Російській Газпром виставив Нафтогазу рахунок на $ 5,3 млрд за некупленной газ

Російський монополіст вимагає оплатити газ, невибраний в другому-четвертому кварталах 2016 року, за правилом "бери-або-плати".

Газпром виставив Нафтогазу України за 2016 р рахунок за невибраний газ за правилом "бери або плати" на суму $ 5,3 млрд. Про це повідомляє Інтерфакс.

"Сьогодні ПАТ Газпром направив НАК Нафтогаз України рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією у 2-4 кварталах 2016 року по умові" бери-або-плати ". Згідно з чинним між Газпромом і Нафтогазом України контракту купівлі-продажу природного газу, українська компанія зобов'язана щорічно оплачувати мінімальну річну кількість (МГК) газу. відповідно до умов контракту, Нафтогазу України виставлений рахунок на суму $ 5,319 млрд. Українська сторона зобов'язана сплатити його протягом 10 днів ", - сказано в заяві Газпрому від 17.01.2017р.

Російський монополіст уточнює, що в першому кварталі 2016 року для НАК Нафтогаз України не застосовувалося умова "бери-або-плати" відповідно до тристоронніх "зимовим пакетом". У Газпромі також відзначають, що в разі залучення цієї суми до раніше заявленим в Стокгольмський арбітраж вимогам, сума вимог за позовом про виконання контракту на поставку виросте до $ 37 млрд, що становить більше половини капіталізації Газпрому ($ 61 млрд).

Голова правління Газпрому Олексій Міллер в зв'язку з цим заявив: "Бери-або-плати" - це не просто умова, записана в контракті. Це основоположний, базовий принцип роботи газової галузі. Він зобов'язує постачальника резервувати видобувні і газотранспортні потужності під законтрактований обсяг газу. Він гарантує, що цей газ буде проданий тільки вказаною в контракті покупцеві. Все це - і значний резерв потужностей, коли мова йде про добові обсяги поставки понад 100 млн куб. м, і поточні експлуатаційні витрати, і неможливість продати газ комусь іншому, - безумовно, мають для покупця свою вагому ціну ". Нагадаємо, раніше глава правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв прогнозував, що відносини з Газпромом можуть різко загостритися в 2017 р. Україна не закуповує російський газ з 25 листопада 2015 р.

9 грудня 2016 року в Брюсселі Україна, Росія і Європейська комісія на тристоронніх переговорах не змогли досягти домовленостей щодо так званого зимового газового пакету. Перед початком переговорів Андрій Коболєв заявив, що формула "бери-або-плати" є неприйнятною для України. Глава Міненерго РФ Олександр Новак в свою чергу заявив, що внесення змін до контракту Газпрому і Нафтогазу неможливо поки суперечка про постачання газу знаходиться в арбітражному суді Стокгольму.


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В окупанта меншає ППО на фронті – бо системи відводять прикривати тил від атак дронів СБУ. І все одно на все не вистачає, - Голобуцький

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:00

"В окупанта меншає ППО на фронті – бо системи відводять прикривати тил від атак дронів СБУ. І все одно на все не вистачає: днями СБУ благополучно підірвала дві нафтобази в Смоленщині", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмер...

"Васал їде до сюзерена випрошувати додаткову допомогу": Дипломат Чалий - про візит Путіна до Китаю

четвер, 25 квітень 2024, 23:17

Валерій Чалий, дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США, вважає, що Путін збирається до Пекіну не тільки, щоб нарешті хоч кудись поїхати, де б його не арештували, а й буде випрошувати додаткову допомогу, передають Патріоти України. "Пут...