Скрепи та "холодна війна": Наночерчилль. Чому замість Путіна в Мюнхен поїхав Медведєв, - Портніков

Дмитро Медведєв повторив, наче папуга "мантри" Путіна про те, що "якщо Заходу вигідно торгувати з Росією, він повинен не заважати їй робити те, що вона захоче".

Дмитро Медведєв. Фото: kvedomosti.com.

"Промову російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва на мюнхенській конференції вже порівнюють із фултонською промовою великого Черчилля - головним чином тому що обидва політики говорили про "холодну війну". Але це не дуже коректне порівняння", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для сайту Еспресо ТБ, передають Патріоти України.

Просто тому що в Фултоні Черчилль власне оголошував війну Сталіну і тому жахливому порядку, який Радянський Союз після Другої світової війни намагався встановити в світі. І якщо дивитися на ситуацію з історичної перспективи, Черчилль цю війну виграв. Небезпека, про яку він говорив у Фултоні, була сприйнята цивілізованим світом правильно. І все повоєнні десятиліття, незважаючи на "розрядки", "східні політики" та інші спроби заспокоєння старіючого звіра, на Заході розуміли, що комунізм - це небезпека.

А Медведєв в Мюнхені просто скаржився на те, що його країну "втягнули" у нову холодну війну. Якщо вже щось порівнювати з промовою Черчілля, так це виступ у Мюнхені того ж Путіна дев'ять років тому. Ось це було справжнє оголошення війни Заходу - нахабне, самовпевнене і брехливе. Оголошення, яке показало, що звір живий і випускає кігті.

Так ось, я хочу повідомити новину: Путін - не Черчілль. На Заході недооцінили його нахабство, але сам він переоцінив свої сили. Черчілль прекрасно розумів, на які ресурси буде спиратися цивілізований світ в своєму протистоянні зі злом. Путін міг спиратися тільки на нафтодолари. І зараз він не поїхав до Мюнхена не тому, що з презирством ставиться до запрошення на конференцію в столицю Баварії. Він не поїхав, тому що програв. Єдине, що тепер може робити російський лідер в Мюнхені, - це скаржитися. А для такої місії досить і Медведєва.

Черчілль, коли виступав у Фултоні, спирався на цінності відкритого світу в протистоянні зі світом брехні і "залізної завіси". Остання, до речі, - теж його метафора з тієї промови. І в цьому сенсі виступ у Мюнхені президента Порошенко базується на тій же ціннісній основі.

А промова Медведєва - на чому базується вона? На тому ж, на чому будував свою промову Путін, - якщо Заходу вигідно торгувати з Росією, він повинен не заважати їй робити те, що вона захоче. А якщо починає "заважати", то це вже "холодна війна".

Але Росія була приречена на поразку в такій війні. Як, втім, і Радянський Союз. Тому що сировинна анахронічна держава завжди програє сучасному мобільному світу. Дивно, що попередня поразка нічому не навчила Кремль.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...