ПриватБанк: Чекаємо на тривалу судову тяганину через націоналізацію

​Не виключено, що націоналізація ПриватБанку може бути оскаржена його початковими власниками, оскільки вони самі відкрито заявляють про подібні наміри.

Фото з відкритих джерел

Патріоти України з посиланням на Нескучные новости зазначають, що Україна вже опинилася втягнутою в безліч судових процесів в зв'язку з непродуманою процедурою порятунку найбільшого банку. Адже самим безболісним сценарієм могла б стати конвертація коштів власників банку в його акціонерний капітал з поділом відповідних часток з державою. З одного боку, це знизило б навантаження на Державний бюджет в частині докапіталізації, з іншого - стало хоча б відносною гарантією того, що екс-власники будуть обслуговувати раніше отримані в банку кредити.

Однак повне поглинання фінансового гіганта привело до численних судових позовів його акціонерів, не всі з яких Україна зможе виграти.

Наприклад, одним з поштовхів для заперечування націоналізації може стати позитивне для власників "Привата" рішення про необхідність повернути їм частину списаних з клієнтських рахунків 29,4 млрд грн під приводом пов'язаності з керівництвом фінустанови.

"Більше половини з озвученої НБУ суми, або 18,5 млрд грн, припадає на євробонди (10,7 млрд) і субординований борг (7,8 млрд) банку, відстояти правомірність фактичної експропріації яких у свято поважаючому права приватної власності Лондонському суді державі Україна буде вкрай проблематично. Та й щодо тих 10,9 млрд грн коштів клієнтів, які в процесі процедури bail in були віднесені до пов'язаних з колишніми власниками, справи йдуть не набагато краще ", - йдеться в матеріалі.

Таким чином, багато акціонерів, користуючись, крім усього, затягуванням процедури реструктуризації кредитного портфеля Приватбанку, продовжують активно висувати претензії Національному банку в судах, використовуючи як козирі деяку бездіяльність і нещепетільне дотримання законодавчих норм регулятором.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...