«Мій єгипетський рай»: Українка розповіла про свій спосіб насолоджуватися вічним літом

Дівчина переїхала жити в туристичну Хургаду.

Д.Остапчук. Фото: Обозреватель

Дарина Остапчук з Дніпра одного разу полетівши на відпочинок в Єгипет, так полюбила туристичну Хургаду, що через рік повернулася туди жити. Дівчині довелося змінити сферу діяльності заради того, щоб мати можливість працювати на фрілансі і насолоджуватися вічним літом, зазначають Патріоти України з посиланням на Обозреватель. Мало того, дівчина і батьків вмовила переїхати! Про смішні ціни на фрукти, таксистів, які вічно сигналять і повне недотримання режиму дня місцевих дітей в її розповіді.

Україна і з чого все починалося

Отримавши дві вищі освіти, я успішно протягом 8 років працювала в найбільшому банку країни. І ви знаєте, чим займалася ?! Справляла борги! Було по-різному: іноді дуже складно, іноді прикро до сліз, а інколи так весело і легко, що була впевнена, що це найкраща робота в світі. Все, напевно, залежало від колективу і від заробітної плати. Я постійно сумнівалася і думала: "Може не моє?"

Подорожі по світу

Довго обмірковувала і зважувала своє майбутнє. Чого б хотіла від життя? Напевно просто бути щасливою. Залишилося тільки вирішити, що робить мене щасливою. В першу чергу - це подорожі. Я побувала в Тунісі, Шрі-Ланці, Хорватії, ОАЕ.

І ось у вересні 2016 роки я з мамою відправилася у свою першу подорож до Єгипту. Закохалася в нього з першого погляду! Червоне море просто захопило мою душу, чарівний підводний світ, і безмежна пустеля. Ми об'їздили всі пам'ятки! Відвідали Каїр і Піраміди, Каїрський музей, Луксор і Карнакський храм, морську прогулянку, єгипетську Венецію Ель-Гуну. Прилетівши додому, ми з мамою почали вмовляти тата ризикнути і переїхати жити в Хургаду. Це було складно.

Віддалена робота

Йшов час, тато не погоджувався. Я - дівчина рішуча, тому перший крок був за мною. І через півроку я прийняла рішення піти з роботи. Перед цим природно вибрала для себе, чим займатимуся. Youtube мені допоміг. Почала з перегляду всіляких роликів про віддалену роботу. Переглянувши майстер-класи, вебінари, тренінги, огляди професій, я приступила до професії транскрібатор. Було непросто: дешева оплата, великі завдання. Мені доводилося годинами слухати аудіо і відео, переводити все в текст. І за 6 годин такої праці, я могла отримати 1,5 долара.

Пізніше я вирішила спробувати копірайтинг і рерайтинг. І цей вид діяльності став тим, що я полюбила. Я зареєстрована на біржах з копірайтингу, виконую завдання на замовлення. Також у мене є постійні роботодавці, які щодня дають мені роботу. Крім того, віддалена робота дає мені найбільшу перевагу. Тепер я можу проводити багато часу з сім'єю. Тато погодився переїхати. Не знаю на час або назавжди. Але поки ми тут і нам подобається.

Як починався переїзд

Вирішили вилетіти по туру на 7 днів, щоб ще раз подумати, придивитися і тільки потім прийняти остаточне рішення по переїзду. Адже ми з мамою вже були тут і бачили все, а тато - ні. Взяли готель Sea Gull, в центрі міста. Це був листопад 2017 року. Спеціально попросили номер з видом на місто, щоб послухати яке воно.

Відразу скажу, було не дуже комфортно, тому що центр міста дуже галасливий. Плюс те, що дратує і по сьогоднішній день, це таксі. Не передати словами, які вони гучні. Є загальне правило в Єгипті, якщо машина їде без пасажирів, водій повинен постійно сигналити, щоб люди на вулиці знали, що він готовий вас підвезти. А таксі в Хургаді дуже дешеве, по місту ціна 1-2 долари. 2 долари, якщо їхати з одного кінця міста в інший.

