"Путін із Сокуровим не розправиться. Але буде жити з підозрою, що оточення знає про його нікчемність", - Портніков

Це дуже важливо – запустити в мозок диктатора думку, що знущання над Сенцовим та іншими безневинними заручниками – не перемога, а поразка. І що всі це бачать, просто побоюються сказати в обличчя.

Олександр Сокуров. Фото: ЖЖ.

"Олександр Сокуров – один із найсерйозніших російських режисерів останніх десятиліть. Але це не просто обдарований митець. Це людина, яка в своїй творчості проаналізувала і зрозуміла саму природу тоталітаризму. Те, що саме він заговорив із Путіним про Олега Сенцова – не випадковість", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Не потрібно думати, що Сокуров не розумів, якою буде реакція російського президента. Як Путін буде стримувати лють і грати жовнами. Сокуров порушив всі правила, які прийняті при путінському дворі. Але він зробив це, тому що прорахував сенс свого вчинку і його можливі наслідки. Він знає, що авторитарним правителям необхідний їхній власний комфортний світ. Світ, в якому всі аплодують. Світ, в якому ніхто не розуміє, що король голий.

Сокуров не просто заговорив з Путіним про милосердя стосовно Сенцова – так вже було, навіть завжди лояльний Микита Михалков до цього закликав. Сокуров заговорив про невинність Сенцова. Він дав зрозуміти Путіну, що світ прекрасно знає: російський правитель, брехливий і жорстокий, утримує у в’язниці невинного. Що він карає за думки, а не за вчинки.

Путін, звичайно, звично послався на правосуддя. Розповів Сокурову, що в Росії вирішує не він, а суд. Але всі учасники розмови – і Путін, і Сокуров, і зібрані в Кремлі діячі культури – знали, що Путін бреше. І Путін розумів: вони знають, що він бреше. По обличчю Путіна видно, що йому не дуже комфортно.

Це дуже важливо – запустити в мозок диктатора думку, що знущання над Сенцовим та іншими безневинними заручниками – не перемога, а поразка. І що всі це бачать, просто побоюються сказати в обличчя. Така думка вбиває. Цю анатомію розуміння, що інші можуть не вважати тебе великим, а натомість приховують правду, чудово описав інший великий митець – Михайло Булгаков у творі «Біг». Діалог Хлудова і солдата – класика авторитарного розчарування.

Білий генерал Хлудов повісив солдата, який сказав йому правду. Путін із Сокуровим не розправиться. І буде жити з підозрою, що оточення знає про його нікчемність. Можливо, саме ця думка і змусить його звільнити Олега. Сокуров все правильно розрахував. Адже в своїй творчості він намагався зрозуміти, як мислив Гітлер і як мислив Ленін. Анатомію думок іншого злочинця при владі він зміг розкрити прямо під час засідання президентської Ради з культури.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...