Путінське опитування в Криму: Схоже у Кремлі засіли агенти Києва - російський депутат

Єдине, що показують соцопитування у Росії і те, що недавно було "проведено" в Криму - це рівень ефективності пропаганди і рівень страху перед владою.

Соцопитування в Криму черговий раз підтвердили рівень російської пропаганди і страх перед владою. Ілюстрація:ua.112.ua

Опитування мешканців тимчасово окупованого Росією українського півострова Крим з приводу підписання контракту на постачання електроенергії з України пов'язало світло - з Києвом, а темряву - з Москвою. Про це у своєму блозі на Эхо Москвы написав депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга Борис Вишневський, інформують Патріоти України.

"Схоже, що десь у Кремлі засіли таємні київські агенти. Інакше дуже важко зрозуміти, який похмурий кремлівський геній придумав опитування, що пов'язало світло - з України, а темряву - з Росією", - наголосив він.

Депутат також обурився реакцією генерального директора ВЦВГД Валерія Федорова на критику опитування.

"Примітно базарне хамство пана Федорова на адресу критиків, яким рясно забезпечений його коментар ("гімномети","продані і куплені персонажі", "не морочте голову" та інше): одне це вже показує, що сам Федоров розуміє наукову неспроможність опитування . Адже коли починають хамити - значить, більше відповісти опонентам нічим", - зазначив Вишневський.

"Втім, хамством глава ВЦВГД не обмежує сеанс самовикриття. Для початку, з'ясовується, що опитування відбувалося "з 14 до 19:00 31 грудня і з 10:30 до 15:00 1 січня". Саме час для отримання адекватних відповідей.

А далі Федоров, не мудруючи лукаво, заявляє, що "важливо не час опитування, а дилема, яка стоїть перед Кримом: терпіти перебої до 1 травня, поки повністю запрацює енергоміст - або погодитися з визнанням Криму українським", - пише він. На думку Вишневського, Федоров здійснив явку з повинною.

"Федоров "переводить" закамуфльоване формулювання питання, яке ставилося кримчанам, на мову політичного плаката, і тим самим розписується, що вирішував він не наукову задачу (хотілося сподіватися, що директор ВЦВГД зараховує соціологію до науки), а політичну.

Власне, це було ясно і до його зізнання (недарма готовність повірити даними ВЦВГД по "кримському опитуванню" висловлює 12% тих, хто проголосував на сайті "Ехо" - проти 86%, які цим даним рішуче не вірять).

Звичайно, хтось може і після цього вважати ВЦВГД соціологічною установою і довіряти її даним, і не зараховувати Федорова до кремлівських пропагандистів. Як кажуть, вольному воля. Але не варто забувати старе прислів'я - яке питання, така і відповідь", - акцентував петербурзький депутат.

"Яких відповідей можна було чекати на питання ВЦВГД? При тому, що будь-хто, хто відповів, що він підтримує енергоконтракт, де Крим визнається частиною України (а, значить - не визнається частиною Росії), ризикував отримати п'ять років за ст. 280.1 КК РФ за сепаратизм?

Адже опитування - телефонне, легко дозволяє ідентифікувати респондента. Як наша людина відповідає на телефонні опитування? Вона швидко метикує, що повинна говорити, а що не повинна. Звичайно, вона бадьоро скаже, що готова терпіти "тимчасові труднощі", - вважає він.

Вишневський зазначає, що 6% не готових сидіти без світла Криму - дивовижний показник. "А якби питання "ви готові терпіти тимчасові труднощі, або ви проти Радянської влади?" задали б у СРСР десь у році 1937-му? Або навіть у 1977-му? Представили собі результати опитування?

І взагалі, будь-які опитування по політично значущих темах в авторитарній (з елементами тоталітаризму) державі, де федеральні телеканали перебувають під контролем влади, де в наявності політична цензура і "стоп-листи", де відсутні масово поширювані незалежні ЗМІ, і де урядова, яка опонує їй точки зору поставлені в категорично нерівні умови в інформаційному просторі, мають вельми віддалений стосунок до реальної громадської думки. Єдине, що вони показують - це рівень ефективності пропаганди і рівень страху перед владою", - зазначив депутат.

"Федоров, дозвольте Вам запропонувати питання для Ваших наступних телефонних "опитувань": для жителів Криму - "ви готові 3-4 місяці сидіти без світла, чи ви бандерівець?", а для жителів Росії "ви за Путіна, чи ви агент Держдепу"? Думаю, що результат Вас порадує", - підсумував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...