Наша Анна: Українців чекає важка битва за власну історію, - Віталій Портников

​Українська реакція на путінську заяву про "русскую Анну" демонструє виключно те, як ми самі далеко відійшли від російської історичної міфології.

Анна Ярославна. Фото: ЖЖ.Одним з найбільш гротескних - з української точки зору - моментів у виступі російського президента Володимира Путіна в Версалі була його згадка про київську князівну і французьку королеву Анну Ярославну мало не як про власну попередницю. Так пише у своєму блозі журналіст і політичний оглядач Віталій Портников, передають Патріоти України.

Для російського телеглядача нічого надзвичайного в такій заяві немає. Та й сам Путін - я в цьому абсолютно впевнений - згадав про Анну Ярославну, зовсім не намагаючись образити українців. Тому що оскільки в його свідомості немає ніякої української державності, про що він відверто говорив президенту США Джорджу Бушу-молодшому, то і ніякої української історії теж немає.

Українська реакція на путінську заяву демонструє виключно те, як ми самі далеко - і швидко - відійшли від російської історичної міфології. Ми жили в контексті цього міфу не десятиліттями - століттями, вивчали його в школах і університетах, відповідали на питання на іспитах ...

В історії, яку нам викладали, Ярослав Мудрий був "природним попередником" московських князів і російських царів, а Київська Русь - протодержавою, передоднем Московської Русі. Багато з нас досі живе стереотипами цього міфу, коли пихато кажуть росіянам, що це київський князь Юрій Долгорукий заснував Москву.

Але Юрій Долгорукий спочатку був не київським, а володимиро-суздальським князем. Він - як і його син Андрій Боголюбський - не княжив у Києві, а захоплював і спалював Київ. І похований Юрій Долгорукий в Києві не тому, що тут була його Вітчизна і вотчина, а тому, що його тут отруїли вороги - київські бояри.

Таких стереотипів у сприйнятті історії в нашій свідомості ще чимало. Але реакція на висловлювання Володимира Путіна демонструє, що у суспільства починається переоцінка історичних міфів, повернення до історичної реальності, до нормальності, до того, що було насправді - а не придумано Карамзіним або Ключевським на потребу російського царського двору.

А це означає, що на нас чекає важка битва за власну історію - бо росіяни від своїх вигадок відмовлятися не збираються і, запевняю вас, не відмовляться ніколи, навіть при самій ліберальній і демократичній владі.

Нам потрібно виграти цю битву в самій Україні, на рівні освіти, науки і медіа - бо інакше ми ніколи не станемо народом і назавжди залишимося населенням. І нам належить виграти цю битву в Європі і світі в цілому - тому що інакше ми ніколи не станемо в очах іноземців самостійною країною з власним минулим і вже тому правом на власне майбутнє, а будемо виглядати лише більш-менш вдалим "варіантом Росії".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські чиновники гумору не розуміють: Жарт сатиричного сайту потрапив у звіт уряду Ульяновської області РФ про "виконану роботу"

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:56

Заступниця голови уряду Ульяновської області РФ Марина Алексєєва додала до звіту про «виконану роботу» жартівливу новину із сатиричного сайту Панорама. На це звернули увагу у Telegram-каналі ЧТД, опублікувавши відповідні скріншоти, передають Патріоти У...