Кілька порад про те, як правильно вживати дині та кавуни

Фахівці радять їсти баштанні теплими і раз на день.

Сезон баштанних у самому розпалі. Про користь кавунів та динь знають більшість людей, а от про те, яку загрозу здоров'ю вони можуть нести, знає далеко не кожен. Дієтологи розповіли, за яких умов варто відмовитися від вживання цих улюблених літніх смаколиків та як правильно їх їсти, інформують Патріоти України.

Прямо із холодильника

Охолоджені кавуни та дині більшості людей смакують краще. Проте холод зменшує кількість антиоксидантів у м’якоті. Експерти радять їсти кавуни та дині кімнатної температури. У такому випадку рівень корисних речовин набагато вищий і користі буде більше.

Купувати частинами

Коли баштанні продаються розрізаними можна зрозуміти, наскільки вони дозріли.

Однак спеціалісти застерігають, що на плоди при розрізанні можуть потрапити шкідливі мікроорганізми, наприклад кишкова паличка, адже не можна бути впевненим, чи продавці помили кавуни та ніж перед розрізанням. Варто відмовитися від проби плодів, які збираєтесь купити.

Терміни зберігання

Не варто залишати розрізані плоди на завтра. На них швидко розмножуються патогенні мікроорганізми. Варто з'їсти кавун чи диню за день.

Як багато можна з'їсти

Дієтологи попереджають, що людям, які мають проблеми із нирками, наприклад сечо-кам'яну хворобу, слід пам’ятати, що надмірна кількість баштанних може посунути пісок чи камені.

Кавуни та дині рекомендують вживати один раз на день і в міру.

На десерт чи в прикуску

Баштанні варто їсти за годину-дві до основної їжі, або за дві години після. Якщо вживати кавуни та дині разом з іншими стравами, це може призвести до здуття живота або до розладів травлення. Оскільки ці плоди перетравлюються у кишечнику, а інша їжа – в шлунку.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це може здивувати! Чому в СРСР різко заборонили риб’ячий жир після піку популярності

четвер, 9 жовтень 2025, 9:31

Старші люди, які застали СРСР в його розквіті, із жахом згадують, як їх у дитинстві змушувати пити риб’ячий жир – харчову добавку, яку прописували всім малюкам. Але у певний момент її взяли і заборонили. Для чого радянських дітей мучили риб’ячим жиром ...

Огляд ситуації на Куп'янському та Лиманському напрямках, - Костянтин Машовець

четвер, 9 жовтень 2025, 9:22

1. Куп'янський напрямок . Передові підрозділи 6-ї загальновійськової армії (ЗВА) противника, посилені частиною сил його 1-ї танкової армії (ТА), продовжують спроби закріпитися в північній та центральній частинах міста Куп'янська, широко використовуючи...