Совість України: Любомир Гузар святкує день народження, найкращі цитати блаженнійшого про головне

У 2011 р. Гузар подав у відставку з посади голови Української греко-католицької церкви, однак продовжив залишатися для великої кількості вірян моральним авторитетом.

Любомир Гузар. Фото: zn.ua.

Колишній очільник Української греко-католицької церкви блаженнійший Любомир Гузар 26 лютого святкує свій 83-й день народження. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Кардинал Любомир Гузар народився в 1933 році у Львові. В 1944 році його сім’я переїхала в США, рятуючись як від нацистів, так і від більшовиків. Навчався в католицькому університеті, захистив докторську дисертацію з теології в Урбаніанському університеті в Римі. Його ієрейські присвячення для української діаспори відбулися в 1958 році в Стемфорді, штат Коннектікут. В 1973 році вступив у монастир Студітського статуту в Італії. Кардинал Йосип Сліпий, глава українських католиків, у 1977 році таємно висвятив Любомира Гузара в єпископи для української діаспори.

Проте через так звану "просхідну політику" папи Павла VI, що орієнтувалась на православних, Рим відмовився визнати архієрейські присвячення Гузара. Таким чином, Любомир Гузар більше десяти років залишався єпископом без жодних привілеїв. Можливо, це і сприяло тому, що Любомир Гузар не жадає слави, будучи переконаний, що істинний слуга Божий повинний бути позбавлений прикрас.

Після падіння комуністичної системи Українська греко-католицька церква вийшла з підпілля. В 1996 році Любомира Гузара вибрали єпископом-помічником Глави УГКЦ кардинала Івана Любачівського, а в 2001 році він очолив УГКЦ. Того ж року Папа Іван-Павло ІІ призначив його кардиналом Католицької церкви. 2011 року Гузар подав у відставку з посади голови Української греко-католицької церкви.

Президент України Петро Порошенко привітав верховного архієпископа Української греко-католицької церкви Любомира Гузара з нагоди дня народження. "Щиро вдячний за вашу невтомну турботу за долю нашого народу, утвердження в суспільстві ідеалів духовності, милосердя і злагоди та зміцнення авторитету Української держави на міжнародній арені. Бажаю вам міцного здоров’я, добра, душевної радості та Божої милості", – зазначено у привітанні на сайті глави держави.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк також привітав блаженнішого Любомира Гузара на своїй сторінці у Facebook. "Сьогодні день народження Любомира Гузара – совісті нашої нації, визначного мужа церкви і видатного українця. Довгих і благих літ вам, дорогий владико. Ви – дороговказ для тих, хто шукає вірного життєвого шляху", – йдеться у повідомленні.

На день народження Любомира Гузара сайт Tvoemisto.tv підготував добірку найкращих цитат кардинала "про головне".

"Політик мусить думати категоріями служіння, бо він слуга свого народу. І ми також мусимо в такий спосіб обирати політиків, запитуючи їх, чи вони хочуть служити, чи – панувати. Друга річ: влада - від Бога і мусить бути виконана згідно із приписами Божого Закону. Справжня влада, в найкращому значенні слова, є обмеженою засадами Божого Закону. Влада потрібна і справді є від Бога. Це не соціальний договір французького мислителя Руссо. Влада необхідна в спільноті, але виконувати її слід по-Божому" - вважає Блаженніший Архиєпископ-емерит.

"Культурною ми називаємо особу, яка вміє з повагою ставитися до інших людей. Культура такої людини полягає не в її вмінні творити гарні речі, а в якості її стосунків з іншими людьми".

"Нам бракує старання допомагати один одному. Чи не було б добре заохочувати до того громадян?! Погляньте навколо себе: чи нема поряд людини, яка голодна? Якщо ви маєте хоча б маленьку владу, якщо ви – підприємець, вмієте щось організувати, ви можете допомогти. Ми не сміємо бути байдужі до того, що діється з іншими людьми"

"Треба тільки вміти уважно розрізнити, що добре, а що погане в минулому, що з минулого плекати і розвивати, а чого позбуватися і від чого тікати"

"Але мама залишається мамою назавжди. Тому побожні жінки збираються і моляться за своїх дітей, хоч би де вони були, хоч би якого віку були – матері молитвою продовжують своє особливе материнство, життєве завдання".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти просунулися на Донбасі та на півдні, ворог увірвався в ще один населений пункт, — карта DeepState

четвер, 2 травень 2024, 9:23

Аналітики повідомляють про просування окупантів в Урожайному, а також на Авдіївському напрямку після захоплення двох населених пунктів. За даними Генштабу, на зазначеній ділянці фронту минулої доби відбили 39 атак. . Збройні сили Російської Федерації ...

Народні прикмети на 2 травня: Що забороняється, а що заохочується на день пам'яті Бориса та Гліба

четвер, 2 травень 2024, 7:05

Православна церква України 2 травня за новим стилем вшановує пам'ять Олександрійського архієпископа Афанасія Великого, а також відзначає перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба, перших канонізованих святих Русі-України, до нового храму сина...