Кривавий водоспад у Антарктиді ділиться своїми таємницями

Водоспад з яскраво червоною водою розташований в північній частині льодовика.

Фото: hronika.infoКоли дослідники Антарктики в 1911 році виявили водоспад криваво-червоного кольору, що б'є прямо з льодовика, вони припустили, що такий незвичайний колір воді надають мікроскопічні водорості, що містяться в ній. Місце швидко стало відомо, як Кривавий водоспад, хоча там не виявилося ні крові, ні водоростей, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Насправді, червоний колір воді надає двовалентне залізо, що міститься в ній, яке моментально окислюється при контакті з повітрям. Вода надходить з дуже солоного підземного озера, так що її вірніше буде називати ропою, тобто дуже концентрованим розчином солей.

Кривавий водоспад розташований в північній частині льодовика Тейлора, який простягається на 100 кілометрів через Трансантарктичні гори. Під льодовиком Тейлора знаходиться невелике озеро з солоною водою, при цьому там стільки солі, що вода просто не може замерзнути. Льодовик Тейлора утворився приблизно 1,5 мільйона років тому, і довгий час залишався скутим. У міру замерзання озера з води виходило тепло, яке розтоплювало льодовик, і поступово вода проторувала собі шлях назовні.

Недавні дослідження виявили, що ропа насправді є домом для деяких дуже витривалих бактерій. Цим мікробам, відрізаним від світу на тисячі років, було нічим годуватися, крім сульфатів. У пастці під льодовиком, де немає світла і кисню, бактерії почали переробляти їх. Вчені вважають, що такий приклад дивного виживання може не обмежуватися лише льодовиком Тейлора.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ездок, скорее, сломает себе шею": Росіяни показали "геніальний" винахід проти дронів ЗСУ (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:02

"Щоправда, навряд чи подібне вітрило, причеплене з одного боку, врятує навіть від пращі. Їздок швидше зачепиться за гілку і зламає собі шию, що теж непогано", – зауважив він.

"У нинішньої молоді не країна головна цінність": Російський депутат видав чергову маячню про "правильний світогляд"

вівторок, 23 квітень 2024, 21:53

"А якщо завтра велика війна? А якщо завтра у похід? Хто воюватиме? В нас покоління 30 років виховувалося. У нас якась головна цінність? Життя – головна цінність!" А мене з дитинства виховували: у мене спочатку країна, потім мої рідні та близькі, потім ...