Таємниці футбольної мафії: Вперше в Україні винесено вирок

Найчастіше для організації договірних матчів використовують юнацькі (U-19) та молодіжні (U-21) команди, оскільки до їхніх ігор прикуто менше загальної уваги

Футбольна мафія процвітає вже давно. Фото: Главком

Вперше в історії країни Генпрокуратура довела у суді факт договірного матчу. Про це пише "Главком", повідомляють Патріоти України, продовжуючи:

"Рівно 10 років тому глобальний інформаційний простір підірвав один з найгучніших скандалів у світовому футболі. Історія з кримінальним присмаком закрутилася навколо договірних матчів, а серед її учасників опинились одразу кілька титулованих італійських клубів: «Ювентус», «Лаціо», «Фіорентина» та «Мілан». Слідство встановило: команди підкуповували арбітрів, які забезпечували потрібний результат.

Усі клуби, за винятком «Мілана», було покарано балами і штрафами, у «Ювентуса» забрали два титули та вигнали з вищого дивізіону в Серію В. Для деяких фігурантів цей скандал закінчився пожиттєвим відстороненням від футболу, а гендиректора «Ювентуса» Лучано Моджі було засуджено до п’яти років та чотирьох місяців тюремного ув’язнення…

Подібні корупційні скандали довгі роки супроводжують футбольний бізнес. Але з появою можливості робити ставки через інтернет ситуація на цьому ринку лише погіршилась. Україна не стоїть обабіч цих процесів. Комітет з етики та чесної гри Федерації футболу час від часу висуває підозри різним клубам у «договірняках», а обороти ставок на договірні матчі лише зростають.

Перші результати у боротьбі з «договірняками»

У жовтні цього року до Національної поліції комітетом було передано матеріали щодо гри 10-го туру Першої ліги між «Арсеналом-Київ» та «Вересом» (0:0). Справу про матч між київським та рівненським клубами ФФУ відкрила ще 3 жовтня через підозру у тому, що окремі футболісти «Арсеналу» могли намагатися забезпечити «фіксований результат гри», а саме – програш своїй команді. Зокрема, в нечесній грі підозрювали захисника «Арсеналу» Олега Котелюха, який зробив кілька грубих помилок у небезпечній близькості від своїх воріт, чим привернув увагу вболівальників та преси. «Так звані агенти «чорних букмекерів» мають контакти з деякими футболістами «Арсеналу». На тоталізаторі було поставлено близько 120 тисяч доларів на перемогу «Вересу». Ми повідомили клубу, який попередив футболістів», – коментував цю ситуацію сайту football24.ua віце-президент ФФУ, голова комітету Ігор Кочетов.

Після матчу керівництво клубу розірвало контракт із Котелюхом. У результаті слідства правоохоронних органів йому та іншим футболістам – у разі доведення провини – може загрожувати тюремне ув’язнення. Вперше в історії України.

Закон «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень», що регламентує боротьбу з корупцією у спорті та дозволяє притягати до кримінальної відповідальності учасників та організаторів договірних поєдинків, було прийнято Верховною Радою лише в листопаді минулого року.

Ще одна прецедентна справа нещодавно отримала своє логічне завершення у вигляді вироку суду та грошового покарання для її фігурантів.

Уперше в історії України Генпрокуратура завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо договірних футбольних матчів та передала справу до суду. І останній – знову ж таки – вперше виніс вирок.

Провадження стосувалося гравців Даніїла Соломахи та Руслана Ковтка, які, згідно з обвинувальним актом, будучи футболістами-професіоналами ПАТ «Футбольний клуб «Металіст», з метою власного збагачення умисними діями забезпечили програш своїй команді. Ідеться про поєдинок з ФК «Волинь», який відбувся у серпні 2015 року в рамках чемпіонату України U-21 (серед гравців, не старших 21 року).

Відповідну «пропозицію» хлопцям зробив їхній одноклубник. За програш команди в цьому матчі вони отримали понад 100 тисяч гривень на двох. У ЗМІ також оприлюднювалась інформація, що за один з матчів з фіксованим результатом гравці «Металісту U-21» отримували від 8 до 20 тисяч доларів США.

Умисні дії Соломахи і Ковтка було кваліфіковано за статтею 354 ч. 4 Кримінального кодексу (підкуп працівника підприємства, установи чи організації). Під час досудового провадження між обвинуваченими та процесуальним прокурором було укладено угоду про визнання винуватості. В результаті, з урахуванням наявності пом’якшувальних обставин (щирого каяття, активного сприяння у розкритті злочину, скоєння злочину вперше), кожному з двох футболістів буде призначено штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень.

Звісно, покарання у 8,5 тисячі гривень на тлі хабара у розмірі в 50 тисяч гривень виглядає несерйозно. Проте головний редактор журналу «Футбол» та заступник голови Комітету з етики та чесної гри ФФУ Артем Франков радить звернути увагу на укладення футболістами угоди зі слідством. «Питання не лише в тому, що вони визнали свою провину, – зазначає він у розмові з «Главкомом», – а й у тому, що вони надали слідству необхідну інформацію. Дрібні виконавці не дуже цікавлять – важливо вийти на організаторів таких матчів. Бити треба вже в ті точки, після яких руйнується вся система проведення договірних матчів, для організації яких потрібно мати відповідні зв’язки, досвід, знати технологію процесу».

