П'ять місць у Львові, де здійснюються бажання закоханих

​До кого слід доторкнутися, кому й куди пхати руки і що терти, аби отримати, зміцнити і зберегти кохання?

Львів має чимало місць, які неодмінно слід відвідати туристам задля здійснення заповітних мрій і потаємних бажань, про які іноді, навіть, соромно говорити, стверджують Патріоти України з посиланням на Depo.Львів.

Ратуша на площі Ринок

Пам'ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО, має висоту 65 метрів, зручний оглядовий майданчик, з якого відкриваються неймовірні краєвиди старовинного Львова. Ще тут здійснюються бажання про любов. Щоправда, для початку необхідно буде здолати 255 сходинок. До вершечка найвищої української вежі, резиденції Львівської міської ради, дістаються лише найвитриваліші закохані.

19 серпня 2016 року тут стартував пілотний проект "Шлюб за добу". Три закохані пари, взявшись за руки, спільно здолати 255 сходинок і узаконили свої стосунки.

"Якщо ви піднялися на оглядовий майданчик Ратуші, а в той момент почав бити дзвін годинника, то ви - щасливчик. Загадуйте бажання і воно неодмінно здійсниться", – розповів історик Ілько Лемко.

От тільки якщо надумаєте схитрувати і навмисно підніметеся на Ратушу за кілька хвилин до дзвону курантів – "чарівний механізм" не спрацює, запевняє історик.

Проте багатьом парам байдужа ця "інструкція". Піднявшись на найвищу українську вежу, вони загадують свої потаємні бажання, не чекаючи дзвонів, і скріплюють їх "поцілунком". Це особливо важливо, коли куранти Садового несподівано ламаються.

Левова лавочка

Леви – візитівка старого Львова. Історики стверджують, що їх у місті, за останнім переписом, більше чотирьох тисяч: кам'яних, металевих, дерев'яних, керамічних… Проте виконують бажання не всі. От кам'яні леви, які сплять біля Порохової вежі, – виконують. Вони захищають кохання від заздрісників, а левова лавочка на північному боці Площі Ринок здатна зробити життя закоханої пари довгим і щасливим.

Левів і ланцюг, які підтримують лавочку, викували львівські майстри під час Фестивалю ковалів у 2008 році. Тоді ж і з'явилася гарна львівська легенда. Якщо двоє закоханих візьмуться за руки і одночасно сядуть на лавку між царями звірів, їхнє кохання буде вічним.

У пар, які одного разу сіли разом на лавочку закоханих, а згодом одружилися, склалася добра традиція чіпляти на левів металеві колодки, аби ніколи не розлучатися. За майже десять років існування цієї скульптури на Площі Ринок замочків стало стільки, що металевим левам вже просто не сила їх тримати.

Вказівний палець художника

Біля пам'ятника українському художнику-примітивісту ХХ століття Никифору Дровняку загадують бажання не лише туристи, але й львів'яни. Скульптура встановлена біля Домініканського собору у 2006 році. Що потрібно потерти художнику, аби здійснилося заповітне бажання, здогадатися не важко. Найбільше виблискує під променями сонця його палець.

Помилково деякі туристи, які не знайомі "з офіційними правилами загадування бажань біля Дровняка", хапають пам'ятник не за те місце і теруть його, теруть... А потім ще скаржаться, що їхні бажання не здійснюються.

Дірява кишеня мазохіста

Письменник, що народився у Львові, автор популярних романів і новел на еротичну тематику латунний Леопольд фон Захер-Мазох – улюбленець туристів. До речі, це єдиний у світі пам'ятник тому, чиє ім'я стало основою поняття "мазохізм".

Знайти його можна на вулиці Сербській. Не помітити латунного Мазоха важко: високий – 170 сантиметрів, з гарною поставою, одягнений за тодішньою модою.
Шанувальник жіночих грубощів Захер-Мазох здійснює всі жіночі бажання еротичного характеру, достатньо лише запхати руку у кишеню його штанів.

"Головне, не забудьте, чого хочете, зрозумівши, що там дірка, а спідньої білизни, за задумом автора пам'ятника, Леопольд не полюбляє", – застерігає історик Ілько Лемко.

Купідон у драних черевиках

Батярська культура дуже популярна у Львові і досі має великий вплив на місто. У 2012 році у Львові з'явилося п'ять маленьких скульптур міським розбишакам, створених скульптором Володимиром Цісариком. Кожен із батяриків заввишки не більше півметра. Щоб загадати бажання - потрібно просто доторкнутися до скульптури.

Батяр-Купідон встановлений поблизу "Віденської кав'ярні". Його легенда – найромантичніша з п'яти.

Одного разу красень-батяр закохався у кельнерку з кав'ярні. Помітивши, що в нього драні черевики, які навряд чи сподобаються вишуканій кралі, батяр щодуху побіг до крамниці та купив нову наймоднішу пару. Щасливий, в нових черевиках, він повернувся до кав'ярні, і в той час, як та сама кельнерка з яскравою посмішкою поспішала до його столика, щоб прийняти замовлення, батяр усвідомив, що всі гроші до копійки він витратив на ці кляті черевики.

Врятувала його оригінальна витівка. Батяр підскочив зі свого місця та почав вистукувати каблуками та долонями веселі ритми, виспівуючи батярську пісню, в якій один комплімент на адресу красуні-кельнерки змінювався іншим. Поки кельнерка червоніла, спостерігаючи за веселим батяром, вдячна публіка, що сиділа за столиками довкола, весело аплодувала та пригощала батяра пивом. Після надцятої пісні та бурхливих оплесків на батяра чекали: стіл, заставлений гальбами з пивом, зворушена красуня-кельнерка та стоптані до дір, нові черевики… Але кельнерці вже було до них байдуже, вона дивилась тільки в очі батярові.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...