"Реформировать нельзя оставить": Якою стане Генпрокуратура після Шокіна, - експерт

Прокуратура наразі є найяскравішим відображенням того, як у державі стара система бореться за виживання.

ВІктор Шокін. Фото:iamir.info

Від нового генпрокурора залежатиме, чи буде прокуратура надалі інструментом політичного тиску, вибіркового переслідування і захистом владного безкраю. Про це пише у своєму Facebook Оксана Сироїд, передають Патріоти України.

Прокуратура наразі є найяскравішим відображенням того, як у державі стара система бореться за виживання.

І справа не лише в тім, що вручати підозри поночі - це методи тоталітарного НКВД, а від "спецпідрозділу з нічного кошмарення" в спортивних костюмах тхне рекетом 90-х.

Вочевидь всі заяви про реформу прокуратури були потрібні виключно для того, щоб дати післямайданним генеральним прокурорам час на те, щоб прикрити виведення коштів "кривавим режимом", поховати докази у справах проти Сім'ї та проти злочинців Майдану.

А ще потрібен був час на те, аби знівелювати новий закон про прокуратуру, який дався такими тяжкими зусиллями ще у парламенті попереднього скликання, і відродити прокуратуру радянського деспотичного зразка. Знадобилося 28 спроб, щоб ухвалити зміни до закону. При чому це було зроблено колегами з БПП та "Народного фронту" за підтримки уламків регіоналів, а головним лобістом "відродження" прокуратури був лідер фракції імені нинішнього президента. Саме ці "реформаторські" зміни дали змогу пану Шокіну саботувати конкурс на посади прокурорів, призначити "перевірених" людей і відбудувати каральну ієрархію.

Пан Шокін зробив свою справу і пішов, залишивши президента фактичним очільником деспотичного інструмента. І те, хто буде кандидатом на посаду генерального прокурора, буде свідченням правдивих намірів президента. І не лише стосовно подальшої "експлуатації" прокуратури. Без реформи прокуратури ніколи не настане реформа судової системи, реформа поліції. Але, що найважливіше, від нового генпрокурора залежатиме, чи буде прокуратура надалі інструментом політичного тиску, вибіркового переслідування і захистом владного безкраю.

«Віце-президент США Джозеф Байден задоволений запевненням Президента України про те, що він має намір швидко знайти генерального прокурора, який буде користуватися довірою, буде професіоналом, буде незалежним», - повідомив посол США Джефри Пайетт. Незалежного професіонала з високим рівнем довіри можна знайти лише через прозору процедуру добору.

Натомість ми отримуємо проект ще одних змін до закону про прокуратуру, тепер уже для того, аби призначити на цю посаду того самого голову фракції. Не знаю, що з цього приводу подумає Джо Байден, але маючи глибоку повагу до політичного досвіду голови фракції, вважаю, що "припасовування" закону під особу не додасть довіри ані цій особі і її майбутнім діям, ані президенту. Про незалежність прокуратури просто промовчу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...