Принадність «договірняків»

Прикладів футбольних матчів, які підпадають під підозру у спланованому результаті, в Україні можна навести багато.

У 2013 році договірним було визнано скандальний матч «Металіст» – «Карпати», який відбувся в рамках 26-го чемпіонату України в Харкові у квітні 2008-го та звершився перемогою господарів із рахунком 4:0.

У липні 2015 року УЄФА прямо вказав ФФУ на 12 матчів за участю донецького «Олімпіка», що перебували під підозрою як договірні.

У вересні 2015-го ФФУ визнала одразу п’ять матчів договірними: матч чемпіонату першої ліги 16 листопала 2014 року між ФК «Нива» (Тернопоіль) і ФК «Тернопіль» (Тернопіль), матчі чемпіонату України і молодіжної першості (U-21) 7 березня 2015 року між командами ФК «Карпати» (Львів) та ФК «Олімпік» (Донецьк) і 24 квітня 2015 року між командами ФК «Олімпік» (Донецьк) та ФК «Динамо» (Київ).

У травні 2015 року голова Комітету з етики та чесної гри Ігор Кочетов заявляє про потрапляння під підозру комітету чотирьох ігор за участю ужгородської «Говерли»: проти «Динамо», «Карпат», «Зорі» та «Олександрії».

У серпні 2016-го вже Печерський районний суд видав ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактами скоєння футболістами – професіоналами ФК «Говерла» з метою неправомірної вигоди дій, які вплинули на результат офіційного матчу української Прем’єр-ліги сезону 2015/2016 між футбольними клубами «Говерла» й «Зоря».

З іншої ухвали суду зрозуміло, що Генпрокуратура підозрює 12 футболістів молодіжних команд U-21 і U-19 луганської «Зорі» в отриманні хабарів…

Спортивний оглядач Олександр Ушаков у розмові з «Главкомом» зазначає, що ще кілька років тому явище договірних матчів не було таким поширеним. «До 2014 року в нашому футболі не було аж надто особливої проблеми із договірними матчами, – вважає він. – Так, були домовленості між футболістами, керівниками клубів, була робота з суддями – це відомі факти. Але після 2014 року кількість договірних матчів збільшилась, бо в українському футболі поменшало грошей. Фактично люди таким чином заробляють собі на клуб, на життя. Є випадки, коли люди з клубів заробляють собі гроші, програючи матчі».

Артем Франков також пояснює особливу принадність договірних матчів тим, що організувати їх можна в однобічному порядку. Так, раніше дві команди могли домовитися між собою, якщо якійсь з них потрібні були очки. Але після того, як почав стрімко розвиватися бізнес онлайн-ставок, у футбольних менеджерів з’явилася можливість не залучати суперника. «Ти поставив проти себе і пропускаєш м’ячі, а суперник хай собі грає у свій футбол, – пояснює заступник голови Комітету з питань етики та чесної гри ФФУ. – Кожен неприродній рахунок викликає підозру. Його, звісно, може бути досягнуто звичайним ігровим шляхом. Та такі матчі треба перевіряти. Якщо ми бачимо десь рахунок 0:10, треба дивитися розмір ставок».

За словами Франкова, протягом останніх двох років Комітет з питань етики та чесної гри видав висновки щодо восьми матчів, передав їх до Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу, щодо частини з них було прийнято подальші рішення.

«Щоправда, доки тривало слідство, – додає Франков, – подекуди команда встигала повністю змінитися: причому, мінялись не лише гравці, а й тренери та навіть власники клубу». Так, у грудні 2015 року Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ виніс покарання ФК «Миколаїв» за участь у договірних матчах – штраф у розмірі 200 тисяч гривень та позбавлення трьох очок у сезоні 2015/2016. Та головний спонсор клубу Сергій Кантор пізніше повідомив, що не має наміру розбиратися у фінансових порушеннях колишнього менеджменту клубу.

«Плюсом є те, що самі клуби почали активно шерстити свої лави, виявляти тих, хто бере участь у договірних матчах, та позбавлятися цих людей: це стосується справ і «Металіста», і луганської «Зорі», і донецького «Олімпіка», – розповідає Франков. – Можу зазначити, що завдяки спільним діям Комітету з етики і чесної гри ФФУ, стабільній роботі служби розслідувань, зусиллям клубів ми відзначаємося на міжнародному рівні дуже позитивно. За той самий час у Європі розкрили, здається, лише три договірних матчі, і зовсім не тому, що вони не грають договірні матчі, а тому що розкрити їх досить складно».

