Курці регочуть: Електронні цигарки виявились теж істотно шкідливими

​Учені з Національної лабораторії імені Лоуренса Берклі в США з'ясували, що вдихання пара від вейпа може здійснювати довгостроковий ефект на здоров'я і привести до зменшення тривалості життя.

Причиною є токсини, що містяться в парі, концентрація яких перевищує гранично допустимі значення. Стаття вчених опублікована в журналі Environmental Science & Technology. Коротко про дослідження повідомляють Патріоти України.

Хоча електронні сигарети не виробляють шкідливі речовини, характерні для тютюнового диму, в парі є сполуки, потенційно небезпечні для здоров'я людини. До них відносяться акролеїн (сльозогінний хімікат з різким запахом), канцероген формальдегід, а також діацетил, який може викликати захворювання легенів при диханні. Дослідники з'ясували, скільки цих речовин можуть вдихати користувач вейпа і навколишні його люди.

Вчені змоделювали кілька сценаріїв, в яких використовувалися різні рідини для електронних сигарет, випарники і режими експлуатації акумуляторів. Крім того, досліджувався вплив щоденного числа затяжок. Виявилося, що ті, хто робить 250 затяжок в день за допомогою пристроїв на 3,8-4,8 вольт, вдихає акролеин, формальдегід і діацетил в кількості вище встановлених норм. Крім того, в приміщеннях, де допускається вейпінг, концентрація шкідливих сполук також перевищує допустимі значення.

Однак, за оцінками фахівців, кількість втрачених через вейпінг років життя все-таки менше, ніж через паління тютюну. У 2015 році Міністерство охорони здоров'я Великобританії представило доповідь, в якій стверджувалося, що використання вейпов на 95 відсотків безпечніше, ніж куріння сигарет.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...