Кремлівська колона у Європі: "Чеський брекзіт" або навіщо Прага махає "антиєвропейським хвостом" - політолог

Фактично у Чехії прослідковується "розрив" у елітах, які не можуть уникнути зовнішнього впливу на державну політику. А це наближає Чеську Республіку до "стандартів" Болгарії, яку Путін намагається використовувати в якості Троянського коня для ЄС.

Президент Чехії Мілош Земан. Фото:ТВ Центр

"Президент Чехії Мілош Земан, який не приховує свої пропутінські симпатії, заявив про підтримку проведення референдуму про вихід країни з Європейського союзу. При цьому наголосивши, що він би проголосував проти виходу з ЄС. Хотілося б тоді запитати у пана Земана, то "так" чи "ні"." Про це пише у блозі Обозревателя політолог Віктор Каспрук, передають Патріоти України, продовжуючи:

Власне, така політична роздвоєність Мілоша Земана, який вже неодноразово демонстрував, що є дуже прихильним до Росії, зрозуміла. Але незрозуміле інше, як Чехія, яка у 1968 перенесла вторгнення військ СРСР і силове придушення "Празької весни", може мати такого президента?

Адже Чехія – це країна, яка входить в Європейський союз і НАТО. Її керівництво проєвропейське. Проте існує парадокс, котрий важко логічно пояснити, чому президент Чехії пропутінський і проросійський. Яким чином проросійські сили в цій країні "підсадили" його у президентське крісло?

Фактично у Чехії прослідковується "розрив" у елітах, які не можуть уникнути зовнішнього впливу на державну політику. А це, в свою чергу, наближає Чеську Республіку до "стандартів" Болгарії, яку Путін намагається використовувати в якості Троянського коня для Євросоюзу. Коли через своїх агентів впливу в Болгарії Москва здатна вносити розкол у єдність країн ЄС.

І хоча саме підняття питання щодо виходу Чехії з Європейського союзу є лише "пробним каменем", який тестує таку потенційну можливість, але насторожує інше.

Росія через своїх політичних прихильників явно прагне, як мінімум, до виникнення в середині ЄС упорядкованої проросійської сили, діяльність котрої буде координуватися і направлятися з Кремля.

Граючи на розкол всередині Євросоюзу, Москва бачить Чехію, разом з Болгарією і Угорщиною (прем’єр-міністр якої Віктор Орбан дружить з Путіним), як союзницьке об’єднання кількох проросійських сил, що блокуватиме невигідні Москві політичні процеси в ЄС. Та буде проголошувати деструктивні ініціативи на кшталт референдуму щодо виходу Чехії з Європейського союзу. Впливаючи таким чином на майбутнє ЄС.

Очевидно, що ідея виходу Чехії з ЄС "навіяна" британським Брекзітом. Але необхідно розуміти, що економіки і політичний вплив Чехії і Великої Британії не співмірні і в світі, і в Європі. І навіть рішення британців було більше імпульсивним, ніж виваженим. Вже піднімалося питання про те, що половина, чи навіть більше половини британців вже не хочуть виходити з Європейського союзу. Але керівництво Великої Британії не готове "перегравати" референдум.

Навряд чи Чехія виходитиме з Євросоюзу. Але якщо подібне питання піднімається, то це означає, що "російська п’ята колона" готова до більш рішучих дій для "відривання" Чеської Республіки від Європи.

Бо якщо гіпотетично уявити собі, що Чехія таки вийшла з ЄС, то це означало, що вона автоматично б опинилася в зоні московського впливу, вирватися з якого Росія їй би просто не дала. Тому хочеться сподіватися на те, що в Чеській Республіці подібні ініціативі не знайдуть підтримки в політичному істеблішменті, а лише стануть серйозним попередженням – у жодному разі не допускати Москву в чеську політику.

"Від’європейські тенденції" в Чехії, Болгарії і Угорщині можна пояснити тим, що певна частина населення цих країн не задоволена своїм економічним і соціальним становищем. Очевидно, що хтось завжди прагне кращого, але вони просто не усвідомлюють, що може бути не краще, а значно гірше.

Тому спроба ініціювати "Чеський Брекзіт" має підштовхнути Європейський союз до того, що потрібно вже зараз почати працювати над створенням нової моделі ЄС. Моделі, яка б не тільки влаштовувала політичні еліти держав-членів ЄС, а й ту частину населення європейських країн, яка починає сумніватися, що перебування в Європейському союзі має особисто для них економічну і політичну доцільність.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Досі вважає Путіна "впливовим політиком": Славу Дьоміна жорстко засудили за інтерв'ю з Анною Алхім

четвер, 25 квітень 2024, 20:06

Українського ведучого Славу Дьоміна засудили в Мережі за інтерв'ю зі скандальною блогеркою з Дніпра Анною Алхім, яка раніше висловлювала захоплення диктатором Володимиром Путіним. В інтерв'ю з Дьоміним вона заявила, що Путін «нагинає весь світ» і знову...

"Гуманизм привел к массовой бойне": Пропагандист Кремля пожалкував, що по Донбасу не вдарили ядерною зброєю

четвер, 25 квітень 2024, 19:42

Російський пропагандист вважає, що давно треба було завдати ядерного удару по Україні. Мовляв, тоді б "усього цього не було". Про це пише журналіст Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. Йдеться про Z-блогера Владислава ...