М'ясо: живимось чи труїмось?

Останнім часом звичайній людині важко розібратися - їсти м'ясо чи ні?

Фото: uainfo.org

Одні кажуть - не їж, то труп, інші - їж, але мало-мало, треті - їж, бо то білок, де силу братимеш? М'ясо - джерело білка, з усіма 20-ма амінокислотами, які йдуть на побудову наших власних білків, інформують Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

З цих 20 амінокислот 12 наш організм може синтезувати самостійно, а інші 8 - не може, тому вони мають поступати з їжею (з рослинними та тваринними білками). В рослинних часто не вистачає тих чи інших амінокислот, тому горох треба комбінувати зі злаками і т. і. (і це цілком можливо, якщо грамотно підійти до справи). З тваринними простіше - там є всі амінокислоти.

Ще в м'ясі є L-карнітин та коензим Q10, що сприяють виробленню енергії в організмі, необхідні для роботи серцевого м'яза (міокарда).

Вітаміни В12 і В6. Теж важливі для синтезу енергії, та є донорами метильних груп, тобто, "виключателя" генів. Наприклад, є гени, активність яких спричинює певні хвороби.

Креатин - речовина, яка необхідна для енергетичного обміну в м'язах та нейронах (нервових клітинах).

Крім того, креатин сповільнює накопичення ліпофусцина, бурого пігмента (пігмента старіння), у нервових і м'язевих клітинах. Довідка: ліпофусцин - один із "маркерів" старіння та зношування організму. А ще креатин підвищує здатність до навчання та сповільнює розвиток хвороби Паркінсона.

Гемове залізо найкраще засвоюється із м'яса (тим, в кого анемія це важливо).

Кому: дітям, підліткам, годуючим – м'ясо потрібне.

А тепер увага!

Тим, кому за 40+ бажано зменшити до 2-3 прийомів в тиждень, після 50+ - ще більше (1-2 рази) і порції, не більше 50 г.

Чому? Тому що в м'ясі є певні амінокислоти, які гальмують стресостійкість і прискорюють старіння (розвиток хвороб). Особливо це стосується метіоніна, триптофана і лейцина. Ці амінокислоти є важливими, просто їх вживання потрібно обмежити.

А от вже після 65+ білка потрібно більше (бо знижується засвоєння амінокислот і власний синтез), тому те, що підходить 40-річному, не підходить 70-річному, майте на увазі, хто живе з батьками!

Варене є кращою альтернативою. Смажене є джерелом шкідливих гетероциклічних амінів, містить і КПГ (золотиста шкірочка), нітрозамінів і окислених ліпідів – зло, одним словом:) Всі ці продукти провокують онкологічні хвороби, діабет 2 типу, інфаркт, інсульт, тромбози.

Замість червоного - біле, варене,

1. Салат із зелені (капусти), що зменшує глікацію.

2. Поєднуйте з клітковиною (овочі, бобові).

3. Поєднуйте з продуктами, багатими антиоксидантами - помідори (лікопен), петрушка (апігенін), обліпиха (вітамін С, каротиноїди) і тп.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

США подали чіткий сигнал, що виходять із російсько-української війни – ЗМІ

середа, 2 липень 2025, 22:30

Зупинення військової допомоги США безпосередньо вплине на здатність України відбивати ескалацію російських повітряних атак. Про це 2 липня пише The New York Times, передають Патріоти України. На паузу поставлено постачання ракет для американських систе...

120 мільйонів знайшлись: Хто вніс заставу за міністра єдності Чернишова - ЗМІ

середа, 2 липень 2025, 22:15

Заставу за віцепрем'єр-міністра та міністра національної єдності Олексія Чернишова, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем, внесли частинами у різні дні. Одну з частин внесла його дружина Світлана. Про це у середу, 2 липня, повідомив проєк...