"Ми вийдемо із хронічного відставання лише тоді, коли нікому і в голову не прийде розгортати "жрачка-дискурс", - політолог

Оцінка статків через їжу - це критерій, поширений у доіндустріальному, аграрному суспільстві.
Петро Олещук. Фото: Голос столиці.

"З цікавістю спостерігаю за розгортанням провладними "опініонмейкерами" нового тренду - "Жрачка-дискурс". Ну, це масоване вкидання в комунікаційних простір повідомлень, побудованих за типом: "а от я бачив, як народ топче червону/чорну ікру, а, отже, все у нас чудово, народ багатий, а всі розмови про нестачу грошей - це ми "прибідняємося", - пише політолог Петро Олещук на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України, та продовжує:

"Очевидно, ініціаторам ця кампанія видається дуже розумною та переконливою. Проблема лише одна. Сама постановка питання (оцінка достатку у категоріях їжі) - свідчення системної відсталості країни, і, як наслідок, відсталості мислення навіть офіційних пропагандистів.

Оцінка статків через їжу - це критерій, поширений у доіндустріальному, аграрному суспільстві. Мабуть, не дивно, що люди, які генерують "жрачка-дискурс", нерідко розказують щось і про "аграрну наддержаву".

Це у традиційному суспільстві ти багатий, якщо їси щось дороге та багато. Товстий - багатий. Худий - бідний. Ключовий товар - прянощі. Критерій влади - масиви земель як основи для виробництва їжі.

Для постіндустріального суспільства "першого світу", схибленого на здоровому харчуванні, калоріях та всьому іншому, ці всі розмови звучать дико. Там, до речі, і самі критерії оцінки їжі та її "вартості" змінюються кардинально, і споживання того, що у нас вважається критерієм достатку, там навпаки асоціється з бідністю.

Даруйте, але ми реально вийдемо із хронічного відставання лише тоді, коли нікому і в голову не прийде розгортати "жрачка-дискурс", який свідчить, що ми поки що залишаємося на нижчих ступенях "піраміди Маслоу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На фронті в Україні загинув "військкор" російський "Известий" (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:56

Місце та обставини загибелі не уточнюються. Останній репортаж "військкора" вийшов два дні тому. "Військовий кореспондент" "Известий" Семен Єрьомін загинув на війні в Україні. Про це 19 квітня повідомило видання, передають Патріоти України. Місце та обс...

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...