Поки Меркель залишається канцлером Німеччини, вона не дозволить поховати Мінські угоди, - Фесенко

Політолог наголосив, що в Сочі Путіну довелося визнати неможливість реалізації політичної частини "Мінська".

Зустріч Меркель і Путіна в Сочі. Фото:РИА Новости

Канцлер Німеччини Ангела Меркель не дозволить згорнути переговорний процес в Мінську з врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це заявив виданню Гордон політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи зустріч Меркель з президентом РФ Володимиром Путіним в Сочі, зазначають Патріоти України.

"У нас і в інших країнах мінський формат і самі угоди постійно ховають, але їх головним реаніматором є Ангела Меркель. І поки Меркель залишається на посаді канцлера Німеччини, вона не дозволить поховати Мінські угоди і цей майданчик для переговорів. Чому? Тому що вона - політична мати цих угод. Так, дитина народилася немічною, хворобливою і погано росте. Але материнські почуття - велика сила. Це, звичайно, жартівливий образ. Але потрібно розуміти, що для Меркель ці угоди вкрай важливі", - зазначив Фесенко.

За його словами, в переговорах по Донбасу Меркель не менш важлива, ніж президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і представники Франції.

"Меркель - прагматик і тому розуміє, що альтернативи Мінським угодам зараз немає. А отже, потрібно спробувати вичавити з них хоча б щось. Як показали переговори, що відбулися, вона не йде на принципові поступки. На відміну від тих же французів, які до цього схильні. та й Штайнмайєр теж шукав широкі компроміси. А ось Меркель дуже пинципова в деталях. Вона підкреслила, що немає сенсу шукати новий формат. Німеччина взагалі грає провідну роль в переговорному процесі", - підкреслив політолог.

На його думку, залучення до переговорів по Донбасу нових учасників не дасть позитивного результату.

"Американців зараз більше цікавить КНДР, підключення Великобританії та інших країн ніяк не допоможе переговорному процесу по Донбасу. Навпаки, це може навіть піти на шкоду. Адже у відповідь Росія теж почне пропонувати якихось своїх нових учасників переговорів. Проблема не в форматі переговорів, а в їх предметі і самій суті. Меркель це розуміє і ніяких ілюзій не плекає. Результати переговорів в Сочі позитивні для нас, бо ніяких проривів немає, поступок з боку Меркель немає. Більш того, російська сторона змушена була визнати, що існує принципова розбіжність з приводу Мінських угод. До того ж Меркель нагадала, що Німеччина не визнає анексію Криму", - заявив Фесенко.

Він акцентував увагу на тому, що Меркель дотримується практично тієї ж позиції, що і Україна.

"Позиція Німеччини щодо "Мінська" набагато ближче до української, ніж до російської. Путін намагався нав'язати ідею надання "особливого статусу" так званим "республікам" на сході України і після цього проведення виборів. По суті, це означало б вибори всередині "ДНР" і "ЛНР". Нас це не влаштовує. Адже Україна розглядає місцеві вибори як інструмент демонтажу цих "республік" і зміни політичної ситуації на Донбасі. Тобто позиція прямо протилежна російській. Так ось Меркель наполягає на наступному: спочатку повернення Україні контролю над кордоном, а вже потім вибори. Це майже один в один відповідає нашій позиції", - зазначив політолог.

Він підкреслив, що в Сочі Путіну довелося визнати неможливість реалізації політичної частини "Мінська".

"Мабуть, вперше за останні два роки Путін змушений був визнати, що шансів на виконання політичної частини Мінських угод немає. Через внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Адже раніше Москва раз у раз наполягала: нехай Київ виконує політичну частину "Мінська", нехай Вашингтон і Берлін змусять Київ виконувати цю частину угод.

Зараз же сам Путін визнав, що це неможливо. Можливо, у нього залишаються якісь ілюзії на майбутнє. Але на даний момент він це визнав. А Меркель в свою чергу особливу увагу акцентує на питанні безпеки. Тобто на припиненні вогню в зоні конфлікту. Що також відповідає позиції України", - резюмував Фесенко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів про особливості останніх ворожих дій у небі над Україною

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:55

Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ, зазначив, що останніми днями фіксується відсутність "шахедів" у повітряному просторі України, однак ворог робить більший акцент на балістичне озброєння та на керовані авіаційні ракети типу Х-59, передають Патріоти...

"Усі обіцянки прийняти Україну в НАТО та ЄС – це не більше, ніж слова": Швейцарський "експерт" просуває проросійські наративи

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:43

Швейцарський псевдоексперт Жак Бо підігрує російській пропаганді та просуває фейк, що Україну не чекають ні в НАТО, ні в ЄС. Про це попереджає Центр стратегічних комунікацій, передають Патріоти України. "Усі обіцянки прийняти Україну в НАТО та ЄС – це ...