"Клінтон проти Трампа: Останні дні президентської кампанії проходять дуже напружено", - Березовець

Або республіканець переможе, або вперше за багато років порушиться давня американська традиція

фото Тарас Березовець

Останні соціологічні опитування в Америці демонструютьдвовідсотковий відрив Гілларі Клінтон від Дональда Трампа. Щоправда, потрібно зробити знижку на те, що йдеться про соціологію телерадіокомпанії CNN, яка відрізняється проклінтонівською позицією – це видно з їхньої інформаційної сітки. За прогнозами The Washington Post, Гілларі Клінтон повинна отримати 290 голосів виборців при 270 необхідних для перемоги. Трампу пророкують лише 209 голосів, інші – незалежним кандидатам.

Останні дні президентської кампанії проходять дуже напружено. Насамперед, це пов'язано зі зміною переваг американських виборців у деяких ключових штатах. Зокрема, демократи втрачають такий ключовий штат, як Мічиган – туди вже вирушили і Клінтон, і Трамп. Крім того, у США є політична традиція, згідно з якою майбутній президент обов'язково повинен перемогти в штаті Огайо: можна виграти і програти в кожному зі штатів, але Огайо протягом останніх ста років незмінно голосував за майбутнього президента. Наразі Огайо схиляється в бік Трампа, тому або республіканець переможе, або вперше за багато років порушиться давня американська традиція.

Тарас Березовець

Багато залежить і від ситуації у Флориді. Це другий штат за кількістю виборців після Каліфорнії, і на сьогодні він усе ще вагається. Може повторитися ситуація 2000 року, коли за пост президента боролися демократ Альберт Гор і республіканець Джордж Буш-молодший, і результат виборів, по суті, вирішила Флорида. З невеликою перевагою, близько 1%, у цьому штаті переміг Буш, і відповідно, став президентом США.

Не обійшлося і без ексцесів: секретна служба вивела Трампа з приміщення під час виступу перед виборцями в місті Рено в штаті Невада через підозру на замах, яку невдовзі було спростовано, а автобус кандидата на пост віце-прем'єра від Демократичної партії Тіма Кейна потрапив в аварію у Флориді. Це говорить про нервовий характер останніх днів кампанії, напруга відчувається постійно.

Вже відомо про те, що в ніч виборів штаби обох кандидатів будуть перебувати в Нью-Йорку. Втім, є невелика ймовірність, що Клінтон буде або у Вашингтоні, або в Огайо.

Головна проблема виборів – величезна кількість негативу. Зокрема, по всіх ключових американських телеканалах транслюються негативні ролики Трампа проти Клінтон, де висловлюється думка, що вона корумпована, не готова до посади президента тощо. Штаб Гілларі взагалі нічого не транслює – ні позитивних, ні негативних роликів. Вони відмовилися від телевізійної реклами на фініші. Загалом про президентську кампанію нагадує тільки преса – зовнішньої реклами, візуальної присутності кандидатів у країні немає.

Усе вирішить явка виборців. Наприклад, у Флориді проживає велика кількість в'єтнамських іммігрантів. При цьому старше покоління буде голосувати за Трампа, а молодше – за Клінтон. Тобто йде розкол не за національною ознакою, як було раніше, а за віком і расою. Кістяк електорату Трампа – білі чоловіки середнього і старшого віку. За Клінтон тим часом голосують жінки, різні етнічні групи, сексуальні меншини та молодь.

Основна проблема демократів – це явка. Тому в останні дні перед виборами штаб Клінтон запустив страшилку про те, що Трамп перемагає. Вони дуже грамотно проводять цю лінію, нагнітають обстановку, щоб підвищити явку своїх виборців. Але Трамп не відстає. Він підключився до гри, говорить своїм виборцям, що розстановка сил змінилася, що в нього є всі шанси перемогти, тому потрібно прийти на вибори і проголосувати.

Ще один важливий аспект – попереднє голосування. На сьогодні проголосувало понад сорок мільйонів американських виборців (або понад 30%). За даними закритої соціології штабів, Клінтон випереджає Трампа на 9%. Щоправда, це було до останніх скандалів. Важливий бонус для Клінтон стався вчора вночі: директор ФБР виступив із заявою та повідомив, що всі звинувачення щодо використання електронної пошти з неї знято. Це викликало лють Трампа, який накинувся і на ФБР, і на Клінтон, і на журналістів. Утім, у ході цієї кампанії республіканець неодноразово порушив усі можливі табу американської політики, тому дивуватися нічому.

Підсумовуючи, можна сказати, що інтрига збережеться до кінця. Кандидати йдуть стремено в стремено. Якщо Гілларі і переможе, то з дуже невеликим відривом. Плюс не можна виключати перемоги Трампа – це цілком можливо, якщо виборці Клінтон продемонструють низьку явку на тлі мотивованих прихильників республіканця.

Опублікував: Михайло Векленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські "танки-черепахи" виявилися ефективними, але їхній час добігає кінця, - Forbes

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:16

На початку квітня українські оператори безпілотників були вражені, помітивши на полі бою біля Красногорівки — на захід від Донецька — російський танк Т-72 із металевим дахом на корпусі та башті. Неймовірно, але цей мутант виявився вдалою знахідкою для ...

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...