​Навіщо розсекретили стенограму РНБО і чи можно було відстояти Крим - Фесенко

Це банальна помста, яка не призведе до тих наслідків, які переслідував ініціатор, вважає політолог

Володимир Фесенко

Експерт підкреслює, що не те що відстояти Крим у лютому-березні 2014 року було не реально, але навіть Харків та Одесу вдалося утримати не з першого разу. Патріоти України пропонують ознайомитися зі статтею Володимира Фесенка, котру політолог опублікував на своєму блозі у «Нового времени».

Не думаю, що публікація стенограми засідання РНБО по Криму призведе до серйозних наслідків для кого-небудь з політичних гравців. Тему, зрозуміло, активно обговорюють – вчора я був свідком дуже емоційної реакції Олега Ляшка – але, на мій погляд, істотного і прямого впливу на нинішній політичний розклад і, тим більше, на рейтинги це не зробить.

Сьогодні хтось вже робить висновки про те, що Турчинов стане чи не новим фаворитом президентських виборів. Не стане – в силу багатьох причин. Тема Криму, як би ми її не сприймали, це вже історичний фактор, питання дворічної давності. А українського виборця хвилює, перш за все, нинішня соціально-економічна ситуація. Це головний фактор, який впливатиме на рейтинги. Крім того, важливими є питання війни і миру, а також політичної стабільності.

Протоколи ж Радбезу – скоріше тема для внутрішніх розборок. І, звичайно, тема для тих, хто займається вивченням анексії, у рамках історичної дискусії «Можна було відстояти Крим».

Чогось принципово нового в цих протоколах немає. Я, наприклад, чув і про дзвінок голови Держдуми Сергія Наришкіна (до речі, від тих же персонажів, які фігурують у стенограмі) і про інші моменти. Більшість людей, знайомих з реальним станом справ, особливо на вищому рівні, чудово знали, що ресурсів для того, щоб відстояти Крим силою, немає. Спроба воювати за Крим закінчилася б тим, що війна перемістилася на територію всієї України. Ризик був величезний. Те, що західні товариші категорично радили не воювати, - правда.

Головний нюанс стенограми – тема Юлії Тимошенко, яка пізніше виступала за введення воєнного стану, а в той момент була проти. Наскільки я знаю, вона розглядала різні варіанти виходу з кризи – від найбільш радикальних військових до дипломатичних, включаючи прямі переговори з керівництвом сусідньої держави. Там маса цікавих питань, починаючи з того, в якому статусі Тимошенко брала участь у засіданні РНБО.

Що мене не задовольняє – так це пояснення з приводу того, на підставі чого стенограма була розсекречена. Це явні РНБО-leaks: цілеспрямований витік інформації. У мене є підозри щодо того, що люди з НФ вирішили звести рахунки з Тимошенко, але результату досягнуто не буде. Це внутрішні розборки на історичній темі. На жаль, на історичній. Зараз можна сперечатися, але є таке прислів'я: «Після бійки кулаками не розмахують».

Хто вірить заяві Ляшко «Боягузи, пігмеї, не відстояли Крим»? Таких людей в Україні багато, але, як мені здається, ті, хто так говорить, лише показують свою некомпетентність. Було зрозуміло, яка у нас армія – і не тільки в Криму, в Донбасі теж. Добре ще, що вдалося, хоч і не з першого разу, відстояти Харків та Одесу, адже в кінці лютого і навіть у березні 2014-го контролю над силовими структурами не було. І Крим тоді захищати було нічим. Це сувора, але - правда.

А витік, що відбувся, на мою думку, просто розборка в колишньому родинному колі.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ракетний удар по Одесі: Пораненого екс-"регіонала" Ківалова забрала швидка - ЗМІ

понеділок, 29 квітень 2024, 20:27

В Одесі під час сьогоднішньої ракетної атаки поранено колишньго депутата Верховної Ради Сергія Ківалова За словами очевидців, літнього чоловіка забрала швидка с кровотечею, інформують Патріоти України. Як підтвердили УНІАН джерела у правоохоронних орга...

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...