Життя в Каїрі

Так склалися життєві обставини, що ми жили 2 місяці в Каїрі. Район був не з кращих. За весь час проживання там, ми жодного разу не ходили по ньому пішки. З під'їзду сідали тільки в таксі. Сказати, що ця частина міста була дуже брудна, це просто нічого не сказати. Жах і тільки!

Зате ми ще раз відвідали Піраміди в Гізі, змогли насолодитися прогулянкою не поспішаючи, без екскурсії і вже з татом. Підійшли ближче до Сфінкса, зробили багато фотографій, і відчули себе зірками (місцеві школярі хотіли зробити фото з нами).

Ще за два місяці в Каїрі ми побували в Каїрському історичному музеї. Це величезний будинок, де ви зможете побачити дуже багато історичних цінностей. Знадобиться на це не менше двох годин, і обов'язково врахуйте, що необхідно запитувати, коли музей закривається. Так як на будівлі було зазначено, що працюють вони до 19, але всіх попросили піти в 17 (стверджують, що в сезон вони працюють до 19, а грудень - це був не сезон).

Не втримали свою цікавість і відвідали зоопарк. Його величезна територія і кількість тварин, які там мешкають, не залишить вас байдужими. А ціна вхідного квитка становить трохи більше одного долара. Обов'язково рекомендую відвідати.

Візи

По прильоту в Єгипет ви купуєте туристичну візу, ціна якої 25 доларів. Виглядає вона, як наклейка. Дія даної візи - один місяць. Якщо ви не плануєте затримуватися довше, вилетіти з країни ви зобов'язані не пізніше 28 дня.

Наступний етап, якщо ви все-таки захотіли затриматися, вашу візу необхідно продовжити. Як це робиться? З вашим паспортом ви звертаєтеся до місцевого візового центру - гаузет. Знайти його дуже просто, достатньо будь-якого таксисту сказати, що вам потрібен візовий центр - гаузет, і вас легко туди доставлять.

Вперше ми продовжували візу в Каїрі. Шоком була кількість людей в будівлі, хоча приїхали ми до візового центру в неділю. Це перший робочий день в Єгипті. Черги в усі кабінети були в три ряди, навіть просто пересуватися по приміщенню було дуже складно. Але необхідне віконце було порожнім. Ви даєте паспорт, вам ставлять штамп про продовження, в якому вказана точна дата, коли ваша віза закінчується. Відразу скажу, що в Хургаді таких черг немає.

Закінчується місяць, але ви, як і ми, не готові їхати. Збираєте пакет документів:

  • Світлина;
  • Оригінал паспорта;
  • Копії першої сторінки паспорта;
  • Копії візи і штампа продовження;
  • Копія контракту на оренду або купівлю житла;
  • Заповнена анкета (взяти її можна в візовому центрі).

Подаєте документи, залишаєте паспорт, забираєте на наступний день зі штампом очікування візи. Два місяці ви ходите з цим штампом і потім вам ставлять візу (на 4 або 6 місяців при обліку, що 2 місяці очікування вже включені в цей період).

Таким чином, без виїзду з країни, ви можете прожити в Єгипті до 12 місяців.

Хургада

Каїр - це відмінне місце, щоб приїхати на вихідні, відвідати туристичні об'єкти, пройтися по магазинах. Але для життя це місто дуже важке. Практично 30 млн людей знаходиться в цьому місті кожен день. Тому постійні пробки, дуже загазоване повітря і нескінченний шум. Для мене - це не життя. Ми переїхали в Хургаду.

Це мій рай. Тут і розвинена інфраструктура, і в той же час берег чарівного Червоного моря. Є пляжі приватні і громадські. Величезна кількість кафе і магазинчиків, що ще потрібно для щастя.

Питання житла завжди актуальне і цікаве для людей, які тільки планують змінити місце проживання. Скажу чесно, я знайшла нашу квартиру, яку ми знімаємо, в інтернеті. В Facebook існує незліченна кількість груп про Хургаді, там є багато оголошень про здачу і продажу нерухомості. Але я знайшла квартиру на OLX. Відразу зроблю уточнення, на єгипетській версії цього порталу.

