Шокін, Луценко і Архангел Гавриїл: Чому всі прокурори в Україні однакові, - Віталій Портніков

Після того, як обраний у першому турі Президент завів Блк свого імені до Верховної Ради і сформував більшість, на незалежності не тільки Генеральної прокуратури, а й цілої низки регулюючих органів, було поставлено крапку.

Чому всі прокурори в Україні однакові. Фотоколаж: uainfo.org.

Не минуло й чотирьох місяців з часу відставки Віктора Шокіна і призначення нового генерального прокурора України, як ті ж самі люди, які виступали за зміну керівництва Генеральної прокуратури, анонсували збір підписів за відставку Юрія Луценка. Про це пише в своєму блозі Віталій Портніков, передають Патріоти України.

Дивуватися цьому не доводиться. Приблизно така ж ситуація була, коли генеральним прокурором призначали Віктора Шокіна, а відставки вимагали від Віталія Яреми. Просто тоді стверджувалося, що Шокін як принциповий і чистий прокурор - врешті-решт, так говорили прихильники його призначення, які потім боролися за його відставку - зможе куди швидше реформувати Генеральну прокуратуру, ніж його попередник.

Коли мова йшла про Луценка, керувалися іншою логікою - політик, який ніколи не працював у прокуратурі, зможе куди швидше навести порядок і змінити ситуацію, ніж людина з системи. Але для мене було абсолютно очевидним, що вже за кілька тижнів критиками Генеральної прокуратури Луценко буде сприйматися як Шокін - або навіть гірше. Тому що справа зовсім не в Луценку, Шокіні або Яремі.

Справа - в невмінні або небажанні побачити корінь проблеми і вирішувати її на системному, а не на кадровому або особистісному рівні. Для того, щоб будь-який генеральний прокурор працював ефективно, необхідно забезпечити його незалежність від гілок влади. Саме для цього в Конституції прописано, що кандидатура генерального прокурора вноситься президентом, а затверджується парламентом.

Це і є логіка парламентсько-президентської республіки, яка гарантує незалежність прокуратури. Але тільки не у нас. Тому що у нас президент країни після своєї перемоги в першому турі виборів глави держави сформував свій політичний блок - потрібно віддати йому належне, не замасковано свій, а абсолютно відкрито, не ховаючись - і громадяни за цей блок, як перед цим за главу держави, дружно проголосували.

БПП після виборів зміг сформувати найбільшу фракцію в парламенті. І таким чином на незалежності не тільки Генеральної прокуратури, а й цілої низки регулюючих органів, при обранні яких повинен враховуватися баланс президентських і парламентських інтересів, була поставлена крапка.

І скільки не змінюй генеральних прокурорів, ситуація все одно не вирішиться. Не вирішиться, поки не буде інституційних змін в державі. Поки не почне дотримуватися баланс. Поки не будуть окреслені чіткі стримуючі рамки, які забезпечать незалежність правоохоронних і регуляторних структур.

А до цього часу - все буде як і раніше, навіть якщо генеральним прокурором буде обраний архангел Гавриїл. І це - не рішення глави держави, який не порушив жодного закону при формуванні свого виборчого блоку. Це ще і воля шановних виборців. Але не тільки їх, звичайно.

Це ще й вибір тих політиків, які пішли в парламент за списками БПП, таким чином, конвертуючи свої імена і репутації в успіх президентської фракції і необоротне порушення балансу. І коли деякі з цих політиків мітингують біля стін Генеральної прокуратури або вимагають відставки вже третього поспіль "президентського" генерального прокурора, дуже хочеться поцікавитися - а де ж ви були раніше? Чи не розуміли, що станеться з прокуратурою? Чи не могли передбачити, якими будуть результати ваших дій?

Але політика - це не мітинг, що не телевізійне шоу, не гучна стаття і навіть не пост у соціальній мережі. Це - наявність стратегічного мислення і відповідальності за свої вчинки. І якщо нічого подібного немає, то краще займатися якоюсь іншою діяльністю, в якій можна досягти реальних успіхів. Наприклад, складати пости або виступати на шоу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Новоросійську пролунали вибухи: В порту атаковані ключові термінали перевалки нафти та нафтопродуктів РФ на Чорному морі

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:40

В Новоросійську (Краснодарський край, Російська Федерація) пролунали вибухи. В районі міста нібито працюють системи протиповітряної оборони через атаку безпілотників. Про це у п'ятницю, 17 травня, пишуть місцеві Telegram канали. . Під удар, попередньо...

Народні прикмети на 17 травня: Жінкам варто бути обережними з волоссям, щоб уникнути проблем зі здоров'ям

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:05

Православна церква України 17 травня за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Адроника і патріарха Стефана Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мученицю Пелагію Тарсійську. . Наші предки присвячували це народне ...