"Крадуть всі": Хто і як шпигував за українцями в радянські часи, - архіви ЦРУ

Стало відомо, що позиції ЦРУ у Радянському союзі були досить непогані.

Вічна тема: Дівчата, Хрещатик. Центральний державний архів кінофотофонодокументів. Фото 1970-х

Куди ходили купатися кияни в 50-х роках, які були ціни на хліб і погода - про дуже різні сторони українського життя можна прочитати в архівах ЦРУ. Серед мільйонів оприлюднених нещодавно секретних документів більше 10 тисяч стосуються України. Хто і як збирав дані про Україну, дізнавалась ВВС Україна, повідомляють Патріоти України.

Агенти на фабриках і заводах

Екстраординарні заходи безпеки, статус закритого міста і скеля не допомогли приховати від очей ЦРУ один з найбільш секретних об'єктів в Радянському союзі - базу підводних човнів у Балаклаві. Як свідчать документи, про це місце по той бік Атлантики знали ще на етапі будівництва.

Карта Балаклави в архівах ЦРУ
У секретному звіті американської розвідки за 1960 рік згадується хімзавод у Саках, що був під посиленою охороною. Детально описано його план, зміна запаху і кольору рідин в його резервуарах, штани директора-генерала і те, як він жалівся на затримку деталей з Уралу.

За словами історика Володимира Бірчака, інформація про військово-промисловий комплекс не могла прийти до ЦРУ з відкритих джерел, це була виключно робота агентів.

"Здивувало те, наскільки якісно і масштабно працювало ЦРУ в СРСР. З цих документів стало відомо, що позиції ЦРУ у Радянському союзі були досить непогані. Шпигунська сітка була розвинена", - вважає пан Бірчак і додає, що це підтверджують документи з архівів СБУ.

Там є матеріали, в яких йдеться про викритих у Радянському союзі шпигунів, розповідає пан Бірчак, який свого часу працював заступником директора архіву української спецслужби.

Вчений переповідає історію про двох туристів з Нідерландів, які у 1966 році мандрували територією України, фотографуючи краєвиди. Коли їх схопили співробітники КГБ, виявилося, що на плівках було чимало секретних об'єктів, потрібних для розвідки. Своїх джерел ЦРУ не розкриває, більшість імен в документах заретушовані.

Разом з тим історик Максим Майоров зазначає, що випадків вербування високопоставлених радянських чиновників агентами ЦРУ було вкрай мало. Більшість даних надходило від рядових інформаторів -відвідувачів СРСР, військовополонених. Принаймні копій секретних радянських документів в архівах ЦРУ історик ще не зустрічав.

"Це були повідомлення низового рівня. Наприклад, для шпигування за ядерним об'єктом агенту було достатньо зібрати зразки води і ґрунту біля нього, вивезти. З цього могли визначити тип і потужності виробництва. Це більше робота аналітиків, а не викрадення документів", - вважає пан Майоров.

Сарни
План військових казарм у Сарнах, Рівненська область, 1964 рік

Ще одним напрямком, яким в Україні займалось ЦРУ, була науково-технічна розвідка. В архівах є цілі доповіді членів академії наук, сфотографовані, перекладені на англійську наукові журнали з хімії, біології.

Історики називають важливим архів ЦРУ у контексті верифікації матеріалів. Наприклад, коли виникає суперечка двох документів -УПА і МГБ, документи американської розвідки можуть стати третім джерелом інформації.

"Є цікаві моменти у підрахуванні втрат УПА у 1947-1948 роках. Відомо, що радянська сторона любила завищувати кількість ліквідованих повстанців. Документи ЦРУ можуть поставити крапку в цій суперечці", - вважає пан Бірчак.

Проте, зазначають історики, ці документи теж потребують перевірки. В одному з секретних звітів йшлося про 150 випадків протестів проти радянської влади у Криму у 1946 році. Через складне економічне становище, нестачу продуктів люди відмовлялись працювати в колгоспах, ділили колгоспне майно.

Водночас, про якісь великі антирадянські виступи у Криму історику Майорову не відомо. "Можливо, це були якісь донесення, на основі яких в ЦРУ робили такі висновки про протести. Можливо, вони були дещо перебільшені", - припускає вчений.

Крадуть всі

"Зарплатня у людей невисока, але кожна людина, особливо робітники, допомагають собі тим, що крадуть речі з роботи і продають їх. Привілейовані класи - це партійні робітники, КГБ, міліція", - так описується Львів у звіті ЦРУ за вересень 1960-го року.

В архівах є сотні цікавих документів про повсякденне життя Радянської України. Від цін на продукти і розкладу громадського транспорту до прогнозів погоди по всій території СРСР.

За назвою багатьох міст і сіл можна знайти схеми розташування військових частин, доріг, залізничних станцій з кількістю потягів, інформацію про населення, фабрики і лікарні.

"Ці документи показують класику розвідувальної роботи. У нашій уяві розвідка, це агент 007 Джеймс Бонд. Але розвідка - це дуже тяжка і скрупульозна робота. В США співробітники ЦРУ моніторили радянську пресу, спілкувалися з туристами, які відвідували СРСР", - розповідає пан Бірчак.

Пан Майоров зазначає, що ЦРУ узагальнювали величезні об'єми інформації, співставляли з різними джерелами, проводили аеророзвідку, аналізуючи все це, складали великі матеріали.

А поряд з цим вони збирали анекдоти. Наприклад, про кукурудзу на Марсі і про те, як українці плюють на марки з Хрущовим.

Націоналізм і "старші брати"

"Вони [українці] мають багатий культурний спадок і певною мірою пишаються тим, що є більшими "європейцями", аніж росіяни", - такі висновки зробили в ЦРУ про українців у 1975 році.

Дослідження було присвячене націоналізму, який розвідники назвали однією з найбільш дошкульних проблем для радянської влади.

Оцінки ЦРУ, їхні прогнози і аналітика щодо України - ось що становить найбільшу цінність цих архівів, вважає історик і блогер ВВС Олексій Бухало.

У тому ж звіті про життя Львова за 1960 рік є спостереження про те, що українці дуже не люблять росіян, називають їх "кацапи", "кацапендрія" і "старші брати".

Також там йдеться про настрої на підтримку незалежності серед української інтелігенції і зневіру у "хрущовській відлизі".

У 1975 році в ЦРУ зазначали, що час на стороні асиміляції східної України - процес русифікації відбувається повільно, але неухильно через переїзд росіян і асиміляцію українців. Кількість росіян у містах на Сході зростала.

В містах на сході Україні кількість росіян і русифікованих українців зрівнялась з кількістю нерусифікованих українців. Спротив русифікації чинили на заході країни. "Після російської республіки у Радянській імперії немає більш важливої території для Москви, ніж Україна", - йшлося в дослідженні ЦРУ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....