Найпослідовніший адвокат Путіна в ЄС смертельно розчарований у своєму "клієнті": "Взаєморозуміння між Росією і Францією вже не буде", - Портніков

Все стрімко змінюється. І не через Донбас. Через Сирію, пояснив журналіст.

Володимир Путін і Франсуа Олланд. Ілюстрація:ru.rfi.fr

Володимир Путін прибуде до Франції 19 жовтня. Але це навряд чи буде приємний для російського президента візит. Про це пише на сайті Еспресо.TV журналіст Віталій Портніков, передають Патріоти України.

Ще кілька тижнів тому Париж виглядав для Путіна столицею, в якій будуть намагатися не ставити незручних питань про Донбас і Крим і обмежаться хіба що закликами виконувати Мінські угоди.

У Парижі на Путіна чекали друзі. Крім переговорів з Франсуа Олландом він може зустрітися із колишнім президентом Франції Ніколя Саркозі, який не приховував своїх симпатій до "друга Володимира" і постійною гостею Москви, лідером екстремістського Національного фронту Марін Ле Пен - саме її в Кремлі хотіли б бачити новим президентом Франції.

Але все стрімко змінюється. І не через Донбас. Через Сирію. Франція дійсно могла дозволити собі вислововати стриману позицію щодо Донбасу і Криму просто тому, що пострадянський простір не входить в зону стратегічних інтересів цієї країни.

Для Парижу це насамперед - абстракція поваги до принципів міжнародного права. А ось історичні зв'язки з Росією - це не абстракція. І те, що Росія сприймає сусідні країни як сфери своїх виняткових інтересів, багато хто з французьких політиків теж розуміє. Хіба у Франції немає виняткових інтересів у колишніх колоніях?

Так що можна сказати, що заради захисту абстрактних принципів міжнародного права в Україні Франція зробила навіть більше, ніж від неї можна було очікувати. Зовсім інша справа - Сирія. Це вже точно - з багатьох причин, історичних, політичних, економічних, демографічних - зона стратегічних інтересів Франції. Дамаск куди ближчий до Парижу, ніж Київ.

Саме тому адміністрація президента Олланда з самого початку сирійського конфлікту зайняла непримиренну позицію по відношенню до режиму Башара Асада. Олланд, на відміну від американського президента Барака Обами, був прихильником прямого втручання в конфлікт. У Парижі ніколи не розуміли американських спроб домовитися з Путіним по Сирії. І зараз, коли на очах світу гине Алеппо, французькі політики в нестямі.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро - ми добре пам'ятаємо його обережні заяви про Донбас у Києві та Краматорську - не приховував своїх емоцій ані від журналістів, ані від свого колеги Сергія Лаврова, з яким він вчора зустрічався в Москві для підготовки путінського візиту. Дії Росії в Сирії Еро називає "цинізмом".

Перед візитом він зазначив, що їде в Москву, щоб "сказати росіянам, що кадри, які весь світ бачить сьогодні - кадри з бомбардуваннями, з мертвими дітьми, жінками, людьми похилого віку, кадри із загиблими співробітниками гуманітарної місії, які виконували свою роботу, розбомблені лікарні і школи - все це не може тривати".

Але найголовніше, що відбулося в Москві - це те, що Еро не спростував можливості запровадження нових санкцій проти Росії через її поведінку в Сирії.

У відповідь на питання про нові санкції, Еро в присутності обуреного Лаврова сказав, що "приїхав не з погрозами, а щоб поділитися розумінням тієї драми, яка зараз твориться в Алеппо і для того, щоб знайти рішення, яке дозволить покласти цьому край".

Питання про те, що буде робити Франція, якщо рішення не буде знайдено, повисло у повітрі. Але це буде головне питання, яке Олланду і іншим французьким політикам доведеться обговорювати з Путіним. Взаєморозуміння не передбачається.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...