовляв, кілька місяців співпрацював з СБУ, щоб розкрити цього агента. Що сказати? Це, м'яко кажучи, не іграшки – коли одна з перших осіб держави втягується в операцію спецслужб.

Як проводиться перевірка людей, які працюють з вищим керівництвом держави?

– Тут не треба винаходити велосипед. Є апробовані методи, що застосовуються багато років у всіх цивілізованих і нецивілізованих країнах, коли спецслужба із застосуванням специфічних методів максимально мінімізує ризик присутності в оточенні вищого керівництва потенційного агента іноземної спецслужби.

У квітні 2014 роки я запропонував керівництву СБУ жорстку систему, апріорі виключає присутність в структурі влади людей, які потенційно можуть бути агентами спецслужб Російської Федерації. Якщо людина етнічний росіянин, це вже повинно стати застереженням для його призначення в органи державної влади. А тим більше, якщо його рідні та близькі є уродженцями РФ.

Заступник начальника ГСУ СБУ Віталій Маяков заявив в четвер, що в рядах Служби безпеки виявлено підполковника, який працював на російські спецслужби. Чи варто дивуватися "шпигунському" перекладачеві Гройсмана?

– У тому-то й справа, що Єжов – це дрібниця. Вдумайтеся тільки: йде четвертий рік війни, а в центральному апараті Служби безпеки спокійнісінько працюють кроти.

Як ви оцінюєте рівень професіоналізму чинних співробітників СБУ?

– Скажу так. Не можна навіть порівнювати нинішню СБУ з тієї, яка діяла при Януковичі. Це просто небо і земля. За роки війни з Росією зусиллями Валентина Наливайченка і Василя Грицака вдалося закласти фундамент для будівництва української національної спецслужби. Так, зараз в СБУ багато молодих людей, які не мають досвіду оперативної розвідувальної і контррозвідувальної роботи, але всі вони є українськими патріотами.

Професійний рівень оперативного працівника проявляється десь на десятому році роботи. А якщо говорити про тих, хто займається оперативно-агентурною роботою, то досвід суперпрофесіонала – це не менше 15 років. Політичні процеси, що відбуваються в Україні, вимили професійний склад. Зараз в центральному апараті СБУ працює багато офіцерів, стаж практичної роботи яких 5, максимум 7 років. Багато хто говорить, мовляв, реформа поліції сталася, а СБУ немає. Так от, не треба плутати божий дар з яєчнею.

СБУ сьогодні фінансується на належному рівні?

– Хочу підкреслити: тисячі оперативних співробітників пройшли через війну з Росією. Вони брали участь в бойових операціях або безпосередньо на передовій, або в прифронтовій зоні. Подібного досвіду за всі роки незалежності оперативні співробітники СБУ не мали. Досвід, який вони отримали, безцінний в їх подальшій роботі.

Що стосується матеріально-технічного забезпечення. Я говорю зараз не як колишній співробітник СБУ, який намагається натягнути на себе ковдру. Зовсім ні. Це ж очевидно, що у воєнний час Служба безпеки повинна фінансуватися значно краще. Тим більше, що кількісно-оперативний склад складається з буквально кількох десятків тисяч чоловік. І ці люди, на жаль, нерідко гинуть при виконанні службових обов'язків, тому їхня сім'я повинна бути матеріально забезпечена.

Технічне забезпечення? На мій погляд, СБУ сьогодні має непоганий набір необхідних пристроїв, але все-таки прагнути ще є до чого. Попри всі негаразди, за всі роки незалежності наша СБУ є найбільш патріотичним захисником України.

Співробітників СБУ часто залучають до операцій показового затримання видних політиків і чиновників. Як ви вважаєте, це впливає на ефективність роботи служби, функція якої в іншому?

– Ще в 1994 році, коли я був народним депутатом, у профільному комітеті ВР працювала величезна кількість офіцерів СБУ. Так ось, ми довго домагалися того, щоб вивести зі структури СБУ службу зовнішньої розвідки. Після тривалих "ходінь по муках" врешті-решт була створена окрема гілка служби зовнішньої розвідки. Треба розуміти, що Служба безпеки – це орган контррозвідувального характеру, в якому не повинно бути підрозділи по боротьбі з корупцією і т. п.

Знаєте, чому? Тому що через різні канали, хочемо ми того чи ні, в саму СБУ проникає корупційна зараза. СБУ повинна бути чисто контррозвідувальним органом. Це приниження СБУ – залучати його елітний підрозділ "Альфа" для затримання якогось хабарника. Вибачте, але призначення цього підрозділу – боротьба з терористами, звільнення заручників і, з урахуванням того, що йде війна, безпосередню участь в бойових операціях.

Як ви вважаєте, скільки "кротів" сьогодні є в найближчому оточенні вищого керівництва держави?

– Ще в 2012 році, бувши народним депутатом, я звернувся з конфіденційним зверненням до президента Януковича в зв'язку з призначенням міністром оборони і главою СБУ громадян Російської Федерації. Я застерігав, що призначення на керівні пости в силових структурах людей, що мають паспорти громадянина РФ і України, ні до чого доброго не приведе.

Я просив Януковича звільнити цих посадових осіб, щоб мінімізувати загрози. Але це все одно, що ломитися у відчинені двері... Річ у тому, що за президентства Януковича в апараті СБУ з'явилася філія ФСБ. Уявляєте, що це означає? У ФСБ є картотека на всіх наших співробітників СБУ, а це відмінний грунт для вербування.

Ви неодноразово наголошували, що СБУ повинна займатися контррозвідкою. Так чому це не спрацювало у випадках з Павлом Шереметом, Денисом Вороненковим?

– Дуже легко повісити всіх собак на СБУ. Це чисто поліцейська функція – розкривати вбивство. Підкреслюю: попередженням убивств або будь-яких інших тяжких злочинів повинні займатися оперативні служби нашої поліції, а не СБУ. Завдання контррозвідки СБУ – боротьба з іноземними агентами і шпигунством країни-агресора. Це на першому плані.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як в Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...