Кремлівський фюрер допоміг: Шок, Гітлер знову в Бундестазі - німецькі ЗМІ про парламентскі вибори

Видання у Німеччині неприємно здивовані результатами виборів в Бундестаг і проводять паралелі між AfD і NSDAP.

Ілюстрація:Лівий берег

Вчора о 18:00 виборчі дільниці по всій Німеччині закрилися. Як з'ясувалося пізніше, явка на цих виборах в Бундестаг склала 76,5%, перевершивши показники 2009 і 2013 років. Про це йдеться на сайті Ліга.Новости, передають Патріоти України.

Перші ж екзит-поли шокували частину країни. Судячи з публікацій в німецьких виданнях, незрозуміло, що шокувало більше - падіння кількості виборців Ангели Меркель чи третє місце для правопопулістов з "Альтернативи для Німеччини" (AfD). Вона набрала 12,6% голосів. Партія Меркель ХДС отримала 32,5%. Нинішні партнери ХДС по урядовій коаліції соціал-демократи СДПН на другому місці - 20%. Ліберали з Вільної демократичної партії повернулися до парламенту, отримавши 10,7% голосів, а зелені і ліві набрали приблизно по 9%.

Реакція суспільства на результати виборів, звичайно, знайшла відображення в пресі. У всіх заголовках німецьких видань було два слова - "Меркель" і "AfD". Але було і ще дещо - образ Адольфа Гітлера незримо присутній на перших сторінках.

У статті "Що пов'язує AfD і NSDAP - і що їх розділяє" Welt нагадує, що опитування перед тодішніми виборами показували зростання рейтингу гітлерівської партії. Але по-справжньому страшно стало, коли стали відомі конкретні цифри - 18,3%. NSDAP, таким чином, в шість разів наростила аудиторію.

У AfD таких досягнень немає, але схожість з NSDAP очевидна, відзначає видання. По-перше, AfD, як і NSDAP, є (поки що невеликою) народною партією протесту. По-друге, схожі образи ворога. Для Гітлера це були "листопадові лиходії" (Перша світова закінчилася в листопаді 2018 роки), преса і всі "системні", тобто, демократичні партії. Основне гасло AfD - "Меркель повинна піти", вони освистують будь-яку її появу на публіці, а замість демократичних партій у них - будь-які "старі", пише Welt. Ще одна паралель - відношення, відповідно, NSDAP до євреїв і AfD - до мусульман. При цьому німці, які виражають помірне невдоволення напливом мігрантів, абсолютно не підтримують AfD.

Є й безперечне відмінність - це умови, при яких партії прийшли до влади. 1930-і роки як в Німеччині, так і в усьому світі - період депресії. Зараз же, незважаючи на деякі труднощі, Німеччина знаходиться в найкращій економічній формі за довгий час. Умови життя теперішніх безробітних кращі, ніж у робітників в тридцяті, вказує видання.

Як би там не було, в Бундестаг вперше прорвалися праві екстремісти. AfD змінить Німеччину, навіть якщо розпадеться найближчим часом, переконані журналісти.

В іншій статті оглядачі Welt пишуть про плани Меркель. Канцлер, виступаючи на саміті ХДС, повідомила, що вже отримала від СДПН повідомлення про бажання піти в опозицію. Вона підкреслила, що переговори все-таки тільки попереду. Також партія Меркель вже почала переговори з FDP і "зеленими".

Подальшу долю СДПН теж обговорюють всі видання. Handelsblatt пише, що результат виборів, за одностайною думкою, веде СДПН прямо в опозицію. Якщо так, то це буде найбільша опозиційна партія і вона точно зможе тримати AfD під контролем.

Zeit досліджував питання, як голосувала молодь (німці до 30 років). Видання відзначає, що в середньому результати такі ж, як і у старшого електорату, за винятком одного - AfD вони відправили на останнє місце. Опитані молоді німці (близько 20 років) назвали результат AfD шокуючим. Один з них, 19-річний Кевін, висловив надію, що проходження AfD в парламент сприятиме не зміцненню її, а навпаки, випадання з обойми. "Кінцевою метою "уряду Ямайки" (за кольорами партій у майбутній коаліції - ред.) повинен стати виліт AfD", - підкреслив він.

За підсумками опитування, проведеного в минулому році інститутом YouGov, більше 70% респондентів заявили, що ісламу не місце в Німеччині, нагадує Клаус Келле в своїй замітці для Focus. "Хоча б один депутат в Бундестазі згадав про це тоді?", - задається риторичним питанням Келле. У цьому він бачить основну причину успіху AfD.

Він зазначає також, що Меркель на цих виборах і виграла, і програла. Як канцлеру їй немає альтернатив. Але було б неправильно, на думку, Келле, їй залишатися головою партії. Він переконаний, що поділ партії і канцлера було б правильним кроком зараз.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...