Коли думка стає злочином, або Чому Польща перетворюється на Росію, - журналіст

Люблінський воєвода вважає, що не можна порівнювати вбивства поляків і вбивства українців - бо тих других вбили замало. Така логіка спостерігається і серед більшості представників правлячого в Польщі табору PiS.

Петро Порошенко у Сагрині в Польщі. Ілюстрація:theinsider.ua

"Коли в січні прийняли чергові зміни у закон про Інститут національної пам'яті Польщі, я був вимушений кілька разів повторити це публічно: Польща стає Росією. Мушу повторити ще раз. Ось чому." Про це пише у Facebook Олександр Зінченко, передають Патріоти України, продовжуючи:

Люблінський воєвода на вчорашньому брифінгу пообіцяв зголосити у прокуратуру Григорія Купріяновича, голову люблінського товариства українців Польщі за паплюження доброго імені Польщі. За це пану Купріяновичу загрожує до 3-х років ув'язнення.

Нагадую, два тижні тому - 27 червня - Сейм у екстренному порядку під тиском США та Ізраїля скасував частину тих змін, які сам прийняв наприкінці січня. Лишилися статті, які карають за "пропаганду бендеризму" - якщо говорити у формулюваннях польської преси.

Що ж такого сказав Григорій Купріянович? Що саме найбільше обурило люблінського воєводу про вбитих у Сагриню жінок і дітей? Ось ці слова:

"Zginęli oni z rąk innych obywateli Rzeczypospolitej, dlatego, że mówili w innym niż większość języku oraz byli innego wyznania. Ta zbrodnia przeciwko ludzkości popełniona została przez członków narodu polskiego – partyzantów Armii Krajowej będących żołnierzami Polskiego Państwa Podziemnego".

"Загинули вони від рук інших громадян Речіпосполитої, бо говорили іншою мовою, ніж більшість, були іншого віровизнання. Цей злочин проти людяності був здійснений представниками польської нації - партизанів Арії Крайової, що були солдатами Польської Підпільної Держави."

Думка в Польщі стає злочином. Тобто за констатацію, що польсько-український конфлікт відбувався між громадянами однієї держави - пану Купріяновичу тепер загрожує три роки ув'язнення!!

А що тут не так?! Українці що - напали на Польщу? Окупували її? І чинили звірства подібно до будь-якого окупанта під час війни?

Взагалі-то послідовність подій була інша. Це Пілсудський наказав окупувати землі населені українцями. І польське військо окупувало їх. Потім було два десятиліття національної сегрегації української і єврейської меншостей у Польській державі. Ситуація була доведена польським урядом ддо кіпіння. Під час війни стався вибух.

Нічого некоректного пан Купріянович не сказав: у його словах усе точно відповідає фактам історії.

Але Польща перетворюється на Росію. Її посадовці весь час повторюють, що примирення між Польщею та Україною навколо складних сторінок минулого можливо тільки на основі правди.

Ну, ось Купріянович сказав правду. Тепер йому загрожує три роки ув'язнення.

Качинський погрожував українцям, мовляв, із Бандерою ви в Європу не увійдете! Так, Україна не увійде в Європу Гавела, Войтили і Аденауера - Європу солідарності. Бо Качинський, Орбан і подібні до них перетворюють теперішню Європу знову на Європу національних егоізмів - Європу Дмовського, Франко, Гітлера і Чемберлена.

Качинський перетворює теперішню Європу - на Європу Бандери теж. Бо Бандера - це тільки реакція українців на той стан, в якому українці опинилися в міжвоєнній Європі.

І іще. Меморіал в Сагрині мав бути відкритий ще в 2009 році. Польські президенти Лех Качинський, Броніслав Коморовський і теперішній - Анджей Дуда весь цей час ігнорували домовленість про спільне із українською владою відкриття меморіалу в Сагриню.

Польські президенти не хотіли відкривати меморіал в місці, де одні громадяни Польщі вбивали інших громадян Польщі. Так: громадяни Польщі польської народності убивали громадян Польщі української народності.

Це геть невигідна історія для народу із комплексом найбільшої жертви Європи. Але комплекс жертви частина польського сусппільства сполучає із імперською зверхністю до народів, що населяли міжвоєнну Польщу. І люблінський воєвода Пшемислав Чарнек проартикулював те, що раніше публічно говорити соромилися: що українці - це недогромадяни, люди другого сорту, як смів Григорій Купріянович порівнювати шляхетних партизан АК із українськими холопами?!

От чим все це відрізняється від Росії? Така сама імперська зверхність і маніпуляції. Наступний етап - політичні репресії щодо незгідних. Законодавча база вже приготована. І Рамзан Кадиров ці зміни в польське законодавство схвалив.

Окрім того люблінський воєвода назвав провокацією та збіговіськом націоналістів урочистості в Сагрині за участі Президента України.

Люблінський воєвода вважає, що не можна порівнювати вбивства поляків і вбивства українців - бо тих других вбили замало. Таку логіку я вже чув серед представників правлячого в Польщі табору. Ця логіка є аморальною і расистською по суті. Усі люди рівні. Важливе кожне життя. Огидне будь-яке насильство.

Серед представників PiS це, здається, розуміють далеко не всі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сухопутні війська ЗСУ під Авдіївкою атакували групу спецпризначенців РФ разом із снайпером (відео)

субота, 20 квітень 2024, 18:53

Сили оборони України атакували дроном групу російських спецпризначенців у районі села Бердичі Донецької області. Відповідне відео 20 квітня опублікували в Telegram Сухопутних військ ЗСУ, передають Патріоти України. Зазначають, що українські військові п...

"Наконец-то денацификация": Як чеченці виховують військових-росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 17:59

Окупанти продовжують вражати своєю жорстокістю – навіть щодо "своїх". Так, чеченець з армії РФ демонстративно побив російського солдата. Усе через пияцтво й мародерство. Про це пише журналіст та блогер Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі, передаю...