Протягом багатьох років у цьому аспекті, визнають спортивні оглядачі, в Україні взагалі майже не проводилось жодних розслідувань. Так, у листопаді 2014 року у другій українській лізі вибухнув скандал – команда з Нової Каховки «Енергія» підозрювалась у «зливі» матчу лідеру турніру столичної «Оболоні-Бровар». Експерти називали цей поєдинок плювком в обличчя всім, хто пов'язаний чи цікавиться українським футболом, зазначаючи, що гості робили все, щоб футболісти «Оболоні» забивали. Результат: 5:1 на користь «Оболоні». Крапку мали право поставити Федерація футболу та Професійна футбольна ліга України, проте попередній склад Комітету з етики та чесної гри ФФУ відмовився її розслідувати.

Привід для розслідування – аномальні ставки

Завдання Комітету з етики та чесної гри ФФУ – виявити договірний матч, провести своє розслідування, зібрати докази нечесної гри і з вимогою покарання вийти на Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ. Аномальні ставки – це найпоширеніший на сьогодні привід розпочати розслідування. Коли, наприклад, обсяг ставок на матчі юнацьких команд на чемпіонаті України перевищує 100 тисяч доларів. У такому випадку, як запевняють у Комітеті з етики та чесної гри, з упевненістю на 99% можна говорити про те, що з даним матчем щось нечисто.

Букмекерство в Україні заборонене з 2009-го. Та, незважаючи на заборону, у нас працюють компанії, що приймають нелегальні ставки на результати спортивних подій – вони діють поза правовим полем і не платять податків. Частина «прикривається» ліцензією «Українська національна лотерея». Тільки у вересні цього року СБУ заявила про ліквідацію найбільшої в Україні букмекерської контори (оприлюднені правоохоронцями фото вказували на «Фаворит», яка, ймовірно, діяла як лотерея «ТОТО»). Також ставки і на українські матчі можна робити через інтернет на спеціальних сайтах. Ще цікава деталь: в Україні діє ТОВ «Парі-матч», яке, згідно з інформацією на офіційному сайті, займається меценатськими та соціальними спортивними проектами, формуванням культури спортивного вболівання, а також веде активну законодавчу роботу з легалізації букмекерської діяльності в країні. Паралельно з цим є сервіс з аналогічною символікою та назвою – «Парі-матч», який уже позиціонується як найкраща букмекерська контора та зареєстрований на острові Кюрасао.

«Говорити про кількість договірних матчів в Україні складно, – висловлює свою думку Олександр Ушаков. – Адже це краще за все оцінюється за ставками, а вони частіше робляться не у наших букмекерських контрах, а в Азії. Там більше грають, тому й більше грошей».

У комітеті звертають увагу не лише на обсяг ставок, а ще й на їхній характер: чи є вони нестандартними? «Ставка на те, що в матчі буде забито понад 6 із половиною м’ячів (ставка зіграє лише в тому випадку, коли буде забито більше 6 м’ячів. – «Главком»), чи коли заходить онлайн-ставка на 88-й хвилині матчу на те, що точно буде забито гол, при чому на це ставиться велика сума грошей, а цей гол справді забивається», – наводить приклади Франков.

На наступному етапі комітет встановлює відповідність ставок перебігу дій на полі, а експерти продивляються матч на наявність ознак неприродності дій учасників футбольного матчу: не тільки футболістів, а й арбітра. Далі проводиться опитування всіх учасників. І матеріали передаються в Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ і правоохоронним органам, які вже можуть довести справу до суду, а не тільки до грошових штрафів.

Мільярдні обороти на матчах

Найчастіше для організації договірних матчів використовують юнацькі (U-19) та молодіжні (U-21) команди, оскільки до їхніх ігор прикуто менше загальної уваги. Така практика поширена і у Європі. За словами Франкова, у сумі по всіх дивізіонах у Європі таких матчів можна нарахувати до 15 на рік. Обороти, за словами Артема Франкова, навіть на юнацьких матчах сягають мільярдів доларів. «Не так важливий матч, – пояснює він. – Важливо, щоб на нього приймали ставки. А букмекери всього світу, конкуруючи один з одним, надають гравцям усе нові й нові можливості. Мафії, яка займається цими справами, взагалі байдуже, хто із ким грає: чи це буде чемпіонат Сингапуру, чи юнацька першість України».

Експерт також нагадує, що найгучніші футбольні розслідування останніх років – в Італії, Польщі, Чехії – було проведено силами правоохоронців цих країн. «У нас поліція просувається потроху в цьому плані, проявляє певну зацікавленість, – каже головний редактор журналу «Футбол», – але цього недостатньо. Вона повинна і самостійно включатися в ці справи. Бо має для розслідування більше сил і засобів, ніж ФФУ. Комітет не може допитати людину, прослухати її телефон, визначити її IP-адресу, влаштувати стеження».

Футбольні функціонери України покладають сподівання на підписання вже найближчим часом угоди між Українською прем’єр-лігою та організацією Federbet, що займається моніторингом і виявленням потенційно договірних матчів у міжнародному футболі. В УПЛ прогнозують, що підписання, яке дасть новий поштовх боротьбі з договірними матчами в Україні, відбудеться максимум до кінця наступного тижня".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...