Низка випадків, коли комахи поводяться дуже дивно навіть для науковців

Комах дуже багато - науці відомо до 6 млн видів, а описано з них трохи більше одного. Але навіть якщо забути про безодню невивчених видів, навіть знайомі нам комахи іноді починають вести себе абсолютно неймовірним чином, ставлячи вчених у глухий кут.

Якісь таємниці такої поведінки вдалося розгадати, щось досі залишається загадкою, відзначають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Світляки. Якщо витратити кілька годин, прогулюючись уздовж річки Мекхлонг в Таїланді, можна побачити тисячі світляків, синхронно блимаючих в ідеально вивіреному ритмі. Видовище романтичне, але і трохи лякає.

Гусениці соснового шовкопряда - крихітні коричневі створіння, населяють Євразію. Попри розмір, вони вважаються одними з найшкідливіших комах в світі. Одне покоління гусениць здатне зжерти 73% соснового лісу, в якому вони живуть! У цьому їм допомагає надзвичайна організованість і вміння повзати строго один за одним, не залишаючи нічого недоїденого.

Мурахи роду Allomerus родом з Південної Америки вміють створювати просунуті пастки в стеблах рослин. Вони очищають стебло, залишаючи тільки каркас, ткуть камеру-пастку і покривають її зміцнюючим грибним составом. Як тільки в подібний капкан потрапляє комаха, мурахи тут же накидаються на неї, жалять і розчленовують.

Багато мурах-листорізів спеціалізуються на вирощуванні найрізноманітніших грибів. Деякі потім харчуються цими грибами, деякі - як вищезгадані Allomerus - використовують їх для інших цілей, наприклад, принаджуючи жертв.

Джмелі прилітають на квіти, орієнтуючись не тільки за кольором або запахом. Вони можуть вловлювати електричні поля, створювані рослинами, і знаходити до них дорогу навіть на великих відстанях.

Німфи коників Fulgoroidea, що живуть в дощових лісах Сурінаму, були відкриті зовсім недавно. «Волосся» на хвості у комахи складаються з воску і служать для захисту від хижаків.

Від мурах можна очікувати вирощування грибів або створення пасток, але найцікавіше те, що їм непогано дається математика. За допомогою неї вони вираховують найкоротший шлях до їжі або будинку і не припускаються помилок в подорожах на великі відстані.

Коники Anabrus simplex, звані «мормоновимі цвіркунами», кожні пару років стабільно наповнюють південний захід США, пролітаючи через міста і селища величезними роями. Найгірше те, що вони активно пожирають один одного, і видовище це приємним не назвеш.

Гомосексуальність серед комах зустрічається мало не частіше, ніж у ссавців або птахів. Постільні клопи, наприклад, абсолютно не розрізняють статі свого партнера. У інших комах самці для зручності навіть формують статеві органи схожі на жіночі.

Вогненні мурахи у США - справжнє лихо. Вони дуже боляче жалять і ще обожнюють електропроводку. Навіть якщо їх гарненько потруїти, перед смертю вони накинуться на телевізори, приставки та комп'ютери - чи то від голоду, чи то з почуття помсти.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Допомогу США зупинять. РФ атакує Польщу. Снєгирьов: буде операція на кордоні, - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 7:15

Російські спецслужби будуть намагатися використати ультраправі партії Польщі й Румунії, щоб заблокувати ділянки українського кордону і тим самим перешкодити передачі допомоги Україні від США. Агенти Кремля вже давно діють в сусідніх країнах. Більш того...

Народні прикмети на 27 квітня: Бережіться злодіїв

субота, 27 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 27 квітня за новим стилем вшановує апостола і священномученика Симеона, молодшого брата Йосипа Обручника, а також преподобного Стефана Києво-Печерського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують Мартіна Сповідника, одного...