Нам пощастило, що єгиптянин, який здавав квартиру, знає англійську. Єдиний нюанс, контракт у нас на арабській мові. За допомогою перекладача на телефоні, ми прочитали контракт, нас все влаштувало і ми зняли житло. Оренда квартири обходиться нам менше, ніж в сто доларів на місяць, це вже разом з комунальними послугами, ТВ і інтернетом. Це досить дешево за мірками Єгипту. Особливо, зважаючи на те, що живемо ми в 5 хвилинах ходьби від центру. І в 15 хвилинах від улюбленого приватного пляжу.

Ціни

Однією з найбільших переваг переїзду в Єгипет - це ціни на продукти. Сезонні овочі та фрукти коштують копійки. На 10 доларів можна заповнити холодильник на тиждень овочами і фруктами.

Наведу приклад, полуниця взимку коштує менше долара, апельсини і банани цілий рік коштують 0,25 долара, так само як і картопля. Кабачки, баклажани, помідори і огірки не бувають дорожче 0,5 долара, а взимку взагалі ціна була 0,1 долара.

Що відносно хліба, можна купити майже 20 коржів або 40 булочок на 1 долар. Макарони і рис 0,5 доларів.

Якщо брати вуличну їжу то на 4 долари можна повечеряти сім'ї з 4 осіб. Якщо ж піти в пристойне кафе, то вечеря на одного обійдеться в 10 доларів.

Режим єгиптян

Режим життя єгиптян нам спочатку був незвичний, вони лягають спати не раніше другої, і встають ближче до 12. Крім того, вони жахливо гучні. Музика може кричати з машини на всю гучність і в 4 ранку. Зате вдень на вулиці відносно тихо. Навіть на прийом до терапевта без проблем можна бути записаним на 23 годин вечора. А магазини можуть відкриватися о 2 годині дня.

Поняття укладати дітей спати єгиптянам не знайоме. Діти йдуть спати тоді, коли хочуть і так само прокидаються. Наприклад, поряд з нашим будинком є кафе, у господаря крихта дочка, десь 4 роки. Малятко лягає спати не раніше початку 3-го ночі і встає близько 3 години дня. Звідки ми це знаємо? Вона просто весь час, крім сну проводить під нашим вікном і без кінця пищить.

5 раз в день мечеть кличе мусульман до молитви. Відбувається це досить голосно, і якщо поруч з вашим майбутнім будинком є мечеть або гучномовець з мечеті, то будьте готові слухати заклик кожен день.

Зараз розпочався піст Рамадан. У цей період днем на вулиці ні душі. Зате вночі - бенкет на весь світ до ранку.

Місцева кухня

Місцева кухня дуже незвична. Ми так її і не полюбили, хіба що пару страв. Поділюся з вами найпопулярнішими. Отже, найпопулярніший хліб - це фіно (здобні булочки у вигляді ковбасок) і єшь (коржі з борошна грубого помелу).

Єгипетська кухня в більшій мірі овочева і рибна, ніж м'ясна. Єгиптяни люблять рис і боби. Одна з найпопулярніших страв - це фуль (квасолева каша, навіть більше схожа на пюре, крім того має абсолютно апетитний коричневий колір). Ще одне блюдо, яке все-таки ми полюбили - це Тамі (фалафель, котлетки з гороху). Існує також багато різних закусок з баклажанів, кабачків. Сила-силенна соусів і супів. Але ми вважаємо за краще нашу кухню. Тим більше, що всі звичні продукти тут є. Навіть гречку можна купити в деяких магазинчиках.

Висновок

Можу сказати так, поки не приїдеш і не спробуєш, не зможеш зрозуміти твоє це чи ні. Але по собі скажу, що мені подобається. Єгиптяни - народ, який часто обманює, тому рекомендую бути акуратними. А взагалі вони дуже дружелюбні і привітні. Насолоджуватися життям в країні пірамід, в країні вічного літа і сонця, це мій вибір. І я живу саме так.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...