Історія з кримською електрикою демонструє просту істину, яку Британія вивчила ще в ХІХ столітті - блогер

Вже багато сотень років окупація чужих земель приносить окупантові не прибутки, а істотні збитки. Втрати грошей, людей та організаційних потужностей.

Ілюстрація:i-mt.net

Блекаути в окупованому Криму за останні два роки стали звичними. Попри урочисте відкриття нових і нових гілок Кримського енергомосту, попри мобільні газотурбінні генератори, спішно доставлені на півострів, попри резервні джерела живлення небаченої потужності, електрики не вистачало регулярно. Про це пише Роман Федюк на сайті depo.ua, передають Патріоти України, продовжуючи:

До цього звикали мешканці Криму, до цього звикали нечисельні тепер російські туристи, до цього звикали навіть охочі покепкувати з мешканців "російського раю" в соцмережах.

Але цього року ситуація пішла істотно далі. Після масштабних блекаутів на минулих вихідних, і введення планових віяльних відключень електрики в Криму, настала черга і сусідніх російських регіонів. Сьогодні графіки тимчасового відключення електроенергії були введені в Краснодарському краї. На даний момент прийняте рішення відключати потужність у 110МВт в період з 20:00 до 23:00.

Економити енергію для Криму будуть мешканці Новоросійська, Анапи, Геленджика, а також Кримського, Абінського, Слов'янського, Красноармійського і Темрюкського районів Краснодарського краю.

Причини радикальних заходів – очевидні. Як виявилося, "путінський енергоміст" – штука хороша, хоч і дуже дорога (близько 40 мільярдів рублів – і це тільки офіційно), й електрику передає справно. Але коли в одному місці чогось стає більше, в іншому місці того чогось стає менше. Такий вже закон природи, який найближчим часом відчують на собі мешканці Краснодарського краю.

Власне, про те, що енергосистема цього суб'єкта федерації "не потягне" енергоміст до Криму, на Росії говорили ще в 2015 році. Втім, після того, як минулого року Володимир Путін особисто запустив четверту нитку енергомосту, говорити перестали. З міркувань самозбереження.

І героїчно мовчали аж до цього року, коли шило з мішка таки вилізло. Формальною причиною проблем було названо "аномальне споживання електрики" мешканцями Криму. 7 серпня в енергосистемі Криму встановлений рекорд споживання електричної потужності - 1,25 ГВт проти 1,18 ГВт в липні 2012 року", - повідомили російські ЗМІ, додавши кілька слів про 40-градусну спеку, з якою кондиціонери і вентилятори кримчан борються, не шкодуючи електрики.

Чому саме така спека є "аномальною" для Криму де стрілки термометрів показують її практично кожного року, а, приміром, в 2010 середньомісячна температура липня та серпня була істотно вищою – історія мовчить. І про причини радикального і несподіваного збільшення кількості кондиціонерів на півострові – теж.

Що наштовхує на банальні думки. Які полягають у тому, що у Краснодарському краї скоротилась генерація, і наповнювати "енергоміст" стало нічим. Або мала місце якась фінансова суперечка, в результаті якої хтось "прикрутив кран" на підстанціях, які забезпечують перетікання у кримську електричну систему.

Тепер, скоріше за все, російським електрикам доведеться тягнути нові лінії до Краснодарського краю, можливо, від Ростовської АЕС, а можливо, звідкілясь ще. Це за умови, що в них буде належне фінансування. В іншому разі, мешканцям Краснодарського краю доведеться звикати до життя з електрикою по графіку. Їм же, врешті-решт, ніхто "російського раю" не обіцяв – то можуть і потерпіти.

А загалом вся історія з кримською електрикою демонструє одну просту істину. Вже багато сотень років окупація чужих земель приносить окупантові не прибутки, а істотні збитки. Втрати грошей, людей та організаційних потужностей.

Цей урок Британія, приміром, вивчила ще в ХІХ столітті. Зараз його вчить Росія. І якщо у Володимира Путіна навчання протікає в комфортній обстановці Ново-Огарьово, то помітній частині громадян його держави навчатись доводиться в темноті ночей, які з наближенням осені потроху ростуть. А "аномальна спека", схоже, готується за декілька місяців змінитися на "аномальну холоднечу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...