"Люди люблять гроші, і армія нарешті їх платить", - журналіст про призов-2017

Призвані офіцери запасу, а призов має бути на 18 місяців, отримуватимуть соцпакет і зарплату офіцера-контрактника.

ЗСУ. Фото: соцмережі

Як кажуть, гроші люблять всі: патріоти і ті, що не дуже. Відбувся брифінг у Генштабі, де говорили про два важливі моменти: демобілізацію військових, які підписали безстроковий контракт, і призов офіцерів запасу, що не служили в ЗСУ. Так пише журналіст Андрій Коваленко, повідомляють Патріоти України, цитуючи далі:

"Безстроковиків демобілізовувати почнуть з квітня 2017-го. Для того, щоб звільнятися, вони мають подавати рапорт, Генштаб після його опрацювання ставить бійців у чергу. Звільнятимуть людей за такою системою, щоб встигали підготувати їм заміну. І от щодо заміни - в лютому стартує призов офіцерів запасу, що не служили. Випускників військових кафедр. Про логіку Генштабу я вже писав раніше. Тепер же хочеться поговорити трошки про інші речі. Матеріальні. Оскільки, у спілкуванні з багатьма випускниками військових кафедр, які досить впевнено почувають себе на гражданці, я дізнався, чому вони не хочуть йти в ЗСУ. Але стимули, які вже сьогодні є для багатьох "піджаків", нарешті змушують сказати - командування нарешті почало думати головою.

Тепер про призов.

По-перше, озвучена раніше заступником начальника Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних сил України полковником Марком Андрусяком цифра у 4 000 призваних "піджаків" наразі не точна. Кількість призовників залежатиме від того, скільки бійців будуть звільнятися із ЗСУ в запас. Більше того, чи проводити призов взагалі ще немає остаточного рішення. Може таке бути, що кількість звільнень у запас буде незначною і даний призов не знадобиться. Хоча, швидше за все у Генштабі банально заспокоюють. Бо по факту в ЗСУ, у військових частинах, дуже багато вільних вакансій тих самих офіцерів штабу, які не вдається заповнити контрактниками.

По-друге, гроші. Багатьох піджаків хвилює саме матеріальна сторона питання. Мовляв, на гражданці маю 25-30 тисяч гривень на місяць. Все втрачати і йти в армію? Так от, тут є вже Закон - нова редакція частини третьої Статті 119 КЗпПУ: "За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Що ж стосовно зарплати в армії. Випускники військових кафедр отримували звання молодшого лейтенанта (лейтенант). Базова зарплата лейтенанта ЗСУ в 2016 році становила 9 500 гривень. У зоні АТО - 15 000. Призвані офіцери запасу, а призов має бути на 18 місяців, отримуватимуть соцпакет і зарплату офіцера-контрактника. А в зону АТО будуть направлятися лише за бажанням, підписавши контракт із ЗСУ. Тобто, зарплата на фірмі + зарплата в ЗСУ - це і є стимул військового командування. Якщо фірма не буде платити - є прокуратура, можна йти до суду.

Але знайомих "піджаків" навіть цей стимул остаточно не переконав. Оскільки, з цих 25-30 тисяч білою була лише "мінімалка" - сьогодні 3200, а решта - конверт. Порушення закону, проте сьогодні так працює більшість компаній. Але це також означає, що фірма не буде платити їм чорну частину, поки вони будуть призвані. І тут вже невигідний для них момент в матеріальному плані.

Звичайно, Генштаб і Міноборони сьогодні зробили все, щоб не гнати людей "з-під палки". І вийде набрати дійсно достатню кількість "піджаків", бо далеко не всі з них на гражданці мають 9 500. Люди люблять гроші, і армія нарешті їх платить".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Минулого року генпрокурор Костін перебував у закордонних відрядженнях 100 днів - це третина робочого часу", - політолог Кочетков

середа, 8 травень 2024, 14:01

"Проблеми внутрішнього фронту України загальновідомі — непрофесіоналізм, безвідповідальність, зацикленість на піарі. Але очолює цій сумний список, звісно, корупція. І під час повномасштабної війни вона в нас отримує якісь демонстративні форми на зразо...

"З днем народження, моя любов": Онука Софії Ротару закрутила новий роман (фото)

середа, 8 травень 2024, 13:18

Онука відомої української співачки Софії Ротару, модель Соня Євдокименко, яка вже багато років живе в Америці, закрутила новий роман. Після розставання з IT-підприємцем Денисом Ждановим вона знову зустріла своє кохання. На своїй сторінці в Instagram во...