Особлива каста воїнів: як "козацький спецназ" наводив жах на ворогів України

Героїчна оборона Криму під час російсько-турецької війни, якою так хизуються у Кремлі, була, насправді здобута українськими добровольцями, зокрема – пластунами, які наводили жах на десант союзників.

Козаки-пластуни. Фото: Інформатор.

Кубанські пластуни, і зокрема пластуни були опорою і вірними охоронцями рубежів Російської імперії. Вони наводили жах на черкесів, татар і турків, європейські армії і більшовиків. Навіть вороги захоплювалися їх винахідливістю і відвагою, передають Патріоти України з посиланням на Інформатор.

Пластуни у кубанців стали особливим родом козацьких військ, військова слава яких увійшла в віки. Зародилися пластуни ще на Запорізькій Січі: в пониззі Дніпра, вони відточували свою майстерність і загартовували характер у безперервних битвах з поляками, татарами і турками.

Назву “пластун” виводять з українського слова “пластувати” – повзти, хоч деякі вважають, що це ім’я пішло від козака на прізвисько Пластун. Після зруйнування Січі пластуни сформувалися в особливі військові підрозділи, які виконують широкий спектр складних і небезпечних завдань – від розвідки до диверсій в тилу ворога. На межі XVIII і XIX ст. пластунські загони вже входять до складу Чорноморського козачого війська, а згодом стають невід’ємною частиною Кубанського козацтва, де несуть важливу службу з охорони південного кордону Російської імперії. Саме на Північному Кавказі сформувався легендарний тип пластуна, який змусив вважати себе не інакше як предтечею сучасного спецназу.

Навіть в ті часи, коли пластуни не важалися козацької елітою, потрапити в їх ряди міг далеко не кожен. Найчастіше спеціальність пластуна передавалася у спадщину або ж ними ставали козаки, які джурами з малих років прислужували досвідченим бійцям. Але і цього було недостатньо. Майбутній пластун повинен був володіти не тільки фізичною силою і міцним здоров’ям, а й певними рисами характеру – витриманістю і холоднокровністю, а також бути невибагливим у побуті, витривалим в поході і терплячим в бою. Не кожен зможе годинами безперервно сидіти в холодній воді або під палючим сонцем. Гарячу вдачу і яскрава зовнішність могли згубити пластуна – невипадково це був переважно спокійний і малопримітний народ.

Пластунам доводилося виконувати набагато більш широкі обов’язки, ніж інші військові підрозділи. Вони були слідопитами і розвідниками, диверсантами і стрільцями, їм необхідно було знати артилерійську і саперну справу, майстерно лазити по горах і плавати в бурхливих річках, більш того, війна змусила їх опанувати навичками ведення рукопашного бою. Довгий процес навчання військовому ремеслу був запорукою виживання пластуна в умовах постійних набігів горян і суворої Кавказької природи. У пластунському лексиконі навіть з’явилися нові терміни, що характеризують бойові дії козаків: “постріл на хрускіт” – здатність вражати будь-яку мету при поганій видимості або її відсутності, “вовча паща” – вміння провести блискавичну разючу атаку або “лисячий хвіст” – мистецтво замітати свої сліди при поверненні із завдання.

Одяг, який носили козаки-пластуни був максимально легким, зручним і непомітним, щоб не заважати скритності, маневреності та швидкості пересування. Пошарпана черкеска, застаріла папаха з башликом, шкіряні капці робили пластунів дуже схожими на корінних мешканців передгір’їв Кавказу, що дуже добре маскували їх переміщення. На поясі у пластуна, зазвичай, висів довгий кинджал, порохівниця і мішечок для куль, а в руках він тримав далекобійний штуцер. Незамінним предметом для козака була нагайка, яку використовували і в бою, і для погона коней, і в полюванні.

Пластунські підрозділи брали участь практично у всіх війнах, які вела Російська імперія, починаючи від Російсько-турецької війни 1787-1791 років і закінчуючи Першою світовою. Однак, пластунська піхота була введена в штат російської армії лише у 1842 році. У деяких ситуаціях пластуни мали явну перевагу перед регулярної піхотою: їх вміння безшумно і раптово підкрастися до ворога, заплутати сліди або вибудувати хитромудрі пастки не раз рятували російську армію від повного розгрому. Так, в листопаді 1855 року в період Кримської війни, коли військове керівництво Росії ганебно втекло і програвало битву за битвою, пластуни вночі ліквідували ворожу мортирну батарею, що доставила оборонцям Севастополя багато проблем. Козаки попутно перебили у ближньому бою значну частину противника і захопивши з собою три гармати.

Героїчна оборона Криму, якою так хизуються у Кремлі, була, насправді здобута українськими добровольцями, зокрема – пластунами, які наводили жах на десант союзників. Історія нам залишила чимало славних імен козаків-пластунів, про їх хоробрість і подвиги складали легенди і пісні. Одна з найбільш яскравих героїчних сторінок пов’язана з обороною Сарикамиша у 1915 році. Добірні турецькі війська почали масштабний наступ в районі цього прикордонного містечка, і в запеклих боях російська армія поступово здавали свої позиції.

На допомогу захисникам Сарикамиша підійшов козачий полк у складі якого була 2-а пластунська бригада генерала І.Є. Гулиги. У важких погодних умовах при 30-градусному морозі і заметах по пояс пластуни нічним кидком атакували і захопили штаб турецької піхотної дивізії. Біля підніжжя гори сталася жорстока і мовчазна рукопашна сутичка, у якій козаки поклали близько 800 турецьких солдатів і офіцерів. Цей момент став переломним у битві за Сарикамиш, а генерал Гулига за успішну операцію був нагороджений Георгіївською зброєю і Орденом Святої Анни 1-го ступеня.

Після більшовицького перевороту пластуни повторили долю козацтва в цілому. Політика радянської влади була спрямована на поступове знищення цього шляхетного стану. Голод, розкозачення, репресії – методи військового комунізму – змусили одних організовувати повстанські загони, а інших емігрувати за кордон. Лише під час Голодомору 1932-1933 рр. вимерло щонайменше дві третини наслення Кубані – з 6 млн чоловік в 1929 р. у 1934 р. залишилось всього два. Це підштовхнуло кубанців на тотальний спротив більшовикам. Сотні тисяч козаків йшли у німецькі частини СС щоб помстити невинно замордовані мільйони кубанських українців.

Інша частина кубанців служила на боці радянських військ, і під час Другої Світової пластуни не раз відзначалися на фронті. У складі 9-ї пластунської стрілецької дивізії вони брали участь у Вісло-Одерської, Моравсько-Остравський, Празької та інших операціях, визволяли Краків, Ратибор, Троппау, а закінчили війну під Прагою. Втікаючи від більшовицьких репресій, козаки вливалися у новостворені формування морської піхоти США та Іноземного легіону Франції.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...

Ракети ATACMS більш ефективні, але ця зброя теж не зашкодить: Експерти поділилися думками щодо авіабомб Paveway

четвер, 25 квітень 2024, 21:29

До нового пакету військової допомоги Україні від Великої Британії увійдуть авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV. Про це пише Business Insider із посиланням на міністерство оборони країни. Засновник аналітичного центру European Resilience Initiati...