Лариса Ніцой пропонує запровадити "м'яку" мовну модель в українській освіті (відео)

Письменниця пропонує в початковій школі навчати дітей мовою меншини лише з часткою державної

Лариса Ніцой. Фото: Еспресо

Пропоную збудувати в українській освіті мовну модель не таку, як у Франції, Німеччині, Італії, Англії, Іспанії, Нідерландах, Чехії та багатьох інших (у яких мови меншин в школах не вчать), а таку, як у країнах Балтії, набагато м'якшу, коли в садках дітки вчаться мовою меншини зі вкрапленнями державною мовою. В початковій школі – мовою меншини з часткою державної. В середній школі – мовою меншини з поступовим збільшенням викладання предметів державною мовою з тим, щоб у старших класах перейти на викладання винятково державною мовою. З тим, щоб у вишах навчатися державною мовою. Так пише письменниця Лариса Ніцой, цитують Патріоти України з посиланням на "Фейсбук", продовжуючи:

"Дорогі друзі. Ось відео із зустрічі Міністерства освіти, ініційованої національними меншинами з вимогою вернути початкову редакцію закону "Про освіту" й не враховувати наших з вами правок.

Наголошую на своїй позиції. Мовна модель, яка сьогодні існує в українській освіті, себе не виправдала. Поїздивши по Європі, по школах інших країн, а також перечитавши гори наших та європейських законів, зрозуміла, що країни Європи жорстко захищають свої державні мови, й у переважній більшості країн мови меншин у державних закладах не вивчають, натомість їх вивчають на позашкільних заняттях (курсах, гуртках).

Чи можна так зробити в нас? Можна, і це не буде порушенням Конституції, бо в ст. 53 сказано, що меншинам гарантується навчання їх мовою в державних, комунальних закладах або товариствах. Тобто, якщо ми залишимо товариства, то це вже не порушення Конституції з огляду на оте маленьке конституційне слово "або".

Однак (хоч мені хочеться) ми так робити не будемо в першу чергу тому, що українці і досі не готові відстоювати своє. Українці і далі захищатимуть когось, і не навчилися захищати себе. В АТО наші хлопці теж захищають нас із вами, Україну, але ніколи не скажуть, що себе, бо думати про себе у нас вважається крамолою.

Так от, оскільки причиною і досі є українська нерішучість (аби не сваритися), і "нас буйних мало", пропоную збудувати в українській освіті мовну модель не таку, як у Франції, Німеччині, Італії, Англії, Іспанії, Нідерландах, Чехії та багатьох інших (у яких мови меншин в школах не вчать), а таку, як у країнах Балтії, набагато м'якшу, коли в садках дітки вчаться мовою меншини зі вкрапленнями державною мовою. В початковій школі – мовою меншини з часткою державної. В середній школі – мовою меншини з поступовим збільшенням викладання предметів державною мовою з тим, щоб у старших класах перейти на викладання винятково державною мовою. З тим, щоб у вишах навчатися державною мовою.

1. Чи є це порушенням Конституції? Ні. Ми виконуємо Конституцію і пропонуємо меншинам навчання мовою меншин. При чому, зверніть увагу, пропонуємо навчатися не в товариствах (бо такий варіант є у Конституції), а школах (теж варіант Конституції, але інший). Що, мало? Дорогі меншини, не вилазьте нам на голову. Бо Путін нас навчив патріотизму, а ви навчите рішучості.

2. Чи зробить нам зауваження Європа? Зробить. Франція, Англія, Чехія, Німеччина і багато інших нам скажуть: "Тю, смішні ці українці, повводили в себе кругом вивчення мов меншин".

3. Чи зробить нам зауваження Росія? А нас це гребе?

Ну і на завершення. Пані Ліліє Гриневич, Вас дезінформували. Ви почали свою промову зі слів, начебто я говорила, що в нас не було навчання мовами меншин, а тепер буде. Не вірте тим, хто так каже, бо ці люди не мають стосунку до шкіл і не знають справжнього стану речей. А я знаю, тому так казати не могла. І закони я знаю теж. Я їх читаю.

Я казала і кажу, що в нас і так було до біса навчання мовами меншин у школах для меншин, а тепер такого навчання за новим законом буде ще більше. А це неприпустимо, тим більше у вишах. Слава Богу, про виші в нас із вами думка збігається.

P. S. Меншини на поступки не пішли. Я теж. Спільного рішення не дійшли", - пише Ніцой.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...