Щоб досягти стандартів Заходу, українцям треба зруйнувати колоніальні пережитки – експерт

Та для майбутніх поколінь саме теперішня війна буде мати вирішальну роль.

Майбутнє України. Фото: "Styler"

Розпад імперій, включно з "імперією зла" (СРСР) змусив колишні колонії і метрополії переглянути свої взаємини, по-новому сформувати і здійснювати стратегії співпраці. До того ж, як зазначають фахівці, жителям метрополій доводиться позбуватись імперського синдрому. І цей процес є вкрай болючим і не завжди успішним, а вчорашні колонії, навпаки, болісно позбуваються постколоніального синдрому.

До Революції гідності та військової агресії Росії Україну експерти називали країною, яка не позбулась постколоніальної спадщини. Що змінилось - і чи змінилось - після Майдану під час гібридної війни? ?Незадовго до Революції гідності український правозахисник, політв'язень радянського часу Левко Лук'яненко у розмові з журналістами охарактеризував українців як постгеноцидну і постколоніальну націю."Ми маємо факт, що українська нація - це постгеноцидна, постколоніальна нація, Росія 340 років мордувала Україну, русифікувала її", - заявив Лук'яненко.

Подібну точку зору у збірці "Постколоніальний синдром. Спостереження" висловлював український публіцист Микола Рябчук. На його думку, відмінність України від колоніальних країн Азії та Африки полягала у тому, що відмінність "між панівною й підлеглою групою мала тут мовно-культурний, а не расовий характер". Нині ж, переконаний Рябчук, українська політична нація перебуває у процесі формування як нація всіх громадян України, які мають рівні політичні права, які "визнають і шанують українське етно-мовно-культурне ядро політичної нації, визнають, що на окресленій території саме українці, а не креоли-колонізатори реалізують своє право на самовизначення"розповів Рябчук на зустрічі із слухачами міжнародної бізнес-школи у Києво-Могилянській академії.Декомунізація як складова деколонізації

Для подолання постколоніальної спадщини, імперсько-радянського минулого важливу роль відіграє декомунізація, зазначають науковці.Нині у рамках декомунізації в Україні перейменовано сотні населених пунктів та тисячі вулиць, знесено радянську символіку,пам'ятники радянським діячам, але цього замало. На порядку денному - декомунізація гуманітарної сфери, яка включає як створення героїчної української міфології, так і дерусифікацію, пояснює журналістам директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович."Ці люди, які зараз беруть участь у теперішній війні, вони є такими самими, як і їхні попередники, тому що вони захищають незалежність цієї держави.

Я абсолютно переконаний: справді, для майбутніх поколінь саме теперішня війна буде мати вирішальну роль, тому що у теперішній війні об'єднались ті, чиї діди у попередній війні, можливо, воювали по різні боки барикад", - зазначив В'ятрович у телепроекті видання "Лівий берег".Тим не менше у мовній та освітній сферах експерти вбачають гальмування процесів деколонізації і декомунізації, і пояснюють це вкрай повільними темами, а то і "забалакуванням" реформ державної системи управління, оновлення галузі освіти. Наприклад, Конституційний суд вкрай повільно розглядає відповідність основному закону України положень мовного закону авторства колишніх народних депутатів-регіоналів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка.

Це, у свою чергу, викликає обурення у громадськості, яка виходить на акції захисту української мови. А тим часом, як зазначає мовознавець Лариса Масенко у статті для Радіо Свобода, "сценарій його підготовки й ухвалення вкотре продемонстрував уміння російських імперців вдаватися до обману тоді, коли вони не можуть перемогти опонентів у відкритому протистоянні". Після провалу спроб впровадити російську як другу державну мову Кремль почав "інтенсивний пошук іншої законодавчої бази для продовження зросійщення й денаціоналізації українців у формально незалежній державі", наголосила Масенко.

Без серйозних кроків у царині дерусифікації та модернізації освіти Україні навряд чи вдасться впоратись і з небажанням мільйонів українців "попрощатися" з радянським минулим, і з чималою кількістю українців (серед яких вистачає політиків та управлінців), які симпатизують нинішнім керівникам Росії - держави, яка здійснює агресивну військову політику проти України. Та й небезпека поширення "русского мира" та ідеї створення "народних республік" в окремих регіонах України ніде не зникла. На цьому акцентує увагу історик, засновник історичного клубу "Холодний Яр" Роман Коваль.

"Я у вересні мав 9 виступів на півдні України, з колегою Романом Боровиком ми об'їздили сільські школи Одещини і Миколаївщини, були у гімназіях Одеси та в Одеській морській академії. Ми стали свідками того, що діти, покоління, яке народилось вже у самостійній Україні, воно нічого не знає про визвольну боротьбу українського народу, про добу Української Народної Республіки, діти не знають діячів рідного краю! А чому діти того не знають? Та тому що цього не знають їхні вчителі!

Вчителі у цьому плані такі ж невігласи, як і діти, і це проблема, що у покоління цих дітей вчителі "вирощені" у радянських школах, фактично у школах колоніальних", - наголосив експерт в коментарі для Радіо Свобода. За словами Коваля, необхідно провести серйозну реформу як у системі освіти, так і у системі підготовки вчителів і викладачів, при цьому українські патріоти готові допомогти чиновникам і політикам у модернізації освіти. Інакше - діти і надалі чутимуть від своїх вчителів про "світоч світу - російський народ" і не знатимуть історії народів, які живуть в Україні, та української державності, каже фахівець.

"Я для себе обрав шлях повернення правди у напрямку до деколонізації свідомості. Ту можна говорити, серед іншого, про десятки книг, які я написав, впорядкував і видав, і про тисячі радіопередач (на каналі "Культура" - ред.). Повернення правди, повернення до своїх першоджерел - це і є шлях до деколонізації", - зазначив Роман Коваль в інтерв'ю для Радіо Свобода. Провідний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук вважає, що найважливіше і найскладніше - це здолати постколоніальний синдром у свідомості українців. Після цього можна починати руйнування тієї спадщини, яка лишилася в Україні після кількасот-літнього перебування її народу та територій у складі кількох імперій, а пізніше - у складі однієї з найбільш жорстоких тоталітарних імперій - СРСР, зазначив фахівець у розмові з кореспондентом Радіо Свобода. При цьому мова йде про деколонізацію як суспільну, так і економічну.

Він також вважає, що для подолання "радянщини" в економіці держава має підтримувати малий і середній бізнес як носія демократичних ідей, а також зменшити втручання державних інституцій у справи бізнесу. На жаль, як зазначив Філіпчук, досі у сфері економіки і соціальної політики економічно розвинені держави та Україна живуть "у різних реаліях", і для досягнення західних стандартів українцям треба зруйнувати колоніальні пережитки в усіх сферах функціонування держави, економіки, суспільства, вважає фахівець.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Попереду неймовірне приниження Путіна: Експерт назвав очікувану дату знищення Кримського мосту

неділя, 5 травень 2024, 9:28

Про те, що одному з головних символів звитяги кремлівського тирана наближається кінець, натякають не лише військові, палка на сенсації преса, а й навіть стримані зазвичай дипломати. Ветеран російсько-української війни майор запасу НГУ Олексій Гетьман в...

Народні прикмети на 5 травня. З'їжте сирої цибулі. Кому не можна стригти волосся і нігті,

неділя, 5 травень 2024, 7:05

Православна церква України вшановує пам'ять великомучениці Ірини та ікони Богоматері "Невипивана чаша". За старим стилем у свято сьогодні вшановують євангеліста Луку, одного з 70 апостолів, учня апостола Павла. . 5 травня наші предки займалися посівам...