М'ясо: живимось чи труїмось?

Останнім часом звичайній людині важко розібратися - їсти м'ясо чи ні?

Фото: uainfo.org

Одні кажуть - не їж, то труп, інші - їж, але мало-мало, треті - їж, бо то білок, де силу братимеш? М'ясо - джерело білка, з усіма 20-ма амінокислотами, які йдуть на побудову наших власних білків, інформують Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

З цих 20 амінокислот 12 наш організм може синтезувати самостійно, а інші 8 - не може, тому вони мають поступати з їжею (з рослинними та тваринними білками). В рослинних часто не вистачає тих чи інших амінокислот, тому горох треба комбінувати зі злаками і т. і. (і це цілком можливо, якщо грамотно підійти до справи). З тваринними простіше - там є всі амінокислоти.

Ще в м'ясі є L-карнітин та коензим Q10, що сприяють виробленню енергії в організмі, необхідні для роботи серцевого м'яза (міокарда).

Вітаміни В12 і В6. Теж важливі для синтезу енергії, та є донорами метильних груп, тобто, "виключателя" генів. Наприклад, є гени, активність яких спричинює певні хвороби.

Креатин - речовина, яка необхідна для енергетичного обміну в м'язах та нейронах (нервових клітинах).

Крім того, креатин сповільнює накопичення ліпофусцина, бурого пігмента (пігмента старіння), у нервових і м'язевих клітинах. Довідка: ліпофусцин - один із "маркерів" старіння та зношування організму. А ще креатин підвищує здатність до навчання та сповільнює розвиток хвороби Паркінсона.

Гемове залізо найкраще засвоюється із м'яса (тим, в кого анемія це важливо).

Кому: дітям, підліткам, годуючим – м'ясо потрібне.

А тепер увага!

Тим, кому за 40+ бажано зменшити до 2-3 прийомів в тиждень, після 50+ - ще більше (1-2 рази) і порції, не більше 50 г.

Чому? Тому що в м'ясі є певні амінокислоти, які гальмують стресостійкість і прискорюють старіння (розвиток хвороб). Особливо це стосується метіоніна, триптофана і лейцина. Ці амінокислоти є важливими, просто їх вживання потрібно обмежити.

А от вже після 65+ білка потрібно більше (бо знижується засвоєння амінокислот і власний синтез), тому те, що підходить 40-річному, не підходить 70-річному, майте на увазі, хто живе з батьками!

Варене є кращою альтернативою. Смажене є джерелом шкідливих гетероциклічних амінів, містить і КПГ (золотиста шкірочка), нітрозамінів і окислених ліпідів – зло, одним словом:) Всі ці продукти провокують онкологічні хвороби, діабет 2 типу, інфаркт, інсульт, тромбози.

Замість червоного - біле, варене,

1. Салат із зелені (капусти), що зменшує глікацію.

2. Поєднуйте з клітковиною (овочі, бобові).

3. Поєднуйте з продуктами, багатими антиоксидантами - помідори (лікопен), петрушка (апігенін), обліпиха (вітамін С, каротиноїди) і тп.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чи є загроза прориву росіян до Курахового на Донеччині: Військовий експерт проаналізував спроможності окупантів

четвер, 2 травень 2024, 22:47

Тиск на Курахове у Донецькій області триватиме, але довести його до такого каталізуючого наступ рівня - нереально. Про це 2 травня під час телемарафону сказав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передають Пат...

"Народу набирают п*здец, а все утилизируются": Окупант поскаржився на величезні втрати (відео)

четвер, 2 травень 2024, 22:05

Армія РФ зазнає великих втрат поблизу Часового Яру на Донеччині, через що в окупаційне військо набирають дедалі більше людей. Про це йдеться в перехопленій ГУР розмові російського окупанта, опублікованій у четвер, 2 травня, передають Патріоти України. ...