Силові структури за часів СРСР в Польщі були свої, навіть якщо їм допомагали з Москви, а в Україні - російські, - Портніков

Питаннями історичної відповідальності народів і держав повинні займатися насамперед історики.

Міхал Дворчик. Фото: www.polukr.net.

"Постанова або заяву парламенту - це і є спроба отримати короткочасну політичну вигоду. І одночасно нерозуміння того, що в історії кожного народу і держави - чимало ганебних сторінок", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для espreso.tv, передають Патріоти України.

Глава комісії польського Сейму у зв'язках з поляками за кордоном Міхал Дворчік вважає, що автори звернення українських політиків і інтелектуалів про встановлення днів пам'яті жертв польських репресій, вчинених проти українців, борються не за правду, а за "короткочасну політичну вигоду".

Але виникає інше питання, не менш важливе - а брешуть чи ні автори звернення? Чи були в історії події, про які згадується в документі? І чи заслуговують поваги жертви цих подій? Тим більше, що і сам польський парламент неодноразово висловлювався в тому ж дусі, що і українські інтелектуали - наприклад, з приводу операції "Вісла".

В історії українсько-польських рахунків першої половини ХХ століття є одна дуже важлива відмінність. Українці після поразки УНР і ЗУНР не мали своєї державності. Навіть коли мова йшла про приєднання до УРСР територій Західної України, рішення про це приймалося зовсім не в Києві - в Москві.

Рішення про виселення поляків, про репресії проти них ухвалювало радянське політичне керівництво, простіше кажучи - ну щоб не обманювати один одного - керівництво Росії. Запитайте у росіян, чи вважають вони чужим уряд, який в той момент був у Кремлі? Чи вважають вони чужим Йосипа Сталіна?

Події у другій світовій війні, що призвели до масової загибелі мирного населення, також здійснювалися політичними організаціями і парамілітарними утвореннями. ОУН - як би хто не ставився до цієї організації - не держава. УПА - не регулярна армія. А ось з польської сторони діяла держава. Саме вона. Рішення про пацифікацію - це держава. "Вісла" - це держава. Нехай маріонеткова, але своя.

Або ми будемо сперечатися про те, що між ПНР і УРСР була відчутна різниця? Я навіть скажу яка: силові структури в Польщі були свої, навіть якщо їм допомагали з Москви, а в Україні - російські, навіть якщо в них служили українці.

І навіть під час Другої світової війни ті самі парамілітарні утворення, солдати яких винні в загибелі мирного населення, намагалися діяти від імені держави. І багато хто з них був визнаний урядом Польщі в Лондоні. А українського уряду не було - принаймні, емігрантський державний орган ніхто не визнавав і ніхто йому не підкорявся.

Чи означає це, що ми повинні судити Польську державу початку ХХ століття, виходячи з норм міжнародного права ХХI століття? Як на мене, не означає. Саме тому питаннями історичної відповідальності народів і держав і повинні займатися насамперед історики. Їх повинні піднімати на форумах інтелектуали. Вони повинні ставати розділами у шкільних підручниках. Але не постановами або заявами парламентів.

Постанова або заяву парламенту - це і є спроба отримати короткочасну політичну вигоду. І одночасно нерозуміння того, що в історії кожного народу і держави - чимало ганебних сторінок. Польща, звичайно ж не виняток. Це саме те, що ми намагалися пояснити польським політикам і громадським діячам, коли в сеймі і сенаті країни обговорювалося питання Волині. Саме це я, до речі, намагався донести і до шановного мною Міхала Дворчика під час зустрічі напередодні горезвісного голосування.

Але точна і безумовна оцінка справжньої суті дій польських парламентарів - спроба витягти короткочасну вигоду - була дана паном Дворчіком тільки після звернення українських інтелекуталів і політиків до Верховної Ради.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 30 квітня. Якщо любите мед, сьогодні він особливо корисний

вівторок, 30 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду 30 квітня за новим стилем вшановує Якова Зеведеєва, одного з 12 апостолів. За старим стилем у цей день вшановують єпископа Симеона Персидського, мученика Адріана і папу римського Агапіта. Наші пращури у ці дні поралися з бджол...

У Криму пролунали вибухи. Бази у Джанкої, навколо Сімферополя, Севастополь знов під ударом. Керченський міст перекритий

вівторок, 30 квітень 2024, 3:25

У ніч на вівторок, за повідомленнями місцевих мешканців, в окупованому Криму, а саме у Сімферополі, Гвардійському та Джанкої пролунали вибухи. Про це зокрема повідомляють російські пабліки у Telegram . Кримський міст, за інформацією окупаційної влад...