Карабахський чи придністровський? Експерт розповів про можливі сценарії припинення війни на Донбасі

Обидва сценарії на думку Олександра Сушка окреслюють коридор можливостей при сформованому розкладі сил між Україною і РФ.

Ілюстрація:espreso

Перспектива припинення війни на Донбасі в доступному для огляду майбутньому цілком реальна. При належних зусиллях Київ може в короткостроковій перспективі домогтися припинення бойових дій за карабахським або придністровським сценарієм. Таку думку висловив науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко в своїй статті для ZN.UA, інформують Патріоти України.

За його словами, найгірший варіант передбачатиме ізоляцію ОРДЛО і обмежене розведення збройних сил.

"Найгірший варіант: відносно стійке припинення вогню, обмежене розведення збройних сил без відновлення повноцінних соціально-економічних комунікацій через лінію розмежування, фактична ізоляція окупованої зони (пом'якшена версія карабахського сценарію)", - пише автор.

Більш бажаний сценарій, на думку Сушка, повинен передбачати вирішення гуманітарних проблем, а також легалізацію економічних і соціальних зв'язків.

"Кращий варіант: стійке припинення вогню, вирішення гуманітарних проблем (повний обмін полоненими і заручниками), розведення озброєнь і часткова демілітаризація, відновлення вільного, але контрольованого руху людей, транспорту і товарів через лінію розмежування, певні кроки по відновленню довіри, легалізація економічних і соціальних зв'язків без повномасштабного політичного врегулювання (придністровський сценарій)", - відзначає він.

Автор підкреслює, що обидва умовних сценарії окреслюють коридор можливостей при сформованому розкладі сил: як між Україною і РФ, так і на глобальному рівні.

"Будь-який вихід за межі цього коридору можливий тільки при зміні нинішнього силового/політичного балансу. Підтримка балансу вимагає відповідних ресурсів і зусиль - хоча б симетричних зусиллям протилежного боку", - підсумовує він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд по лінії бойових зіткнень - Злий Одесит

понеділок, 6 травень 2024, 20:05

До вашої уваги черговий огляд по лінії бойових зіткнень.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...