Лукашенко проводить "зачистку" серед патріотів перед російсько-білоруськими військовими навчаннями, - активіст

Російсько-білоруські навчання "Захід-2017" мають відбутись з 14 по 20 вересня. Для участі в маневрах до Білорусі перекинуть велику кількість російських військ, що випливає з інформації про вагони, замовлені Міноборони Росії в російської залізниці.
У Білорусі полюють на активістів. Фото: intvua.com.

Представники білоруських опозиційних сил заявили про те, що виступають проти проведення на території Білорусі російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017" і з цього приводу планують низку протестних та інформаційних заходів. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на intvua.com.

"Рух солідарності "Разом" відразу зайняв різку позицію, як тільки дізнався, що ці навчання будуть, і є інформація, що російські війська можуть залишитись. Ми протестуємо проти знаходження російських військ на нашій землі. Детальної інформації про ці маневри, які будуть восени і які зараз йдуть, тому що крім "Захід-2017" відбуваються й інші навчання за участі російських військ вже тепер, на жаль немає", - сказав під час прес-конференції у Києві член Сейму Руху Солідарності "Разом" В'ячеслав Сівчик.

За словами громадського діяча, цифри, яка кількість військових буде брати участь у навчаннях на території Білорусі, офіційно абсолютно різні, це пов'язано з тим, що міжнародне законодавство передбачає присутність міжнародних спостерігачів за умови певної кількості учасників. "За московською версією йдеться про 3,5 тис., а представники режиму Олександра Лукашенка кажуть, що понад 12 тисяч, бо якраз ця цифра дозволяє працювати міжнародним спостерігачам", - пояснив він.

Активіст висловив думку про те, що Лукашенко є "васалом Москви", який з 1994 року проводить проросійську політику, тому не варто тішити себе ілюзіями, що президент Білорусі стане на захист суверенітету країни.

"Ми не поділяємо тих ілюзій, які частково присутні в українському суспільстві про те, що Олександр Лукашенко є оборонцем суверенітету Білорусі. Він максимум, що може - це обороняти свої гроші, яких нахапав за ці 23 роки", - сказав він. Крім того, Сівчик заявив про те, що навесні цього року у Білорусі активізувались репресії влади проти опозиційних сил і пов'язує це із підготовкою до російсько-білоруських військових навчань восени.

"Арешти представників громадянського суспільства під час мирних акцій і кримінальна справа патріотів (авт. - "Справа білоруських патріотів" - кримінальне переслідування колишніх членів білоруської спортивно-патріотичної організації "Білий легіон" і молодіжного клубу "Патріот", затриманих протягом 21-23 березня), за якою і зараз сидять люди, і той шалений тиск на білоруський народ - це зачистка білоруських націоналістичних осередків, котру здійснює режим Лукашенка якраз напередодні цих військових навчань. Це дуже небезпечно", - наголосив білоруський опозиціонер, зазначаючи, що білорусам зараз не дозволено володіти навіть мисливською зброєю.

Також він повідомив, що на сьогодні у Білорусі близько 2 десятків визнаних політв'язнів, які піддаються моральним та фізичним катуванням, однак, це лише "верхівка айсберга", тому що не про всіх, хто зазнає репресій та потрапляє за грати з політичних мотивів, вдається дізнатись інформацію.

Сівчик також відзначив, що проти проведення військових навчань виступають і представники "Білоруського Національного конгресу", партії "Білоруський народний фронт". Вже у червні опозиціонери планують провести акції протесту проти спільних віськових російсько-білоруських навчань.

"22 червня, буде пікет, який проводитиме "БНК" (авт. - "Білоруський національний конгрес"), у липні планується антивоєнна акція. Будуть акції восени, мовчати ми не будемо. Нам необхідна інформаційна підтримка. Ситуація дуже важка", - підсумував В.Сівчик.

Довідка. Російсько-білоруські навчання "Захід-2017" мають відбутись з 14 по 20 вересня. Для участі в маневрах до Білорусі перекинуть велику кількість російських військ, що випливає з інформації про вагони, замовлені Міноборони Росії в російської залізниці. Відомості були взяті з відкритих джерел: на 2017 рік для перевезення військ і військових вантажів по Білорусі росіяни замовили аж 4162 залізничних вагони, тоді, як, на весь 2016 рік аналогічно замовлялися лише 50 вагонів. Білоруське оборонне відомство повідомило, що в навчаннях візьмуть участь 13 тис. військових, з яких від Росії планується близько 3 тис. військовослужбовців і близько 280 одиниць техніки. Збираються задіяти й авіацію, зокрема до 25 літальних апаратів з боку РФ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...